Annak alkalmából, hogy hamarosan megjelenik Móna Manó – A világ manó szemmel című legújabb kisgyermekeknek szóló mesekönyvünk, elhatároztuk, hogy most bepillanthattok egy kicsit a kulisszák mögé.

 

A módszer kiválasztása – A mi könyveink kicsit mások, mint a többi mesekönyv

A SzóKiMondóka lényege a szavakkal való játék, játékos ismerkedés. Ennek része a beszéd, a beszédre való mozgás, mondókázás, dalolás, de a szavak írott alakjával való ismerkedés is. Így jött az ötlet, hogy a mesekönyvekben kiemeljünk néhány szót és mellette a jelentésüket is lerajzoljuk. Valahogy így: 

Móna Manó mesék

Hogy miért? Több okból is. Egyrészt, amikor a gyermek nézi a könyvet, a tekintete a rajzot pásztázza. Ezért ha a rajz mellé tesszük a szöveg részleteit, azt is észrevesziösszehasonlítja, többszöri alkalom után esetleg megjegyzi – így fejlődik vizuális memóriája, előkészítjük a talajt az olvasásra. Másrészt a rajzok alkalmat adnak a “közös” olvasásra. A szót, amit felismer a rajzról, mondhatja ő is, ezzel kiveszi a részét az olvasásból, megérti annak lényegét. 

Nem új keletű ez a módszer, nagy elődök készültek ezzel a technikával pl. a Ha én felnőtt volnék, vagy a Gőgös gúnár Gedeon című könyvek – hogy csak az ismertebbeket említsem. Volt már, aki a szóképes olvasással hasonlította össze koncepciónkat, éppen ezért, fontosnak tartom megemlíteni, hogy a szavakat fokozatosan bontjuk le szótagokra, majd később betűkre a fejezetek előre haladtával. Ez egy lebontó és felépítő megközelítés, amelyet a szakirodalom analitikus-szintetikus módszernek nevezett el. Ezt a módszert tartottuk a célcsoportunk (2-5 évesek) számára a legjobbnak, hiszen ők még egész alakokat látnak, a szavakat egyben figyelik meg, a betű, vagy a szótag elsőre értelmezhetetlen információ a számukra.

 

A meseírás és a többi

Hosszas kutatómunka előzte meg tehát a SzóKiMondóka könyvek elkészültét, míg megtaláltuk a legjobb módszert. A szavakat úgy válogattuk, hogy a kisgyermek első szavai, a világgal való ismerkedés korai lépcsőfokai legyenek, de ugyanakkor az ABC minden betűje sorra kerüljön a szavak kezdőbetűjeként – hisz a kezdőbetű kelti fel először a gyermek érdeklődését. Mikor megvolt a fejezetekre lebontott szókészlet, felkértük Döbrentey Ildikót, hogy írjon meséket a kiválasztott szavakból. Miért ő? Mert gyermekkorom kedves emlékei fűződnek hozzá. A Dörmögő Dömötör, vagy az Égbőlpottyant mesék máig meghatározó emlékeim maradtak. Ildikó megalkotta Móna Manó a kis manófiú karakterét, aki Halász-Géczi Ágnes gyönyörű illusztrációi nyomán életre kelt. (Az interjúnkat Ágnessel az illusztrálásról és Móna Manóról itt találod: Interjú)

Feladatom a módszer kiválasztása után, az alkotók felkérése és instruálása volt. Az Ildikó által írt történeteket feltördeltem, hogy az illusztrátor lássa, mit kell lerajzolnia, hogy helyezkedjenek a képek és a kiemelt szavak egymás mellett. A kiemelt szavakon túl a főbb jeleneteket is megfestette Ági, hogy a mese fonala is látszódjon és akár a szöveg értése nélkül is elmesélhető legyen a történet. A szöveget és a képeket aztán Varga Tamás – a Milán és a sziázás mesekönyv illusztrátora– illesztette össze, megadva a könyv végleges alakját. Most hogy elkészültünk a szerkesztéssel, már csak egy lépés maradt hátra a könyvnyomtatás.

Hosszú és aprólékos munka előzte meg a Móna Manó mesék kiadását, amit hamarosan a kezében tarthat az olvasó. A könyvvel nem csak egy igényes és tartalmas mű kerül a gyermekek kezébe, de a SzóKiMondóka játékcsomagokat kiegészítő újabb könyvsorozat is, hiszen hasonló szókészlettel és ugyanolyan technikával készültek a Móna Manó mesék, mint a Lackfi János által írt mesesorozat, amit a SzóKiMondóka dobozaiba tettünk. 

Megjelenés: 2015.07.03.

Jó olvasást, és remélem találkozunk a könyvbemutatón!