Évről évre írunk a beszoktatásról, hiszen minden évben több ezer gyermek kezdi meg az óvodát. Ha te is ismersz olyan szülőt, akinek gyermeke most lesz óvodás, továbbítsd neki cikkünket, hátha segítségükre lehetnek tanácsaink. 

Hogyan készülhettek már a nyár folyamán, előre az óvodára? 

Ha még eddig nem tettétek, látogassátok meg az óvodát egy előre egyeztetett időpontban! Beszélgessetek róla, hogy milyen lesz egy napja az oviban, mit fog csinálni, mennyit játszhat, hányan lesznek egy csoportban, milyen a délutáni alvás, stb. Arról is beszélhetsz, hogy neked milyen emlékeid vannak óvodás korodból. Ha nem pozitívak gyermekkori élményeid, akkor jobb, ha inkább nem beszélsz róla, és máshogyan dolgozod föl élményeidet, mert előbb-utóbb visszaüthet, ha gyermekkorodból őrzöl valamilyen óvodás sérelmet.

Segít, ha gyermeked megismeri előre az óvónénit, vagy ha mód van rá, akkor 1-2 jövendőbeli óvodástársát is. 

Ha eddig nem tetted, vezess be otthon is olyan szabályokat, amik várhatóan az óvodai élet részei lesznek. Pl. kézmosás evés előtt, váltócipő használata, vagy a WC használat. Ez utóbbi nem könnyű téma, de ha már szobatiszta gyermeked, akkor a következő lépés a helyes WC használat megtanulása, a popsitörléstől kezdve egészen a kézmosásig. A játékidő során is kialakíthatsz olyan szabályokat, amik nagy valószínűséggel lesznek az óvodai élet részei. Pl., hogy addig nem vehet elő új játékszert, míg a régit el nem pakolta, vagy pedig a játékidő végeztével közösen elpakoltok minden játékot. Ezek a szabályok megkönnyítik majd az óvodai szabályokhoz való alkalmazkodást, új szabályok megértését. 

Végül egy napi rutin, azaz napirend kialakítása is segítségetekre lehet az óvodai beszoktatásban. Ez alatt azt értem, hogy rendszeresen ismétlődő tevékenységekkel töltöd ki a napokat, úgy, hogy azt gyermeked számára is világosan láthatóvá teszed. Erre a célra alakítottuk ki a napirendet, amit saját tevékenységeitekhez igazíthatsz, azokat a tevékenységeket felhasználva a kártyák közül, amire sort kerítetek és olyan sorrendben kitéve, ahogy az nektek megfelel. 

A napirenddel foglalkozó hírlevelünkre feliratkozva pedig további tanácsokat kaphatsz ahhoz, hogy a napirendet az önállóvá válás kialakításához is felhasználd.

A SzóKiMondóka játékcsomagjai is segítik a beszoktatást. A csomagokban rejlő kisfilm, mesekönyv és szókártyák más-más tevékenységekre adnak lehetőséget, amelyeket visszatérően végezhetsz az napnak ugyanabban a szakaszában. Az elemek használata segíti gyermeked beszédfejlődését és önkifejezését, ami igen hasznos az óvodába kerülés előtt. Nem árt, ha gyermeked el tudja mondani, akár egy idegennek is, hogy mire van szüksége, mi bántja, vagy miben igényel segítséget. Az Óvoda játékcsomag szókészletét óvodapedagógusok állították össze, az óvodai élet legfontosabb szavai szerepelnek benne. Szavakkal, fejlesztő tevékenységekkel és a napi rutin kialakításával segít nektek a beszoktatásban az Óvoda játékcsomag. További ötletekért pedig nézd meg a blog oldalsávjában a beszoktatás címszó alatt felsorolt bejegyzéseket, mert sok hasznos tanácsot olvashatsz ott is.

Jó szórakozást!