Minden szülő tudja, hogy léteznek gyerekdalok, mondókák. De vajon hányan használják azokat a mindennapjaik során? Aki használja, hogyan használja és aki nem, az miért nem? Ennek igyekszünk most utánajárni a mai blogbejegyzésben és segítséget nyújtani azoknak a szülőknek, akik még nem mondókáznak, hogyan kezdjenek hozzá és hogyan váljanak lépésről lépésre profi mondókázókká! 

A mondókák csodálatos hatásairól született már cikk, ezért azokat nem ismételném meg, itt tudsz utánaolvasni, hogy milyen sokrétű módon fejlesztik gyermekedet a mondókák. Most inkább arról szeretnék írni, hogyan használjuk a dalokat, mondókákat, és hogyan kezdjük el, ha nem jön nekünk természetes módon a mondókázás. Több oka lehet annak, ha valaki nem mondókázik gyermekével. Az egyik, hogy nem ismeri a mondókákat. Ezen részben segítenek a mondókagyűjtemények, de önmagukban nem fogják arra sarkallni a szülőket, hogy használják is azokat. Ha az ok az, hogy nem jön neked természetes módon a mondókázás, akkor neked szól ez a tipp: 

1. Kezdjük a ritmusos mondókákkal

Gyí, paci, paripa

Itt dal is van hozzá, de azzal ne törődj, csak a szöveg miatt tettem ide

A ritmusos mondókáknak megvan az az előnyük, hogy nem kell őket énekelni, általában könnyedén megjegyezhetők, rímelnek és egyszerű a szövegük mint egy kis versike. Az első, amit ajánlanék, az a Gyí, paci, paripa kezdetű, hiszen könnyű megjegyezni és a gyermek nagyon fogja értékelni az ölbéli ringatást. Ültesd az öledbe és kezd el őt fel-le mozgatni, egyre gyorsuló ütemben, a mondóka gyorsuló ritmusára. Hamar kedvence lesz gyermekednek és te is könnyebben veszed rá magadat, ha látod, mennyire tetszik neki az így együtt töltött idő. Ha nem tetszik a libapecsenye, mert történetesen nem esztek húst, mondj vegapecsenyét helyette, vagy ami eszedbe jut – ezek a mondókák szájhagyomány útján terjednek, bárki átköltheti őket úgy, ahogy éppen neki tetszik! 

Egy másik ilyen mondóka lovagoltató, höcögtető mondóka a Gyí, te paci kezdetű, erre is gyorsuló ritmusban lovagoltatjuk az ölünkben a kicsit: 

Gyí, te paci,
gyí, te ló,
gyí, te Ráró,
hó, hahó!

2. Kezdd el minél hamarabb: egymással szemben 

Minél korábban szoktasd magad és gyermeked is hozzá a mondókákhoz. A mondókák nagy előnye, hogy együtt csináljátok, egymással szemben álltok, így gyermeked a szádat nézi. Általában jobban artikulálsz, míg mondókázol, akár beszélsz, akár énekelsz és ezzel nagyban hozzájárulsz gyermeked beszédfejlődéséhez. Mi is azért tettünk minden kiadványunkba mondókát, hogy elősegítsük, hogy mindennapjaitoknak részévé váljon a mondókázás. A könyveinkből, filmjeinkből megtanulhatod a legegyszerűbb mondókákat, s amikor már ismered, egymás felé fordulva is tudjátok mondani, vagy énekelni, mozgással kísérve a mondókát. 

3. Hogyan tovább? – ujjak

Ha megvan egy-két ritmusos mondóka, akkor jöhetnek az ujjkiszámolós mondókák: Ez elment vadászni – ezt a mondókát a lábujjakon is csinálhatod, mint a filmen, aminek csikizés a vége, így garantált a jókedv:

 

A másik a Hüvelyujjam almafa – amivel megtanulhatjátok az ujjak neveit is:

Apukák kedvence is lehet a Lassan forog a kerék… kezdetű mondóka is, aminek a gyorsuló ütemére nem csak a kezeinkekkel lehet egymást kergetni, de futni, sőt motorozni is lehet rá.

4. Mi a következő lépés? – 2 hang

Ha már mennek ezek a mondókák próbálj meg egy egyszerű, mindössze 2 hangból álló dalt, mint például a Süss fel nap! Ne törődj azzal, hogy milyen dal jön ki a torkodon, ne aggódj, nem tudod elrontani gyermeked hallását. Akármilyen próbálkozás is jobb, mint a semmi és idővel egyre ügyesebb leszel! 

A lényeg, hogy tedd túl magadd a lámpalázon, gyermeked nem fog megítélni sem az énektudásod sem előadókészséged alapján, ő csak azt látja majd benned, hogy mindent megteszel az ő szórakoztatására. 

Láthatod, hogy a videók többsége Unlisted-ként szerepel a YouTube csatornánkon. Ez azért van, mert a Foglalkozz velem! klubba készültek, ahol már most 111 Foglalkoztató vár, de a számuk hétről hétre bővül. Így ezeket a dalokat, mondókákat megtalálod a Foglalkozz velem! klubban, ahol 7 témában várnak foglalkoztatók: Mesék, Dalok, Mondókák, Foglalkoztatók, Színezők és Filmek. Egyelőre még mindig egy kedvezményes, 3000 Ft-os havidíjért tudsz belépni VIP tagként, ami hozzéférést biztosít az összes Modulhoz. De ha téged csak a Dalok vagy a Mondókák érdekelnek, már havi 1000 Ft-ért is válthatsz tagságit rájuk. A VIP tagoknak belépéskor 3000 Ft értékű ajándékcsomag jár szókártyákkal, Mondóka kockával és Szülői útmutatóval. 

Ha belenéznél a SzóKiMondóka mondókagyűjteményébe, azt itt tudod megtenni.

A Foglalkozz velem! klubba pedig összegyűjtöttük az összes eddig megjelent dalainkat és mondókáinkat, többnyire egy-egy szókártyával, vagy más játékkal kiegészítve azokat. A szókártyának nem csak az a szerepe, hogy a szót megtanítsa, hanem hívóképként szolgálhat a mondóka számára. Azaz, hozzákötve a mondókát, megtanítja gyermekednek mind a szót, mint a mondókát. Ha minden szóhoz kötsz egy mondókát, akkor úgy tudsz gyermekednek új szavakat tanítani, hogy elmondjátok a mondókát hozzá. 

Például:

  

 

Így több legyet ütsz egy csapásra: tanultuk egy új szót, egy mondókát és a mondókát kísérő mozgás tovább fejleszti őt, miközben óriásit szórakoztok és remekül érzitek magatokat. Ezek a helyzetek garantálják, hogy vicces, jókedvű legyen a foglalkozás. Már csak egy lépés van hátra, hogy profi mondókázókká váljatok:

5. Illeszd be őket a mindennapjaitokba

Legyen a visszatérő tevékenységeknek egy-egy saját mondókája Kézmosáshoz például, tanuljátok meg az alábbi dalt: Kosz, kosz kosz – ha koszos a kezed – amit a Víz fejezetben találsz meg. 

Legyen a többi rendszeres tevékenységeknek is saját mondókája: az étkezésekhez való készülődésnek, a rendrakásnak, a felkelésnek, lefekvésnek, stb. Sokkal könnyebb lesz azokat mondogatva, vagy énekelve készülni a következő „napirendi pontra”. Nagyon sok dalt találsz YouTube csatornánkon is, oda is iratkozz fel, hogy ne maradj le az ott megjelenő újdonságokról! 

Mire a játékcsomag sorozat eljut jövőre az Ember fejezetig, nekünk is lesz minden helyzetre dalunk. A sorozatba került mondókákból készültek ezek a kisfilmek és oda kerültek bele a szókártyák is, egy vastag, kézreálló, elnyűhetetlen papírkártya formájában. Már önmagában ezzel a 2 elemmel is rengeteg mondókát tanulhatsz, de egy Lackfi János mesekönyv is került még a játékcsomagba, aminek a végén lekottáztuk az összes dalt a filmből és szerepel benne az összes mondóka is. Valamint egy Szülői útmutató került még a játékcsomagokba rengeteg játékötlettel és fejlesztési tanáccsal. 

Nézd meg a bejegyzés videóváltozatát, a SzóKiMondóka Facebook oldaláról: