Mai világunkban nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a diverzitás. A köztünk lévő különbségek elfogadása és a békés egymás mellett élés már-már boldogságunk záloga. Még akkor is mások vagyunk és különbözünk egymástól, ha egy nemzetből valók vagyunk. Egy családban felnőve a testvéreinkkel is eltérőek leszünk, egyediek. A másság elfogadása ma már a boldogulásunk kulcsa lehet. Ráadásul már rég nem egy homogén világban élünk, a gazdaság működésétől kezdve a természeti folyamatokon át, mindennek hatása van a migrációra.

Így az óvodában akár már holnap is megjelenhet – ha eddig meg nem jelent – egy más kinézetű kisgyermek, aki szeretne beilleszkedni, s a mi gyermekünkkel barátkozni.

De mi is válhatunk máról holnapra “idegenné”, ha egy új helyzetbe kerülünk valamilyen családi esemény kapcsán. A gyerekeknek és számunkra is a kétnyelvűség adhatja meg azt a kulturális nyitottságot, ami nélkül a 21. század embere elszigetelődhet embertársaitól. Ez itthon élve az idegen nyelv tanulását, külföldön élve, pedig a magyar nyelv megőrzését jelenti. 

 

E heti bejegyzésünkben egy brüsszeli kezdeményezésről szeretnénk hírt adni. Dóczi Ilona több éve foglalkozik külföldön élő magyar gyerekek magyartanításával és magyar nyelvű programok szervezésével. Brüsszelben házi tanító szolgálatot tart fenn és táborokat szervez annak érdekében, hogy a gyerekeknek közösségi élményeik legyenek magyar nyelven. Honlapját itt találhatjátok. Két ingyenesen letölthető anyagot is találtok a portálon. Ezekben sok hasznos tanács, ötlet, játékos feladat van.

 

Őt kérdeztük a kétnyelvű nevelés okairól.

Ilona, miért fontos számodra, hogy a gyermeked jól beszéljen magyarul?  

– Erre a kérdésre mindig az alábbi öt okot sorolom fel:  

  1. Az anyanyelvünk az identitásunk része

Ahogy nő gyermeked, idővel foglalkoztatni kezdik majd a gyökerei, tudni akarja, honnan jött és kik az ősei. Keresi majd identitását, a felmenőiből szeretne rájönni, hogy ki is ő valójában. Ha megtanítod magyarul, megismeri a nyelvet és a kultúrát, az hatalmas segítség lesz neki később!

  1. A magyar nyelv ismerete szabadságot ad számára

Szeretnéd, hogy gyermeked bárhol élhessen majd, ahol csak akar? Akkor miért zárnád ki Magyarországot? Lehet, hogy idővel szeretnétek hazaköltözni. Lehet, hogy gyermeked szeretne majd a szülei hazájában élni vagy tanulni. A magyar nyelv nem hasonlít egyetlen másik nyelvhez sem, ha nem tanulja már kiskorától, sokkal nehezebb dolga lesz később.

  1. Kapcsolattartás az itthon maradt családdal

Sok rokonnal csak magyarul fogtok tudni beszélgetni, ne hagyd, hogy a nyelvi akadályok elválasszák gyermekedet a családjától!

  1. A gondolkodási folyamatok megértése

Több nyelvészeti/pszichológiai tanulmány alátámasztotta már, hogy a nyelv, a hagyományok, a kultúra és a gondolkodás szoros együttműködésben vannak. Ha gyermekeddel nem egy nyelvet beszéltek, az könnyen kommunikációs éket verhet közétek – és nem csak a nyelvtani okok miatt.

  1. Az anyanyelv (és minden nyelv) önbizalmat ad

Ha úgy költöztetek külföldre, hogy gyermeked már jól beszél magyarul, járt óvodába esetleg iskolába, akkor különösen fontos, hogy ne hagyjátok elveszni a már meglévő tudást és ápoljátok közösen a magyar nyelvet.

Egy ismeretlen országban önbizalmat meríthet abból, ha a saját nyelvén már fel tudja dolgozni magában a különböző helyzeteket. A helyi nyelv tanulása folyamán pedig nem szabad megfeledkezni a régiről sem!

A rémhírekkel ellentétben a gyereket nem zavarja össze a több nyelv használata; ha megfelelően terelgeted gyermeked nyelvi fejlődését, akkor minden használt nyelven magabiztosan fog beszélni és hamar el fogja tudni dönteni, hogy mikor melyik nyelvet használja majd.

Ne félj tehát neki megtanítani a saját anyanyelved, mert csak gazdagítod általa! 

 

– Ezekkel mi is maximálisan egyet tudunk érteni, köszönjük szépen és munkádhoz további sikereket kívánunk! 

 

Mi is foglalkozunk folyamatosan ezzel a témával, egy régebbi bejegyzésünket ajánljuk most nektek, ami arról szól; hogyan lehet hatékonyan megőrizni az anyanyelvünket egy idegen kultúrábanIde kattintva elolvashatjátok. Amennyiben nektek is van hozzáfűznivalótok a témához, hagyjatok egy bejegyzést az oldalon a blog alatt. Köszönjük!