Amióta megjelent az első SzóKiMondó Ökomesék szókártyás mesekönyv, sok új kedvelő és kommentelő jelent meg a SzóKiMondóka Facebook oldalán. Úgy vettem észre, hogy egy egészen új közösséget szólítottunk meg ezzel a könyvvel és a róla, vagy azóta a környezetvédelem témakörében készült posztokkal. De nem csak a közönségünk újult meg, hanem egész sok új helyre jutott el a könyv, bioboltokban kapható, egyházi könyvesboltok forgalmazzák, csomagolásmentes boltokban jelent meg. Nyílván azért, mert kevés az ilyen témákkal foglalkozó mesekönyv és nagy rá a kereslet. 

Vajon miért? 

A Nulla hulladék ugyanazzal a képes tördeléssel készült, mint az összes többi szókimondókás mesekönyv. A képes tördelés segíti a gyermek bekapcsolódását az olvasásba, még jóval az olvasás kialakulása előtt, hiszen a képről tudják kimondani a mesében soron következő szót. A kötet végén található, kitörhető szókártyák további szavas játékokra adnak alkalmat, a játékgyűjteményt a könyvbe is beillesztettük. De ez még önmagában nem ad okot a megnövekedett érdeklődésre, hiszen hasonló paraméterekkel jelent meg a Készülődés című, Molnár Krisztina Rita mesekönyv egy évvel ezelőtt, aminek a folytatására még mindig gyűjtünk. 

A válasz a könyv témájában rejlik, ahogyan azt az egy héttel ezelőtti blogbejegyzésünkben is részleteztem. A környezetvédelem témája mára égető fontosságúvá vált. Rohamos léptékben tűnnek el fajok a Föld színéről, melegszik az éghajlat, növekszik a tengerszint, pusztulnak a beporzást végző méhek, savasodnak az óceánok és egyre növekszik a természetbe kikerülő szemét mennyisége. Annyira, hogy Földünk törékeny klímája veszélyben van, ezt mára már teljesen felesleges vitatni. A kérdés csak az, hogy mit kezdünk ezzel az információval? Fejünket a homokba dugva úgy teszünk, mintha minden rendben lenne és nem változtatunk szokásainkon, vagy megvizsgáljuk, mit tudunk tenni saját életünkben annak érdekében, hogy gyermekeink jövőjének eggyel jobb esélye legyen. 

Szerintem egyre többen gondolkodnak így és ehhez hívják segítségül a Nulla hulladék mesekönyvet. Nem is hiába, hiszen az tele van gyakorlati tanácsokkal a hulladékmentes életmódhoz. A sorozatot hamarosan folytatjuk az élet további területein alkalmazható tanácsokkal. Addig is nagyon sok további ötletet meríthetsz környezetvédő szerevezetek honlapjairól, mint pl. Humusz Szövetség, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, vagy erről az összefoglaló honlapról. És persze te is résztvehetsz a klímatüntetéseken, csatlakozhatsz a Fridays for Future mozgalomhoz, írhatsz helyi és országos képviselőidnek, kedvesen érdeklődve, hogy mit tesznek ők a klímaváltozás ügyében, stb, stb. A sort hosszan lehetne folytatni, mert tennivaló, az bőven van. 

Tegnap a new yorki klímatüntetésen vettem részt tíz éves lányommal, aki a SzóKiMondóka kísérleti alanya volt életének első 8 évében. A táblát, amit tartott, maga találta ki és csinálta meg.

Neki az volt a legfontosabb üzenete, a tömeg számára, hogy ő azokat is képviseli ott, akik nem tudtak, vagy nem akartak eljönni. Így, titeket is. A felvonuláson 250 ezer ember vett részt és tizenévesek szervezték! A világon összesen 150 országban mozdult meg ezen a napon 400 millió ember. Akiket érint a kérdés és akik tenni akarnak és üzenni a döntéshozóknak, hogy nincs több elvesztegethető idő, cselekedni kell, mégpedig most! Greta Thunberg, aki egy nulla kibocsájtású hajón szelte át az óceánt két hét alatt, hogy velünk lehessen, ő is felszólalt. Ikonikus alakja lett a fiatalok mozgalmának ez a 16 éves Aspergeres (SNI-s) kislány, akinek csak egy a fontos: megfelelő lépések történjenek végre a klíma védelmében. 

Felemelő élmény volt a tömeg közepén állni, vonulni és érezni, hogy egyre többen vagyunk, hogy lassan, végre, mi vagyunk többségben, akik szervezkednek, elmennek ezekre az alkalmakra, felszólalnak és megmutatják magukat, képviselik érdekeinket és tesznek a jövő érdekében. 

Most rajtunk a sor. 

Nekünk kell a cselekvést kikényszeríteni és magunknak kell tenni. Egyszerre lépni fel lokálisan, saját fogyasztási szokásaink megváltoztatásával és képviselőink rendszeres felkeresésével, akciók szervezésével, barátainkkal való beszélgetésekkel, az ügy támogatásával. Ott és ahol tudunk. 

Csak így lesz változás, csak így van esélyünk a Földön megmaradni. 

Még van annyi idő, ami elég a cselekvéshez, de csak akkor, ha nem késlekedünk. 

Te mit teszel ma? Például részt vehetnél ezen az eseménysorozaton. Biztos vagyok benne, hogy inspirációkkal gazdagabban térsz haza.  

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: