Sokan kérdeznek minket arról, hogyan lehet, hogy termékeink 2 és 5 éveseknek is szólnak, hiszen mennyire más kell egy 2 éves és egy 5 éves gyermeknek! Hát még, ha tudnák, hogy sok 1 éves is örömmel használja már a SzóKiMondóka szókártyáit. S még 6 évesen, sőt később is olvassák könyveinket azok a gyerekek, akik már az önálló olvasással ismerkedve fedezik fel a könyvek világát. Mi a titka annak, hogy ilyen széles korosztályt tud lekötni a SzóKiMondóka módszertana? 

A válasz a szavakban rejlik, pontosabban a szavak tálalásában. A szavakat különböző módon mutatjuk be a beszélni most tanuló, a már beszélő, az olvasással ismerkedő és már jól olvasó gyerekeknek.

Erre egy szép példa a Móna Manó mesék szerkesztése. A tördelés alkalmat ad a kicsiknek a rajzok megfigyelésére. Többszöri olvasás után a rajz-jelentés megfelelések megértésére, ami bátorítja a beszélni most tanuló kicsiket arra, hogy kimondják a szavakat. A szülők is ezt teszik, ha olvasnak nekik, és ha a szövegben egy bizonyos szóhoz érnek, például: Szia sárkány! Szia oroszlán! – A kicsi mondhatja a kép alapján az állat nevét. Ezzel megérti az olvasás lényegét, hogy szavakat írunk egymás mellé, ami jelentéssé áll össze. 

A nagyobb gyerekek pedig, akik már ismerik a betűket, az önálló olvasás felé indulhatnak el a mesekönyveink segítségével. Nyáron a lányomnak, – aki két nyelven tanul írni és olvasni -, szerettem volna olyan könyveket venni, amikben nagy betűk, kevés szöveg és sok rajz van. Alig találtam egy-két ilyet (ha tudtok, kérlek, szóljatok). Így elmondható, hogy hiányt pótlóak a Móna Manó mesekönyvek, ami egyszerre ismerteti meg a még csak beszélni, vagy már olvasni tanuló gyermekeket az olvasás lényegével. Magam nem is szeretem életkorban meghatározni a SzóKiMondóka célközönségét, inkább úgy fogalmazok: a beszédfejlődés kezdetétől az önálló olvasás kialakulásáig. 

+1 tipp

Ha ki szeretnétek próbálni a SzóKiMondókát, de a Móna Manó meséket még túl korainak érzed, akkor ajánljuk figyelmetekbe a SzóKiMondóka játékcsomagját. Sok szülő írta már le nekünk, hogy a gyermekei szeretnek a csomagban lévő szókártyákkal játszani, pedig még nem tudnak beszélni.

Azért tanítják kisbabáknak a jelbeszédet, mert mozdulatokkal már ki tudják magukat fejezni, szavakkal még nem. Csak egy teljesen új jelrendszert kell ehhez megtanulni, ami persze menni fog, ha a szülők elég időt szánnak rá.

Ugyanígy a szókártyákkal is ki tudják magukat fejezni a kicsik, és a kártyákkal már a szavakat tanulgatják, tehát közös a jelrendszeretek. Csináljatok pluszba nekik 3-4 olyan szókártyát, amelyen érzelmeket fejezhetnek ki, vagy egy olyan dolgot, amivel elérnek valamit: olvas kártya felmutatásával mesét olvasol neki, kakaó-ra kap egy pohár kakaót. Figyeld meg, azonnal megtanulják használni, majd kimondani ezeket a bűvös szavakat.

A szókártyák használata tehát nem korai egy éves korban sem, főleg, ha van képes felük is. A most kezdődő SzóKiMondóka játékcsomag sorozatban már minden egyes szót lerajzoltunk nektek. Csak arra vigyázzatok, hogy ne kerüljön a szájukba, nehogy leharapjanak belőle egy részt, ami a légútjukba mehet. De úgysem egyedül szókártyáznak, hanem veled, tehát csak arra kell figyelned, hogy ne hagyd előtte, ha el kell hagynod a szobát. 

Ha tetszett ez a bejegyzés és érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése,  a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.