A legkisebbek beszédfejlesztését azzal segíthetjük elő, ha minél többet beszélünk hozzájuk. Címkézzük fel a világot számukra, nevezzünk meg minden szembejövő dolgot, ahogy anya teszi ezt a Szem és száj kötetben Marcival. Ilyenkor figyeljünk rá, hogy létesítsünk szemkontaktust és ismételjük meg többször a legfontosabb szavakat. Az artikuláció is nagyon fontos, észre fogod venni, hogy babád ilyenkor a szádat nézi, így tanulja a hangok megfelelő képzését. (Ezért kerültek bele a SzóKiMondóka filmjeibe a szájközeli felvételek is.) 

Ha már kezd beszédhangokra hasonlító hangokat kiadni kisbabád, azt erősítsd meg azzal, hogy utánzod, hogy tapsolsz, örülsz neki. Annál többet fog beszédhangokkal próbálkozni, minél több örömet okoz neked vele. Ha pedig már szavakat próbál meg kimondani, azt megerősítheted a szókártyák használatával. Akár magad is készíthetsz az éppen megtanult új szavakból képes szókártyákat, amikkel előhívhatod a már ismert szavakat belőle. De tőlünk is rendelhetsz képes szókártyacsomagokat 6 témában: ételek, állatok, lakásban, kertben, zöldségek és gyümölcsök. 

Ha pedig már sok szót használ gyermeked, akkor arra bátorítsd, hogy egész mondatokban beszéljen. Tőled is ezt hallja és te is ismételd meg, amit épp mondott, helyes mondatszerkezetben. A szavak helyes használatát, a ragozást is így mutasd be neki, hogy megismétled, immár helyesen, amit épp mondott. Ne mondd neki, hogy “nem úgy mondjuk”, vagy “rosszul mondtad”, mert azzal elveszed a kedvét a további próbálkozásoktól. Díjazd mindig az igyekezetét, de annak érdekében, hogy ne tanulja meg rosszul a szavakat, tőled mindig helyesen hallja vissza azt, amit épp mondott. 

Ekkor is segítségedre lehetnek a szókártyák, azokat is lehet mondatba foglalni, sőt, mesét is lehet írni a kártyák segítségével. A játékcsomagokba került útmutatóban pedig további játékötleteket találsz, amikkel a beszéd- és szókincsfejlesztést, olvasóvá nevelést segítheted elő. Az útmutatót pár száz forintért itt is letöltheted, ha csak a játékötletekre vagy kíváncsi. 

Az elolvasott mesék megbeszélése segíti a gyermek beszédkészségét, önkifejezését, kommunikációját. De az is sokat számít, ha többször kéred ki a véleményét, rendszeresen megbeszélitek a napotok, és beszélgettek az őt érdeklő témákról. A gyereknevelés fontos része, hogy önmagát kifejezni tudó és merő gyermeket nevelj, bátorítsd arra, hogy elmondja a véleményét, először neked, aztán más családtagoknak, végül idegen felnőtteknek is. 

A Testrészek mesesorozat könyvei sok olyan témát tartalmaznak, amiket meg lehet beszélni és az interaktív kérdéseket is azért tettük be a könyvbe, hogy a gyermek-szülő kommunikációt erősítsük. A SzóKiMondóka eszköztára segít a kicsik és nagyok beszédfejlődésében az alkotók pedig örömmel válaszolnak a témában felmerült kérdéseidre. 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: