Aki régóta követ minket, már talán tudja, hogy a SzóKiMondóka előtt a környezetvédelemben dolgoztam, saját szervezetet működtettem. Aztán külföldre kerülve, és ott magyarul gyermeket nevelve fogalmazódott meg bennem az igény arra a beszédfejlesztő és olvasáselőkészítő nyevi játékra, ami a SzóKiMondókában realizálódott. Ez persze nem jelenti azt, hogy innentől kezdve eldobtam volna környezetvédelmi elveimet és igényeimet. Gyermekeimet rongypelenkáztam, fajátékokat vettem nekik és szelektáltam a család szemetét. Vásárlási döntéseink során is figyelembe vettem a környezeti szempontokat és érveket. 

Emlékszem, amikor első könyvünket nyomtattunk, kértem, hogy legyen árajánlatunk újrapapírra is. Akkor még nem én vezettem a céget és azt a választ kaptam erre a törekvésre, hogy majd akkor, ha már profitot termelünk. Bár érthető ez a hozzáállás, ha ez alapján döntök, akkor négy év múlva a Nulla hulladék könyvet sem nyomtathattam volna még újrapapírra, még mindig csak a költségek kitermelése a feladat. Persze fontos szempont a befektetett tőke megtérülése egy cégnél, de nem az egyetlen. 

Végül a játékcsomag sorozat fejezeteibe sikerült beépítenem a környezetvédelmet. A Család fejezet után a 4 elemet vesszük sorra, minden elemhez egy-egy évszakot rendelve, s az elemhez köthető állatokat bemutatva. A víz fejezetben például beszélünk a víz jelentőségéről, az életünkben betöltött szerepéről, s arról, hogyan vigyázhatunk erre a nagyon fontos természeti erőforrásra. Idővel a cégvezetést is átvettem és fokozatosan belevittem a környezeti szempontokat a SzóKiMondóka termékekbe. Nem csak azért, mert nekem fontos, hanem mert ma már nem lehet a gyerekeknek szóló tartalmakban figyelmen kívül hagyni a környezetvédelmet. Azt gondolom, hogy az a cég, aki úgymond a gyermekekből él, kötelességének is kell érezze, hogy a jövőjüket védje, és mindent megtegyen a környezet védelmének érdekében. 

Ma már a SzóKiMondókánál csak újrapapírra nyomtatunk, és a számlákat leszámíva minden adminisztrációnk elektronikus. Idén megjelent mindkét könyvünk pedig kifejezett környezeti nevelési tartalommal bír. A Test mese, a Testrészek mesesorozat utolsó kötete egy óvodai Föld napjával zárja a sorozatot, abban pedig egy csodálatos föld-meditációval, amelynek során a gyermekek ráhangolódnak a földre és gondolataikkal igyekeznek segíteni neki.

Az új sorozat, a SzóKiMondó Ökomesék pedig minden meséjében egy-egy problémát vesz közelről szemügyre és praktikus javaslatokat tartalmaz a probléma megoldására, a gyermekek bevonásával, természetesen. 

Az Ökomesékkel sikerült végre összehoznom a szenvedélyemet és belső motivációmat jelentő környezetvédelmet azzal a tartalomfejlesztő munkával, amit csinálok a SzóKiMondókában. Amikor szenvedély, szaktudás és tapasztalat találkozik, a siker elkerülhetetlen. Évekig dolgoztam a hulladékmegelőzés és az újrahasznosítás területein, s amikor ezt a tudást végre belevittem a Nulla hulladék mesekönyvünkbe, egy régóta érő gyümölcs vált végre ehetővé. A Nulla hulladék messze felülmúlta várakozásainkat és az első olyan könyvünk, amiből bevételünk volt, még mielőtt a nyomda számláját megkaptuk volna. 

Sokan kérdezték, mikor jelenik meg a következő Ökomese. Jó hírem van, már dolgozunk a folytatáson és hamarosan napvilágot lát a Fák nélkül? című szókártyás mesekönyvünk, a SzóKiMondó Ökomesék sorozat második része. Apropóját pedig az égő esőerdők adják, ami arra sarkall most, hogy küzdjünk az esőerdők védelmének globális felelősségéért. Azért, hogy ne egy szegény ország gondja legyen az ottani élővilág megőrzése, hanem mindannyian segítsünk abban, hogy megmaradhassanak a Föld tüdejének számító esőerdők még a mi gyerekeink számára is. 

Mit tehetsz ennek érdekében? 

Például nem vásárolsz pálmaolaj tartalmú élelmiszert, vagy kozmetikumot, mert a pálmaolaj ültetvények telepítése az esőerdők irtásának egy fontos oka. 

A te sikereidnek mi a titka? Oszd meg velünk gondolataidat! 

 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: