/Dalok, mondókák mint a nyelvi fejlesztés eszközei és még minden más…

Dalok, mondókák mint a nyelvi fejlesztés eszközei és még minden más…

Ezt a témát úgy érzem, nem lehet eléggé hangsúlyozni. A beszédfejlődés minden szakaszában hasznos, ha a gyerekkel mondókázunk, mert a nyelv ritmusát, zeneiségét érzi át és tanulja meg a közösen mondott mondókák következtében. Úgy, hogy azok maguktól épülnek be. A nyelv ritmusossága nem csak a beszédfejlődés miatt fontos, hanem később, az értő olvasás kialaulásának is alapvető feltétele is.

A közös mondókázás pozitív élmény a gyermek számára, érzelmileg is gazdagodik, fejlődik általa, erősödik a kapocs, ami őt az őt körülvevő személyekhez fűzi. Nem lehet egy gyerekkel “csak” mondókázni, még az óvodában sem. Része a mondókázásnak az érintés, a puszi, a mosoly, a közös nevetések. 

És nem utolsósorban a mondókák szókincset adnak át, új szavakat tanítanak, vagy már ismert szavakat helyeznek új megvilágításba. A mozgással kísért mondókák pedig még jobban segítik az új szavak, a ritmus beépülését, mert könnyebben megtanulja őket a gyermek, ha egy-egy mozgáshoz tudja kötni azokat.  

Milyen jó volna ezt a fajta élvezetes, rimusos, mozgáshoz kötött tanulást a későbbiek során is megőrizni és végig az iskolában így sajátítani el a matematikai, fizikai, nyelvi ismereteket! Annál jobban lesz ez megvalósítható, minél inkább részei a mindennapjaitoknak a mondóka, a közös éneklés. 

Ha azt gondolod magadról, hogy nem tudsz énekelni, annál inkább hasznosítsd a mondókákban rejlő varázserőt, kárpótold gyermeked az elmaradó énekekért. Ilyenkor viszont nyugodtan hívd segítségül a YouTube csatornát, mi is igyekszünk egyre több dalt feltenni azok közül, amik már megjelentek egy-egy játékcsomagban, bepillantást nyújtva így a SzóKiMondóka zenei világába. 

Itt pedig összegyűjtöttük nektek az összes, eddig a SzóKiMondóka kiadásában megjelent dalt és mondókát egy csokorba, kiegészítve azokkal, amelyeket ti küldtetek be nekünk a Facebookon egy-egy játék, felhívás kapcsán.

Javasoljuk, hogy alakítsd ki a napirendetek úgy, hogy jusson idő minden nap mondókázni. Akár naponta több alkalommal, más-más tevékenységet kiegészítve mondókázzatok, így könnyebben megy az öltözés, a fogmosás, vagy más nemszeretem tevékenységek elvégzése is.

A kedvenc mondókád pedig küld el nekünk, hadd tegyük be a színes csokrunkba a többi közé!

A szerzőről:

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: