Tudtad-e, hogy a Móna Manó mesék eredetileg a játékcsomagokba készültek? Ha összehasonlítod a SzóKiMondóka csomagokba került Lackfi János mesékkel, kiderül, hogy szókészletük nagyon hasonlít egymásra. Móna Manó is a négy évszakot járja körbe, s mindegyik mesében megismer egy-két új színt, testrészt, állatot és az évszak jellemző tulajdonságait. Így kiegészítésként is olvasgathatjátok a játékcsomagok mellé, ha már kívülről fújjátok a dobozba került Lackfi János mesét. Amiért mégsem a Móna Manó mesék kerültek a csomagokba az az, hogy Móna a filmben is többször színre kerül, ő húzza be a szavakat, tanítja a gyerekeket, azt gondoltuk jobb, ha Mónával találkoztok a mesekönyvekben is.

Tudtad, hogy a Levegő fejezettől kezdődően Móna öccse, Marci is színre lép? Marcit már ismerhetitek a Testrészek mesesorozatból, aminek során kisbabából helyre kis legénykévé cseperedik, és immár róla szól szinte a mese a Levegő fejezetbe került Csillagködök könyvben. A következő fejezettől kezdve pedig igazi testvérkalandok jönnek, Móna és Marci közösen találkozik a tűzzel, majd a földdel és együtt szerepelnek a sorozat utolsó fejezetében, az ember mesében is, aminek a címe: A világ teremtése.

No, de ma nem erről akartam írni, hanem arról, hogy imádott Móna Manó meséinktől hamarosan búcsút kell vennünk. Lassan elfogynak a 2015-ben gyártott könyvek, már csak néhány darab maradt belőlük. És bármennyire is szeretnénk folytatni a sorozatot, mert belopta magát a szívünkbe Döbrentey Ildikó kedves mesefigurája és Halász-Géczi Ágnes illusztrációi, egyelőre ezt nem áll módunkban megtenni. Jelenleg a forgalomból évi egy játékcsomagot és két könyvet tudunk megjelentetni és folyamatban van 2 sorozatunk is, a Testrészek és a Móna és Marci kirándul. Valamint készül egy harmadik, aminek a témája nagyon időszerű és fontos.

Gondoltam szólok, ha szeretnél még belőlük rendelni, akkor azt gyorsan tedd meg!

Mit kell tudni a Móna Manó könyvekről?

Móna Manó 1-3. három mesét tartalmaz: Móna Manó rajzol, Móna Manó hóembert épít és Móna Manó énekel. A család, víz és levegő szavai szerepelnek benne. A mesék végén 8 oldalnyi foglalkoztató feladattal tudtok tovább ismerkedni a szavakkal és a mesékben szereplő állatokkal. Kedvenc részem:

Halász-Géczi Ágnes kézzel rajzolt, kézzel festett illusztrációi remekül egészítik ki Döbrentey Ildikó meséjének szövegét. Móna Manó kedves alakja sok kisgyermek kedvencévé vált és sokan kértétek a folytatást is. Ha több forrás áll rendelkezésünkre, folytatni fogjuk a sorozatot.

A Móna Manó 4-7. nem a 4-7 éveseknek van, hanem a negyedik, ötödik, hatodik, hetedik meséket tartalmazza. Ezek: Móna Manó tüzet rak, Móna Manó gyöngyöt fűz, Móna Manó barátai, Móna Manó varázsol. Tűz, föld, ember fejezetek és egy epilógus köti össze a mesekönyvet Mónával, akit az utolsó fejezetben ismerünk meg. A mesekönyv, csakúgy, mint a játékcsomag sorozat az analitikus-szintetikus olvasástanítási módszertant követi: először egész szóalakokat emelünk ki, majd azokat szótagoljuk és a szavakat idővel tovább bontjuk betűkre. Azért ezt, mert a kisgyermekek egész alakokat látnak, elsőre betűket még nem tudnak értelmezni. De azt, hogy baba, vagy cica már igen. Idővel a betű-hang megfeleléseket is felismerik, ha sokat szókimondókáztok velük.

A második kötetbe tehát már 4 mese került és mégsem lett drágább, mint az első kötet. A végén ismét 8 oldalon át töltögethettek foglalkoztatókat, ami segít feldolgozni a meséket is. A második kötetbe itt olvashatsz bele:

Ha pedig még szeretnéd megragadni az alkalmat, hogy neked is legyenek Móna Manó köteteid, megkönnyítjük neked a döntést egy kedvezménnyel itt. 

Hamarosan már csak cserebere oldalakon vadászhatsz használt példányok után!

Ráadásul az utolsó kötetek közt találsz dedikált példányokat is, amik ugyanúgy a polcainkon vannak, s lehet, hogy épp az kerül bele neked a borítékba.

 

Jó olvasgatást!

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: