Hisztikezelő jótanácsok

Igaz, hogy minden gyereknél más és más a dackorszak lefolyása, de nem ismerek olyan szülőt, aki ne tudná, hogy miről beszélek. Hogyan lehet kezelni a hisztiket, és főleg, mit lehet tenni, hogy elkerüljük a hisztis helyzeteket?

Első gyermekemnek a rágó volt a szenvedélye, amit persze nem adtam neki, ezért a földről szedte fel (!) az eldobott rágókat és tette a szájába, ha nem figyeltem. Úgy mentünk az utcán, hogy mindig egy lépéssel előtte jártam, s ha észrevettem a földön egy rágógumit, ráléptem. Jó pár hétig tartott ez az emlékezetes időszak. Egyszer gondolt egyet és beszaladt a sarki közértbe, egyenesen a rágós pulthoz, kibontotta és tömte a szájába a rágókat. Két éves volt csak még, szóba sem jöhetett, hogy rágót kapjon. Mikor a földről összevakartam és kivittem végre a boltból, többen kérdezték, hogy mit segíthetnek. Elég brutális jelent volt. Ő ma is nagyon tudja, hogy mit akar és a lassú víz partot most elv alapján el is éri azt előbb vagy utóbb.

A kicsivel más jellegű hisztik voltak, főleg házon belül. Repült a tányér, ha nem volt a müzlin elég tej, vagy túl melegre sikerült a kakaó. Érdekes, hogy a lobbanékonysága a mai napig megmaradt, de már máshogy fejeződik ki. Vele is a megelőzés lett a legjobb módszer, sok puszival ébreszteni, szeretettel körbevenni és rákérdezni: kérsz még tejet? – mielőtt meglátta volna a tányérját.

A hiszti az akarom-tudom feszültségéből ered, már többet szeretnének elérni, mint amire képesek, és az ebből eredő feszültséget nem tudják kezelni. Valahogy tehát meg kell nekik tanítanunk, hogy legálisan hogy érhetik el, amit akarnak. A megoldás nagyon egyszerű. Szavakkal. Ha hiszti helyett szépen kérnék, amit szeretnének, jó eséllyel kapnák meg, nem? Most nem a rágóról beszélek, vagy a silány cukorkáról, de az olyan dolgokról, amit megkaphatnak, ha szépen kérnek. Meg kell tehát nekik tanítsuk, hogy használják a szavakat, méghozzá szépen. Ebben segít nektek a SzóKiMondóka. Tematikus szókártyacsomagunkat 6 kategóriában tudod megrendelni, köztük pl. az ételek témakört is. Ha kimondja, hogy éhes, szomjas, álmos, stb., akkor tudsz neki segíteni. Ha hisztizik, akkor már nem nagyon.

A dackorszakból továbblépés az lesz, amikor el tudja mondani, mit szeretne és ha az olyan, amit nem kaphat meg, akkor közösen találunk olyan alternatívát, ami neki is megfelel. Nem állítom, hogy szókimondókázva megelőzhető a dackorszak, de azt igen, hogy a szavakkal, szókártyákkal, a beszéd és kommunikáció fejlesztésével hamarabb túl lesztek rajta, mint anélkül.

Ha mélyebben érdekel a téma, olvasd el 2 évvel ezelőtti cikkünket, amiben további hasznos tartalmakat találsz.

Hisztimentes napokat!