Gondolom veletek is előfordult már, hogy ránéztetek reggel az órára és már 10 perce el kellett volna indulni az óvodába. A gyerekek nyűgösek, egyikük még fel sem öltözött, a másik még egy mesét szeretne megnézni indulás előtt, és te pedig már ideges vagy kora reggel. Hogyan lehet ezen segíteni?

A következőkben néhány tippet olvashattok annak érdekében, hogy a reggelek nyugodtabbak, gördülékenyebbek legyenek, s ne maradjon otthon semmi, amire gyermekeiteknek szüksége van az óvodában.

1. Készüljetek össze előző este 

Gyereked válassza ki este, hogy mi az, amit másnap reggel fel fog venni. Ellenőrizd, hogy minden össze van-e készítve, amire másnap szüksége lesz. Ez segít megelőzni a reggeli rohanást és a hirtelen született döntéseket is. 

2. Időben fektesd le 

3-5 éves kisgyermekek alvásigénye 11-13 óra naponta. Amennyiben a gyerek reggel nehezen kel fel, érdemes korábbra tenni a lefekvés idejét.             

3. Reggeli rutin kialakítása 

Nagyon fontos, hogy a reggeleknek legyen egy ritmusa. A kicsik értékelik, ha ezt vizuálisan is eléjük teszed, tehát kis illusztrációkon látják, hogy minden reggel mi mindent kell elvégeznie és milyen sorrendben követik egymást a tevékenységek. Pl. ébredés, öltözés, reggeli, fogmosás, cipő, táska, indulás. Jó, ha a rutin nem követésének van következménye: ha mondjuk nem kel fel időben, akkor este 15 perccel hamarabb kell lefeküdnie. 

4. Milyenek vagyunk mi reggelente? 

Ha a gyerek azt látja, hogy nehezen kelünk ki az ágyból, morcosak vagyunk és rohanunk, ugyanezt a hozzáállást alakítja ki magában a reggelekkel kapcsolatban. Kelj hamarabb, mint ők, és tégy valamit, amivel pozitív hangulatba kerülhetsz, mielőtt felkelted gyerekeidet. Ez lehet egy csésze kávé, egy rövid torna, vagy egy könyv olvasása akár. 

5. Találj egy helyet az ajtóhoz közel, ahol mindent összegyűjtesz, amit magaddal kell vinni reggel. Ahelyett, hogy indulás előtt keresnéd össze a lakásban a szükséges dolgokat, készíts össze előző este mindent és tedd egy jól látható helyre az ajtó közelébe. 

6. Ne hagyd, hogy a TV vagy más képernyő elterelje gyermeked figyelmét a reggeli rutinról 

Jobb, ha csak akkor engedélyezed a képernyőt, ha már útra készek gyermekeid, és akkor is csak abban az esetben, ha magát az indulást nem hátráltatja. 

Hallottam már olyan esetet, amikor a reggeli rutinba bele volt építve egy-egy rövid mese vagy akár a SzóKiMondóka egyik kisfilmje. A gyerekek ez idő alatt öltöztek fel, vagy reggeliztek meg, így nem volt zavaró a képernyő jelenléte, mivel nem állt le alatta a készülődés.

A napi rutin kialakítása már az óvoda megkezdése előtt is segíti azt, hogy idővel nyugodtan tudjunk elindulni reggelente. Ennek a lényege, amit itt a 3-as pontban már leírtunk azzal a különbséggel, hogy a rendszeres tevékenységeket kiterjeszthetjük az egész napra. Ilyenkor is hasznos, ha vizuálisan is megjelenítjük a falon, hogy a gyermek számára is követhető legyen. Persze csak abban az esetben, ha tényleg mi is be tudjuk tartani.

A rendszeres napi tevékenységek kialakításában nagy segítségedre lehetnek a SzóKiMondóka játékcsomagok, amelyek különböző elemeit a nap más-más szakaszaiban vehetitek elő. Így ezeket a tevékenységeket, mint a meseolvasást, a szókártyákkal való játékot, vagy kisfilm megnézését más-más helyre illeszthetitek a napi rutinba, így azok segítik tagolni a nappalokat, beosztani az időt és biztosítani, hogy legyen együtt töltött idő, fejlesztő tevékenység is a mindennapokban. 

Megrendelhető napirendünk segítségével pedig te magad is kialakíthatod a mindennapos tevékenységek ritmusát. 

Jó szórakozást és ne feledjétek, ha van kérdésetek, ne habozzatok feltenni nekünk!

 

Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél értesítőt kapni további hasonló cikkeinkről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre itt. Emailcímed megersítése után letölthetsz egy kisfüzetet játékos feladatokkal.