Rég volt már hasonló, átfogó blogbejegyzés arról, hogy miről is szól valójában a SzóKiMondóka. Aki régóta követ minket, már jól tudja, ugyanakkor azok, akik nemrég kapcsolódtak be, mondjuk a Nulla hulladék kapcsán, ami első kifejezetten környezetvédelmi témájú könyvünk volt, nem biztos, hogy tudják, mik a SzóKiMondóka alapvető célkitűzései. 

A SzóKiMondóka arra jött létre, hogy egyszerű, kézzelfogható eszközöket biztosítson neked ahhoz, hogy gyermekeddel rendszeresen foglalkozzál, fejlesszed, miközben minőségi időt töltötök el együtt és jól érzitek magatokat. Könyveink, filmjeink és szókártyáink az első szavak kimondásától kezdve segítik gyermeked a szavakkal való ismerkedésben, az önkifejezés fejlesztésében és a szókincsfejlesztésben. Ez persze visszahat az önbizalmára is és a rendszeresen szókimondókázó gyermekek magabiztosabbak, könnyebben megszólalnak idegenek előtt, így készülnek az óvodára, iskolára. Ez azonban inkább “mellékhatás”, azoknak a gyermekeknek járó kiváltság, akikkel rendszeresen foglalkozik a szülő. Kihívások elé állítja, kérdezgeti, dícséri, biztatja, bátorítja. Ez a SzóKiMondókával számodra is gyerekjáték. 

A SzóKiMondóka könyvei

A szavakkal való ismerkedésből következik, hogy a könyveket is bevontuk az eszköztárunkba, bár az eredeti, 2010-es pilot anyagban még csak DVD és szókártyák szerepeltek. Ha a szókártyákon a szavak írott alakjával is ismerkedünk, akkor egyértelmű, hogy a mesét, (ahogyan a leírt szavak a gyermekeknek megnyilvánulnak) be kell vonnunk a folyamatba. Méghozzá úgy, ahogyan ezt a filmmel és a szókártyákkal is tesszük: interaktív módon. Azaz a gyermeket be kell kapcsoljuk az olvasásba, a mese elmondásába. Erre a célra alkottuk meg a képes tördelést, ezt az egyedülállóan jellegzetes szókimondóka módszertant, amivel az a gyermek, aki már szavakat képes formálni, bevonhatóvá válik az olvasásba. A mese legfontosabb szavait kiemeltük, mellette a jelentésüket lerajzoltuk, így a gyerkőc a rajz alapján tudja kimondani a mesében soron következő szót. Ezáltal az olvasásban is sikerélménye lesz, és ha eljön az ideje, örömmel veti bele magát a folyamatba, mert már megértette a lényegét és tudja, hogy megy ez neki. 


ismerd meg a SzóKiMondóka képes tördelését
(részlet a Nulla hulladék kötetből, ami a Ökomesék mesesorozatban jelent meg)

Mitől lesz magabiztos gyermeked?

Annyi minden az életben azon múlik, hogy hogyan állunk hozzá. A gyermekek nem születnek feltétlenül magabiztosnak. A mi nevelésünk kérdése, hogy mit gondol magáról, s hogyan fog nekilátni a feladatoknak, mire iskolába kerül. Mennyire lesz félénk, bátor, vagy magabiztos. Mennyire tud majd figyelni hosszabb időn keresztül és főleg, mennyire hiszi majd el magáról, hogy ezt ő meg tudja csinálni. Ezért annyira fontos, hogy az iskoláskort megelőző években rendszeresen foglalkozz vele, legyőzhető kihívások elé állítsad, bátorsítsd és ha nem megy, mutasd meg neki, hogyan tudja megoldani a feladatokat. 

Ne bízd ezt a feladatot másra. Egy életre adhatsz neki biztos alapokat a 2-6 év közötti időszakban, így ez a korcsoport vált a SzóKiMondóka célcsoportjává. Az első szavaktól az önálló olvasásig. Azért vagyunk, hogy ne legyen kínlódás a fejlesztés, vagy egy folyton halogatott, vagy vágyott tevékenység, hanem természetesen épüljön be a mindennapjaitokba, úgy, hogy gyermeked veszi elő a kártyákat és kéri, hogy kérdezgesd, tanítsd, foglalkoztasd. Nem pedig te üldözöd, gyermeked pedig húzódozik, mert nincsen kedve hozzá. 

A legszebb pedig az egészben az, hogy ezt nem magam találom ki, hanem tőletek, vásárlóktól halljuk folyton. Aki tavaly, vagy az idén vásárolt tőlünk, már tudja, hogy mindenkit felhívunk. Szeretnénk tudni, hogy rendben ment-e a rendelés, az árú megérkezett-e, minden rendben van-e vele. Ilyenkor sokan megosztják velünk tapasztalataikat. Ezek a visszajelzések segítenek minket továbblendülni a nehezebb napokon, amikor nem jön annyi megrendelés, vagy nehezen jön össze a nyomdára a pénz. Jó tudni, hogy szeretitek és használjátok, amiket alkotunk és főleg, hogy hasznos gyermekeitek számára. 

Hasznos tartalmak

Az idén még több hasznos tartalmat tervezünk gyártani nektek, feltett szándékunk, hogy havonta jöjjön ki újabb kisfilm, ne kelljen egy évet várni, mire összejön a pénz egy teljes játékcsomag megrendelésére. Dalokból is többet szeretnénk alkotni, hisz gyakorló szülőként tudom, hogy egy-egy rutinfeladat (fogmosás, kézmosás, stb.) jobban megy, ha dalra csináljuk. A te gyerkőd tudja már, hogyan kell helyesen kezet mosni? Ha még nem, akkor feltétlen tanítsd meg neki ezt a dalt, ami a SzóKiMondóka Víz játékcsomagban látott napvilágot: Kosz, kosz, kosz, ha koszos a kezed!

Több kisfilmet, több dalt és több foglalkoztatót szeretnénk neked adni és több olyan hasznos, gyakorlati tanácsot, amelyek által jobb szülő lehetsz, hatékonyabban segítheted gyermeked önállóvá válását, érvényesülését az életben. Már formálódnak ennek a rendszernek a keretei és hamarosan téged is szeretnélek bevonni a tervezésbe! 

Addig is, ha már eddig eljutottál az olvasásban, egy 1000 Ft-os kedvezményt szeretnénk figyelmedbe ajánlani: a Barátom, a fa könyvet mostantól 2 hétig egy ezressel olcsóbban randelheted meg webáruházunkban. Mi ezzel a kedvezménnyel szeretnénk hozzájárulni gyermeked környezeti neveléséhez.

Kívánunk nektek jó foglalkoztatást, remek szórakozást és sok örömteli együtt eltöltött percet! 

SzóKiMondóka  

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegéta SzóKiMondóka Facebook oldalán: