Miért kerültek bele szókártyás mesekönyveinkbe a szókártyák és hogy jelenik meg a kreativitás és a játékosság a SzóKiMondóka eszköztárában? 

A szókártyák a SzóKiMondóka alapvető játékai. Segítségükkel megjeleníthetők a szavak, megfoghatók, megnézhetők lesznek, kimondásuk és kimondatásuk is könnyebbé válik általuk. Kezdetben tehát voltak a szókártyák, minden más csak később jött hozzá a SzóKiMondóka eszköztárához. Első játékcsomagunkban, a 2014-ben megjelent Óvodában is már benne voltak, hisz az első játékcsomag megjelenését hosszas tervezés, kutatómunka és produkciós tárgyalások előzték meg. Sőt, 2010-ben, amikor a SzóKiMondóka prototípusa elkészült, a laminált szókártyák köré épült a program. A papír kártyák az első nyomdai kiadvány megtervezésekor merültek fel, és persze, sokkal jobban szeretjük őket, mint laminált elődeiket. A szókártyás olvasás pedig az egyik alapvető szókimondókás játék.  

A szókártyák bőven bizonyították létjogosultságukat, a gyermekek imádják rakosgatni, az a csomag legjátékosabb eleme és hamar a szülők kedvencévé is vált. Sőt, arra is alkalmasak, hogy a nagytestvér tanítsa velük a kistestvért, amit gondolom, hogy minden szülő imád látni. Magam is nagyon hálás vagyok nekik, sokat köszönhetek a szókártyáknak gyermekeim nyelvi fejlődésének területén. Nyugodtan mondhatom, hogy ha nem fedezem fel 2 éves kislányommal a szókártyák erejét és titkát, akkor ma nincsen SzóKiMondóka. 

Már csak azt kellett kitalálni, hogy a varázslatos szókártyáinkat hogyan tegyük bele a képes tördeléssel készült könyveinkbe? Sajnos a könyvlap nem bír el kasírozott kartont, ami a játékcsomagba került szókártyák anyaga. Ezért a lehető legvastagabb papírból készülnek, ami nyomtatható és perforálással könnyítjük meg a szülőknek azt, hogy a kártyák könnyen kivehetők és pont egyforma nagyságúak legyenek. Zoé imádott a kártyákkal játszani, a tudását megmutatni és olyan szavakat is felismert, amit még nem tudott kimondani. Ha nem hiszed, nézd meg a 2010-ben készült videónkat: 

Mi a szerepe a szókártyáknak? 

Azon túl, hogy a gyerekek imádnak velük játszani, természetesen fejlesztésük része is a kártya. Az alábbi videón azt mutatjuk be, hogyan tudjátok használni a kártyákat a közös olvasáshoz. Az oldalon kiemelt szavakat tedd a könyv mellé, és ahogy olvasol, keresse meg a gyermeked a kártyák közül azt a szót, amit éppen kimondasz – megmutatva neki persze, hogy mit kell a szavak közt megtaláljon. Ezt lehet úgy is csinálni, hogy a képes felükkel felfelé teszed le a kártyákat az asztalra és gyermeked a képek alapján választja ki a mesében soron következő szót. Ebben az esetben próbáljátok meg, hogy ő mondja ki a kiemelt szót, ami a kép alapján menni fog neki. Ezzel részt vesz az olvasásban, sikerélménye kötődik hozzá és megérti annak logikáját is. 

A szókártyák a szavakat reprezentáló játékszerek – hiszen minél játékosabb a gyerekekkel való foglalkozás, annál mélyrehatóbb a tanulás, annál maradandóbb az élmény. Ezért ne álljatok meg ennél a néhány felhasználási módnál, hanem a könyv végén egy oldalra összegyűjtöttük azokat a további játékokat, amiket kipróbálhattok a szókártyákkal. Arra bátorítalak azonban, hogy további játékokat találjatok ki, akár keressetek rímeket egy-egy szóra, ha megvan, írjatok velük versikét, rajzoljátok le a szót, stb. – hogy a nyelvi játékosság és kreativitás beépüljön a mindennapjaitokba, mert ezekkel az eszközökkel nagyon sokra mentek az életben. A kreativitás és a játékosság két olyan varázserő, amelyek segítségével az élet összes problémája kezelhető. 

Miért lett szókártyás kiadvány az Ökomesék?

Mióta megjelent első szókártyás mesekönyvünk, a Móna és Marci kirándul mesesorozat első része Molnár Krisztina Rita tollából, a Készülődés, azóta törekszünk erre formátumra minden kiadványunkban. A Játékmappában például szinte csak szókártyák vannak, de a klasszikus egyik oldalt a szó, másik oldalt a kép mellett még hatféle másik variációban jönnek elénk a szókártyák, tovább gazdagítva a szókártyás játékok tárházát. A Testrészek mesesorozatot még szókártyák nélkül kellett befejezzük, hiszen azok nélkül kezdtük el 2016-ban, de mindkét új sorozatunk, a Móna és Marci kirándul és az idén elkezdett SzóKiMondó Ökomesék sorozat is már szókártyákkal együtt kerül kiadásra. 

Ha szeretnéd kipróbálni valamelyik termékünket, akkor figyeld a következő 2 hétben Facebook oldalunkat, mert minden egyes nap más-más termékünk lesz akciós:

December 9-én, hétfőn a Barátom, a fa a 20%-os elővásárlási kedvezményen felül további 10% kedvezménnyel kapható, a könyv megjelenése: december 16. Tehát ha 9-i héten megrendeled, még bőven eljut hozzád karácsonyra.

December 10-én, kedden a Nulla hulladék könyvünk lesz akciós.

December 11-én, szerdán, a Testrészek mesesorozat első része, a Láb és kéz lesz olcsóbb.

December 12-én, csütörtökön a Testrészek mesesorozat második része, a Szem és száj rendelhető meg kedvezménnyel.  

December 13-án, pénteken a Testrészek mesesorozat harmadik része, az Orr és fül lesz akciós és addigra elkészül a kötetbe került gyógynövényes Lackfi János vers videója. 

December 14-én, szombaton a Testrészek mesesorozat negyedik része, a Fej és szív lesz olcsóbb, amit a Libri is ajánl Szívünk rajta programjában. 

December 16-án, vasárnap a Testrészek mesesorozat utolsó, ötödik része, a Test mese lesz kedvezményes. A kötetben egymásra találnak a testrészek és nem csak egymással, de a Földdel is összehangolódnak a második mesében. 

December 16-án, hétfőn a Család játékcsomagot rendelheted meg olcsóbban, ami ’17-ben az Év Játéka díjat nyerte el készségfejlesztő kategóriában. 

December 17-én, kedden a Víz játékcsomag lesz kedvezményes árú, a fejezet évszaka a tél. 

December 18-án, szerdán, a Levegő játékcsomagot veheted meg olcsóbban, ami a sorozat legfrissebb része. 

December 19-én, csütörtökön az Óvoda fejezet lesz akciós, aminek a szavai az óvoda világát mutatják be. 

December 20-án, pénteken 4 játékcsomagból álló csomagajánlatunkat hirdetjük, ami eddigi legjobb ajánlatunk és a délelőtt 11 óráig leadott rendelések még odaérnek 23-án hozzád! 

Válaszd ki, mit szeretnél, írd fel a naptáradba, és állítsd be a Facebook oldaladon a SzóKiMondóka posztjairól, hogy “Megjelenítés elsőként” hogy aznap is kapj tőlünk emlékeztetőt, amikor a kiszemelt játék lesz akciós. 

Ha pedig nem tudsz választani, s mivel végigolvastad a cikket, kapsz most egy olyan kupont, ami egyszeri, 20%-os kedvezményre jogosít bármelyik, nem akciós termékünkre: kiprobalom

Várunk téged is a szókimondókázó szülők népes táborában!