/Miért legyen a mindennapjaitok része a mondókázás?

Miért legyen a mindennapjaitok része a mondókázás?

A mondókák nagyon fontos szerepet töltenek be a kisgyermekek beszédfejlődésében. Nem csak a szókincs fejlesztésében van kiemelkedő szerepük, hanem az ismétlések, a ritmusos beszéd, a lüktetés, a rímek szerepe mind fontos elem a kisgyermek szép beszédének kialakulásában. Éppen ezért mi sem hagyhattuk ki a dalokat, magyar mondókákat a SzóKiMondóka játékcsomag sorozatából sem!

a zene, a ritmus szerepe a beszéd és a mozgás fejlődésébenSzülőként persze nem könnyű a rendszeres mondókázásra időt találni a mindennapokban. Segítség lehet nektek, ha eljártok zenebölcsibe, ringató, vagy más zenés-dalos foglalkozásokra. Ezek fő szerepe a dalok, mondókák megtanítása, hogy aztán otthon elő tudjátok venni gyermekeddel a dalokat és alkalmazni az ott tanultakat.

Próbáljunk meg a rutinszerűen végzett tevékenységeinkhez párosítani mondókákat – akkor könnyebben lesz része mindennapi életünknek a mondókázás. A mozgással kísért mondókáknak jusson még több szerep. Hiszen egyszerre fejleszt többféle készséget, viszont az utánzás révén a gyermek mégis könnyebben megtanulja őket. 

Lássunk néhány példát:

Lehet pl. a fürdés, a fürdővíz engedése során a következő mondóka mindennapjaink része: 

Lassan forog a kerék,Mert a vize nem elég.
 Gyorsan forog a kerék,Mert a vize már elég.
Mozgás: Két kezünket ökölbe szorítjuk és a malomkereket utánozva körzünk velük a mellkasunk előtt,  először lassan, majd gyorsan.
Ez a mozgás a ritmust is tanítja, a tempót, a különbséget a lassú és a gyors közt. 

Ha előkerül a plüssmaci, jöhet a gyermekeim nagy kedvence:

Mackó, mackó, ugorjál,
Mackó, mackó, forogjál
Tapsolj egyet, ugorj ki!

Mozgás: először ugrálunk, majd forgunk (de lehet egyet ugrani és egyet fordulni is), az utolsó sornál a tapsolás után egyet ugrunk előre.
Itt meg is tudjátok hallgatni: Meghallgatom

 

Ezt az utolsót pedig alkalmazhatjuk evés előtt, vagy sütés közben, gyurmázáskor, stb.:

Süti-süti pogácsát,
Apának anyának
Kedves kis bogárnak.
 

Mozgás: a dal ritmusára jobb és bal tenyerünkkel ide-oda tapsolunk – remekül alkalmas mozgáskoordináció erősítésére, valamint a ritmus itt ismét nagy szerepet kap.

Az utóbbi dalt betettük a most készülő Család fejezetbe, amely a SzóKiMondóka játékcsomag sorozatának  része, Szalóki Ági előadásában. Még keresem azt a mondókát, amit útban az óvodába mondogathatnánk, osszátok meg kérlek, ha nektek van a tarsolyotokban ilyen!

Mivel nagy hangsúlyt fektetünk a zenei nevelésre most van egy örömhírünk számodra: 2015.11.06. és 08. között minden webáruházunkban leadott megrendelés mellé AJÁNDÉKBA adunk egy SzóKiMondóka zenei CD-t!
Kukkants be hozzánk: SzóKiMondóka webáruház

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló cikkeket a témában, esetleg érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése, a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.

By | 2015-11-06T09:20:05+00:00 november 4th, 2015|dalok, mondókák, készségfejlesztés, zenei nevelés|2 hozzászólás

A szerzőről:

2 hozzászólás

 1. Kiss Krisztina 2015-11-09 at 17:04 - Válaszolok

  Lába, lába, kicsi lába, azzal megy az óvodába.

  1, 2, 3, 4, te kis cipő, hová mégy?
  Kipp-kopp, kopogok, óvodába indulok!

  Megy a Laci óvodába, lötyög a tej a hasába.
  Inc-pinc, Lőrinc, te vagy odakinn!

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: