A játékcsomag sorozat harmadik fejezete a Levegő. Sárga doboz hin-ta felirattal, jelezve, hogy ebben a fejezetben már elkezdtük lebontani a szavakat szótagokra, a lebontó-felépítő olvasástanítási módszertannak megfelelően: először a szavakat szótagoljuk, majd a kezdőbetűket kiemeljük, így jutunk el az egész szavaktól az ABC-ig, mert ez a SzóKiMondóka korosztály sajátosságainak megfelelő módszertan. 

A fejezet évszaka a tavasz, amit gondolom, már olyan sokan várunk ezen az éghajlaton! A fejezet fő dala a Tavaszi szél vizet áraszt – ami nem csak gyermekek számára érdekes. Külföldön élő magyarként nekem ez a dal olyan himnusz-féle, egyszerre fejezi ki a magyarságom, a népi kultúra, tradíciók, hagyományok feletti örömömet és mindig mosolyt csal az arcomra, megdobogtatja a szívemet. A fejezet filmjébe gyönyörű animációval került bele Szabó-Nyulász Melindának köszönhetően, a Veronaki zenekar zenéjével és csodálatos előadásában. 

Mit tud még a Levegő fejezet? 

Egy sorozat harmadik részeként is tud még újat mondani, például megjelenik benne Marci, Móna öccse, sőt főszereplőjévé válik a Csillagködök című zseniális Lackfi János mesekönyvnek ez a kisfiú, aki első tavaszi sétájára a szekrény alatt készülődik. Mónából pedig, aki a sorozat Család fejezetében még igencsak kicsi kislány, Marci megjelenésével nagytestvér lesz, aki arra is képes, hogy túljárjon öccse eszén és előcsalogassa a szekrény alól a tavaszi séta érdekében. 

A minden fejezetben előkerülő színek, testrészek és a tavasz további alkotóelemei megismerése után végre eljutunk a játszótérre, a család első tavaszi kiruccanása alkalmával. Madár, bogár, gó-lya, pil-lan-gó várnak ott minket, és Marci is megjelenik végre a kismotorján, hogy a játszótéri űrrakétán felmászva az űrbe kirepülhessen. Aki fiút nevel tudja, hogy náluk a valóság és a fantáziavilág erőteljesen keveredik. Úgy tudnak játszani, hogy nem érdekli őket a külvilág, olyan burkot húznak maguk köré, ami megvédi őket a realitástól és ott tényleg sárkányokkal küzdenek, csatákat nyernek, vagy épp az űrbe repülnek, mint Marci a játszótéren. Élethűen adja ezt vissza Lackfi János meséje, aki maga is hatgyermekes édesapa. Sokszor tanúja lehetett a testvérek egymás közti perpatvarának, a gyermekek közös és különálló játékának, fantáziaviláguk megélésének. Rendkívül fontos, hogy maradjon erre szabad tér az életükben, s bár, mint SzóKiMondóka alkotó, a fejlesztő foglalkozások híve vagyok, nem szabad minden percüket betáblázni, hanem hagyni kell, hogy feltalálják magukat a gyerekszoba magányában és teremtsenek maguknak olyan világot, amit éppen meg kell élniük fejlődésük érdekében. 

Mi persze az együttlétek kovácsai vagyunk, a közös, fejlesztő foglalkozások eszközgyárai és ehhez adunk kezedbe szókártyákat, mesekönyvet és – ebben a fejezetben – egy 24 perces interaktív kisfilmet dalokkal, mondókákkal és a szókártyákra került szavak gyakorlásával, amelynek első öt percét YouTube csatornánkon tudod megnézni. A filmet már nem DVD-n találjátok meg a játékcsomagban, hanem egy linken tudtok regisztrálni a játékcsomag tetejébe került egyéni kóddal és hozzáférést kaptok a filmhez és a kísérlethez. A kísérletben kétkarú mérleget készítünk és összehasonlítjuk különböző tárgyak súlyát. A fizika törvényeit is gyakorolhatjátok a SzóKiMondóka kísérleteivel, minden fejezetben a témához illő formában, így azok játékosan épülnek be gyermeked ismeretanyagába már a korai években.

17 szókártya is került a dobozba (minden csomagban egyre több), amelyek nem csak továbbviszik a szótagolást, de néhány szónál már elkezdtük a kezdőbetűk kiemelését – hiszen minél több szót ismernek fel a gyermekek, annál inkább kialakulnak bennük a betű-hang megfelelések a szavak kezdőbetűire vonatkoztatva. A csomagba került szülői útmutató pedig leírja, hogyan használjátok a csomag egyes elemeit és további játékötleteket, fejlesztési tanácsokat is tartalmaz a SzóKiMondóka összes érintett fejlesztési területére: beszédfejlesztés, szókincsfejlesztés, olvasás előkészítése, zenei nevelés, időgazdálkodás, stb. 

Rendeld meg a Levegő játékcsomagot itt! 

Jó szórakozást! 

Ebben a videóban összefoglaltam a blogbejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: