Már rég írtunk legelső önálló mesekönyvünkről, a 2015-ben megjelent Móna Manó mesékről. Döbrentey Ildikó írta nekünk az a hét mesét, ami ebbe a két mesekönyvbe, A világ manó szemmel című első kötetbe és a Móna Manó barátai című második kötetbe került. A meséket Halász-Géczy Ágnes illusztrálta kézzel rajzolt és festett grafikákkal és Varga Tamás tördelte a SzóKiMondóka képes tördelésével és szerkesztette nyomdakészre. 

2015-ben egész nyáron a játékcsomagokba került filmsorozat forgatásával voltunk elfoglalva, szinten minden erőnket az kötötte le. Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint, hogy tíz nap alatt leforgassuk mind a 6 fejezet benti jeleneteit, természetfilmjeit és a dalokat, mondókákat is felvegyük óvodásokkal. Hatalmas szervezettséget és odafigyelést követelt tőlünk ez a munka, amiben nem is voltunk járatosak. Mindezek ellenére a nyár elején megjelent a Móna Manó 1-3, amiben az első három mese szerepel (A világ manó szemmel alcímmel) és nyár végén pedig kijött a nyomdából a Móna Manó 4-7, aminek az alcíme Móna Manó barátai lett. Ekkor tartottuk a könyvbemutatót a Bartók Pagonyban, ahova sokan eljöttek és igazán emlékezetes maradt a résztvevők számára. 

Mi a cikk mostani apropója? 

A karácsonyi roham után 2-2 db Móna Manó mesék maradt a raktárunkban, ami még megrendelhető, gazdára vár. A többi kilencszázvalahány darab már gazdára talált és ott lapul valamelyikőtök könyvespolcán. Azért kilencszázvalahány, mert itt, New Yorkban is van még pár darab, tehát az USA-ban még rendelhető marad egy darabig a könyv és persze akad belőle a partnereink polcain is – leginkább erre a Líra könyvesboltokat tudom ajánlani, amelyek egyrészt országosan elérhetők, másrészt meg lehet tudakolni telefonon, hogy van-e egy bizonyos könyv, s ha nincs, meg lehet rendelni a hálózaton belül, ingyenesen is. Ugyanez igaz a Libri bolthálózatára is, ott is érdeklődhettek még Móna Manó mesék iránt és egy darabig még talán ki is tudnak még szolgálni titeket ezek a boltok. Utána már csak antikváriumban kereshetitek, vagy börzéken a Móna Manó köteteket. 

Ezzel az írással tehát elbúcsúzni szeretnék – így év vége felé – ettől a remek kiadványtól, amiről konkrétan tudom, hogy sok gyereknek örömet okozott, mert a négy év alatt elég vásárlói visszajelzés jutott el hozzánk ezekről a mesékről. Sokan mondtátok, amikor vásárokon találkoztunk, hogy a Móna Manó mesék kapcsán jutottatok el hozzánk és próbáltátok ki a játékcsomagjainkat, vagy további könyveinket. 

Kedvenc részem az első kötetből az alábbi részlet: 

Ezt a kötetet úgy szoktam bemutatni, főleg külföldi vásárokon, hogy olyan, mint egy képes szótár, csak éppen mesébe foglalva. Hiszen rengeteg szó lett benne kiemelve, mellette pedig a jelentésük lerajzolva – jóval több, mint szókártyás kiadványainkban, hiszen ott a szókártyák száma behatárolta a kiemelhető szavak számát. Valamint remekül látszik, és jól nyomon követhető a mesék során a szókimondóka képes tördelése mellett a lebontó-felépítő olvasástanítási módszertan is. Először egész szavakat emelünk ki, utána azokat szótagokra bontjuk (csakúgy, mint a játékcsomag sorozatban) majd pedig a szavak kezdőbetűjét emeljük ki. 

Mindkét kötet végén találtok néhány foglalkoztató feladatot, amelyek segítenek feleleveníteni a mese fonalát, vagy éppen a betűkkel való ismerkedés jegyében jöttek létre. Ezek a feladatok segítenek abban is, hogy a gyermek magáévá tegye a könyvet, kiszínezze, dekorálja, élvezze benne saját alkotásait. Móna Manó mesékkel illusztráltuk tavalyi Karácsonyi füzetünket is, ami még ma is aktuális és innen tudod letölteni, ha szeretnél karácsonyi recepteket, dalokat és Móna Manós foglalkoztató feladatokat. 

Móna Manó egy kreatív manó fiúcska, aki a világot felfedezni indul és szóról szóra ismerkedik azzal. Útja áthalad az évszakokon, különböző tájakon, miközben megismerkedik mindenféle állattal, sőt, gyermek barátait még az óvodába is elkíséri és az olvasót az óvoda világába is bevezeti. Az újabb kiadáshoz készen van a mese olvasószerkesztett változata, a tökéletesített tördelés, az egyszerűsített feladatok, ha egyszer úgy adódik, hogy szükség lesz nagyobb példányszámban a könyvre, mi készen állunk a folytatásra. 

Köszönjük neked Móna Manó, köszönjük Döbrentey Ildikó, köszönjük Halász-Géczy Ágnes és köszönjük Varga Tamás a felejthetetlen élményeket, a szép rajzokat, a pontos munkát. 

Reméljük, hamarosan folytatjuk. 

Addig is, jó pihenést Móna Manó!