A mondókák, dalok fontosságáról és kiemelt szerepéről a beszéd fejlesztésében már sok szó esett itt. Amennyit csak tudtok, mondókázzatok gyermeketekkel és énekeljetek együtt, ha egy mód van rá. Mialatt együtt énekeltek, zenei önkifejezése fejlődik, bátrabb, magabiztosabb lesz, amitől majd később, az életben is könnyebben szólal meg és próbál ki számára ismeretlen helyzeteket. Ehhez csak az kell, hogy osztatlan figyelmet kapjon tőled és támogatást, hogy amit csinál, az jó.

Akkor is, ha nem találja el a hangot, hidd el, az most mellékes. Majd az énektanár kijavítja, te örülj annak, hogy próbálkozik. Talán azért nem merünk mások előtt énekelni mi sem, mert valaki, valahol elhitette velünk, hogy nincsen jó hangunk. Nos, az éneklés tanulható és inkább képesség, mint adottság. És mint ilyen, gyakorlással fejleszthető. Gyakoroljatok hát együtt, erre valók a közös éneklések, mondókázások. Ha pedig zenére énekeltek, az megkönnyíti a tanulást, gyakorlást. Adunk is néhány példát az Óvoda fejezetből ITT. Dalra fel anyukák, apukák! 

Amiről még korábban nem írtam, az a mondókák, dalok szerepe az idegennyelv tanítás során. Nem véletlen, hogy a gyerekek angolóráján is kiemelt szerepet kapnak a dalok és a mondókák, hiszen általuk megjegyezhetővé válnak a szavak, játékossá a kifejezések. Gyermekkorom angolóráiból is szinte csak a dalok maradtak meg – de azok sokáig. Ez is igazából csak a dalok, mondókák beszédfejlesztő funkcióját bizonyítja.  

Minél több külső inger vagy impulzus éri a babákat és a kisgyermekeket, annál több szinapszis kapcsolat jön létre az agyában, melynek következtében az agy jobban fog differenciálódni.

A beszéd, a dal, a mondóka egy nagyon jó formája a stimulációnak: ritmusos, könnyen megjegyezhető, élvezetes, biztosítja az összpontosítást, a gyermekre irányuló figyelmet és fejleszti a beszédet, stimulálja az agyat – és egymásra hangol minket, érzelmi kapcsunk is erősödik általa.

Éppen ezért építettük bele mi is a dalokat, mondókákat a SzóKiMondóka játékcsomag sorozatába. A most készülő Család fejezet mesekönyvébe pedig már a szöveges kottát is megtaláljátok majd!

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.