A Testrészek mesesorozat a Móna Manó mesék sikerén felbuzdulva született. Azt a kedves mesekönyvet sokan dícsérték az általunk kitalált képes tördelése, Döbrentey Ildikó gyerekeknek szóló, mégis szókincsfejlesztő nyelvezete és Halász-Géczi Ágnes kedves grafikái miatt. A Móna Manó mesék eredetileg a játékcsomag sorozatba íródtak, de már azok megjelenése előtt úgy döntöttünk, hogy Mónát és öccsét, Marcit szeretnénk a játékcsomagokban látni amiatt, mert az ő karaktereik segítenek a filmekben is a gyerekeknek a szavakkal ismerkedni. Móna húzza be a szavakat a Levegő fejezetig egyedül, onnantól viszont Marci is felnő annyira, hogy elbírjon egy szókártyával és betolja a színre. 

Ha már nem lettek a SzóKiMondóka játékcsomag sorozat meséi a Móna Manó mesék, legyen belőlük önálló könyv, ne üljünk csak a meséken. A könyvek sikeresek voltak, de mikor felmerült a kérdés, hogy folytassuk-e a sorozatot, egyértelmű volt a döntés, hogy Móna és Marci karaktereivel szeretnénk további meséket megjelentetni. Ahány család, annyiféle kombinációban jönnek egymás után a gyerekek, ezt a sokszínűséget próbáltuk azzal szemléltetni, hogy Marci az első mesében még csak fél éves, Móna 3. Fél év telik el minden kötet között, így míg Móna is nagyobb lesz, Marcin még látványosabban mutatkozik meg az eltelt 2 év. 

Mik a sorozat jellemzői? 

Az elmaradhatatlan képes tördelés mellett, amivel gyerekjáték a kicsiknek bekapcsolódni az olvasásba, visszatérő eleme a sorozatnak a szövegbe tűzdelt dalok és mondókák. Ezek nem akasztják meg a mese fonalát, sokkal inkább kiegészítik azt. Úgy kapcsolódnak a meséhez, hogy a kiemelt szavakat mutatják be. A dalokat minden esetben lekottázzuk a kötet végén, ezzel könnyítve meg a szülők számára, hogy énekeljenek gyermekeiknek. 

Az ismert dalok, mondókákon túl Móna maga is szeret verselgetni, rímeket faragni, sokszor megihleti őt egy új helyzet, vagy egy új ismeret, amit éppen most tanult meg. Erre remek példa a pupilla működéséről szóló kis verse, ami az olvasó kisgyerekeket is a verselgetésre inspirálja:

 

De a versek közt meg kell említsem az első kötetbe került “Nézd csak, mennyi cipő van!” című hangutánzó verset, ami a cipők, lábak hangját hivatott utánozni: 

Na és a harmadik kötettől Lackfi János is írt verset minden kötetbe, az Orr és fülbe mindjárt kettőt is: 

A Szem és szájról a Facebookon egy gyakorló anyukától a következő kommentet kaptuk: “Hihetetlen, mennyi fejlesztési lehetőség rejlik ebben a kötetben! Hetek óta olvasgatjuk minden nap, de még mindig találok benne újdonságot, kiaknázatlan lehetőséget, olyan játékot, amit hozzá tudok kötni. 

Tudtad, hogy a mesesorozatot kiegészítettük az adott tesrésszel játszható játékokkal? Ha most rendeled meg a sorozatot, ingyenesen elküldjük neked ezt a játékgyűjteményt annak érdekében, hogy tovább játszhassatok a testrészekkel és egy még komplexebb élménnyel legyetek gazdagabbak. 

A Test mese pedig “felteszi az i-re a pontot” a testvérek által írt és eljátszott bábjátékkal, amiben a testrészek egymásra találnak és a második mesében szereplő Föld-meditációval, aminek a segítségével az óvodások is a környezetvédelem aktív részesei lesznek: 

 

Kattints ide további információkért! 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: