Ezt a témát is ti kértétek vásárlói kérdőívünkben és örömmel írok róla. Mindennapos feladat ez nálunk is és nem is ismerek olyan családot, aki ne küzdött volna a hiszti jelenségével. Hely, idő és gyermekfüggő persze, hogy mekkora a terhelés, de az már rajtunk múlik, hogyan reagálunk rá. 

Az első és legfontosabb, hogy maradjunk nyugodtak. Tudom, hogy ezt könnyebb mondani, mint végrehajtani, de ha megpróbálsz kívülről rénézni az életedre, s távlatokban gondolkodni, hamar rájössz, hogy ez is csak egy olyan fázis, ami el fog múlni. Mint a fogzás volt, vagy a pelenkázás, vagy az álmatlan éjszakák az elején – ami akkor ugyanolyan végeláthatatlan feladatnak tűnt, mint most a hiszti. Ha te is kiborulsz, ugyanazt a videlkedést mutatod neki, amitől benne szabadulni akarsz, nem érti majd, hogy miért nem szabad hisztizni, ha tőled is azt látja, hogy elragadnak az indulataid. 

A hiszti oka határozza meg azt, hogyan érdemes kezelni az aktuális jelenséget:  

1. Az első ok sokszor a fizikai fáradtság – ilyenkor rövid távon a nyugisarok, azaz egy nyugodt hely alkalmas arra, hogy gyermekünk lehiggadjon, hosszú távon pedig az időbeni lefekvések segítik ezt elő. 

2. Nyilvános helyen a túlságosan sok inger is okozhat idegrendszeri fáradtságot, aminek az eredménye egy kiadós hiszti – ezt talán a legnehezebb kezelni, hiszen sehol egy jó nyugisarok, de a csendes beszéd, az ölelés és a következetesség ilyenkor is jótékony hatású lehet. A környezetváltozás is segít, menjetek ki a szabadba, sétáljatok, tereld lassan a figyelmét valami más felé. 

3. A leggyakoribb kiváltó ok, ha a gyermek nem kap meg valamit, amit nagyon szeretne. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy előre tudjuk, mit kaphat meg és mit nem, s attól tüzes vassal és égő hisztivel se lehessen minket eltántorítani. A legtöbb szülő itt adja fel és megveszi a gyermeknek, amit hisztivel “kér” s ezzel megerősíti benne a hiszti taktikát. Ha a gyermek rájön, hogy hisztivel eléri amit akar, akkor addig fogja alkalmazni, míg be nem adjuk a derekunk. A mi célunk pedig, hogy elfelejtse a hisztit és más módon, szavakkal érje el a célját. S elfogadja tőlünk a NEM-et, azt, amikor valamit nem kap meg, amit nagyon szeretne. 

4. A negyedik ok lehet, ha nem tudja kezelni az indulatait, azok elragadják és hisztivel fejezi ki magát. Az érzelmi érés része, hogy megtanulja kezelni saját indulatait, de mi is segíthetjük ezt a folyamatot. Az első, hogy legyenek szavai az érzelmeire. Mindig nevezzük meg, amikor boldog, fáradt, izgatott, izgul, dühös, vagy kíváncsi. Ha mérgesnek lát minket, mi magunk is mondjuk ki, hogy haragszunk és olyan módon vezessük le haragunk, amit neki is szeretnénk megtanítani. Ha vannak szavai az érzelmeire, máris van a kezében egy kifejezési mód, ami a hisztivel szemben legális alternatívát nyújt neki. 

Tanítsd meg neki a szavakat az érzelmekre, te magad modellezd neki azt a viselkedést, amit szeretnél tőle látni, legyél következetes és maradj nyugodt – röviden így foglalnám össze a hisztikezelő jótanácsokat. 

Ha pedig tovább szeretnél olvasni a témában találtam neked egy remek cikket a Kismamablog oldalán. 

Mi pedig ezeket írtuk le korábban a hisztikezelési taktikák közt. 

Hisztimentes napokat és eredményes kezelést kívánunk!