Mivel nem régiben azt firtattuk, hogy milyen a jó mesekönyv, és ott az derült ki, hogy az illusztrációk kiemelkedő szerepet játszanak, gondoltuk betekintünk a kulisszák mögé. Éppen ezért most előkészületben lévő könyvünk, a Móna Manó Mesék illusztrátorát, Halász-Géczi Ágnest kérdeztük arról, hogy hogyan elevenedik meg a történet a rajzokon keresztül.

Hogy születnek a mesefigurák?

A figurák képi megszületésében alapul elsőként a szöveg, az író elképzelése, a szövegkörnyezet és a megrendelő elképzelései a mérvadóak. Ezeket összevetve a saját képi világommal, ötleteimmel gyúrom eggyé az új mesefigurákat, ez talán a legnehezebb része a munkának, a kezdet, az alap.


Mi volt az első benyomásod Móna Manóról, amikor először olvastad a mesét? Utána hogyan öltött alakot?

Egy kedves, huncut, természetbarát, emberszerű manót képzeltem el. Amiből kiindultam az alapokon kívül, amit megkaptam az a kisfiam arca, ami mindig manósnak tűnt számomra, így nem volt nehéz beleélni magam a karakterbe:). Az összképről sokáig egyeztettünk aztán, de ez fontos ahhoz, hogy mindenki számára megfelelő képet öltsön a figura. Az öltözékét is erdei manósra szerettem volna venni, természeti elemekkel.

Milyen technikával készülnek a rajzok? Miért?

Móna Manó MesékAkvarellfestésnél maradtunk végül. Gondolkodtunk digitális színezésben is, de az nem volt annyira természetes és gyermek közeli az 1-4 éves korosztálynak.

Mennyi munka egy kép elkészítése?

Ez sok mindentől függ: mi a téma, mennyire kell kibontani, milyen korosztálynak, és persze a technika. A Móna Manó Mesék esetében, mivel egész kicsiknek szól a könyv, egyszerűen kell képileg is fogalmazni, több kisebb rajzzal megjeleníteni a történetet. De sokszor az egyszerű dolgokat a legnehezebb ábrázolni. A munkafolyamat is összetett, vázlatolás-ötletelés, mellette egyeztetünk a szerzővel is. Ezután következik a színezés, és kihúzás, javítgatás- én szeretek színes ceruzával is rámenni még, ha a kép engedi. Nehéz kiszámolni mennyi idő egy kép elkészítése, nagyjából egy nap 2-3 oldalra van időm.

Hogy lehet az ihletet, a művészi tevékenység szabadságát a gyermekeid napirendjével összeegyeztetni?

Nehezen..sokszor nem is tudom elképzelni más illusztrátor anya akik már rég a szakmában vannak, és folyamatosan eredményeket produkálnak, hogy csinálják, hogy bírják családdal. Míg a kisfiam itthon volt velem annyi időm volt mindenre, nemcsak a munkára, amíg aludt, 2-3 órát. Ha ezt elszalasztottam, akkor maradt az éjszakázás. Ez mai napig is tart, pedig bölcsis lett, de én meg újabb babát várok, ami főleg az elején több hónapra is megbénítja az embert munka terén, de most is sokkal lassabban megy minden, egyre nehezebb ülni, stb..Az éjszakát szeretem a vidéki csend mellett amiatt is, hogy jobban lehet révedezni, elmélyülni, de koncentrálni egyre nehezebb már, a fáradtság pedig másnap utolér..

Te, mint anya és gyermekkönyv illusztrátor mit gondolsz, milyen a jó mesekönyv?

A gyerekek nagyon jó kritikusok. Szeretem, hogy már a kisfiam is kimond dolgokat, amire lehet én se figyelek sokszor rajzolás közben, és könnyen félreértelmezhető, jól rákérdez a saját könyveinél. Így ha az adott mesekönyv a témához és korosztályhoz nem igazodik képileg, könnyen megzavarja a kicsiket. Értem itt, hogy kisebbeknél még kerülni kell a bonyolult perspektívákat, felnőtt látásmódot. Ez a gyermekbőrbe bújás, szemükkel látás nehéz már felnőttként, ezért olyan tiszták és fantáziadúsak a gyermekrajzok, sok ötletet lehet meríteni a logikájukból.

Látni lehet sok rossz gyermekkönyvet, sötét színekkel, érthetetlen, elrajzolt ábrázolással, figurákkal. Sajnos ezeket is kiadják. Pedig a gyerek nem buta. Ha nem tetszik neki, nem fogja hozni, hogy meséljek belőle. Tudja mire van szüksége, mit bír befogadni, de ebben nekünk felnőtteknek is segítenünk kell neki, mikor kiválasztjuk, megvesszük, nagy a felelősség.