Az elmúlt héten egy új menüponttal gazdagodott a SzóKiMondóka weboldala Eszköztár néven. Összegyűjtöttük ide mindazokat az eszközöket, amelyekkel szeretnénk megkönnyíteni neked gyermeked fejlesztését, játékos tanítását és tartalmas szórakoztatását. A menü segít eligazodni a SzóKiMondóka kiadványok közt is, mivel egyre többen keresnek meg minket azzal a kérdéssel, hogy Melyik játékot vegyem meg gyermekemnek? 

Az Eszköztárat egy 3×3-as struktúrában alkottuk meg, az első sorban feltüntetve kiadványainkat: az első helyre játékcsomagjaink kerültek, mert azokkal tudod a legátfogóbb módon megoldani gyermeked fejlesztését, foglalkoztatását. Ez a menüpont eligazítást kíván adni több kérdésben. 

Mik vannak a játékcsomagokban? 

A SzóKiMondóka játékcsomagok mindegyikében ugyanazt a négy elemet találod: interaktív kisfilm, képes szókártyák, képes tördeléssel készült Lackfi János mesekönyv és Szülői útmutató és játékgyűjtemény. Ezek mindegyikét egy-egy videóval mutatjuk be, nem csak szavakkal, hogy jobban lássad, hogyan néznek ki. A filmbe belenézhetsz, a mesekönyvbe belelapozunk, a szókártyákat használat közben mutatjuk be és végiglapozhatod az útmutatót is. A következő kérdés, amit sokan feltesznek: 

Melyik játékcsomaggal kezdjük az ismerkedést? 

Igyekeztünk bemutatni azt is, hogyan épülnek egymásra a játékcsomag sorozat elemei, külön szedve az Óvodát, ami a sorozat bevezető része, de független attól. Azt szoktam mondani, hogy ha még nem vagy benne biztos, hogy a SzóKiMondóka nektek való, kezdd ezzel, hisz ez valamivel olcsóbb és használhatod az óvodára való felkészítésre is. Ha viszont hosszabb időre szeretnél elköteleződni, akkor feltétlen a Család fejezettel kezdd, ami a 6 részes játékcsomag sorozat első része. Folytatása a Víz, a Levegő, majd a Tűz. A Levegő fejezetnél megtalálod azt a linket, amin regisztrálhatsz a filmért, ha már megvetted ezt a játékcsomagot.

A lap alján pedig egy 9 perces videót találsz, ahol kipróbálhatod a SzóKiMondókát, a gyermekedet az öledbe ültetve. 

Miben mások a SzóKiMondóka mesekönyvek? 

A második Eszköztár menüpont a mesekönyveinket mutatja be. Első helyen említjük a képes tördelést, amely minden mesekönyvünk jellemző sajátossága. Ez abból áll, hogy a mese legfontosabb, ismétlődő szavait nagyobb betűvel kiemeljük, mellette a jelentésüket lerajzoljuk, így a gyermekek meseolvasás közben a könyv lapjait nézve a kép alapján tudják kimondani a mesében soron következő szót, ezáltal megértik az olvasás logikáját és részt is vesznek benne. Sikerélményük kötődik az olvasáshoz, miközben szemük a kiemelt szóalakot is megfigyeli. 

A szavakkal való ismerkedést, játékot, tovább segítik szókártyás mesekönyveink, amikből jelenleg 3 kapható. Ez 2 sorozat, a SzóKiMondó Ökomesék, amiben eddig a Nulla hulladék és a Barátom, a fa jelent meg, valamint a Móna és Marci kirándul mesesorozat az 5 érzékről, Molnár Krisztina Rita tollából, aminek az első része a Készülődés, a második pedig most augusztusban fog megjelenni, az őszi Ünnepi Könyvhét alkalmából. 

Itt találod meg két, már teljes sorozatunkat, egyik a Testrészek mesesorozat, amelynek köteteiben 2-2 mesét talász a testrészekről, valamint rengeteg verset, dalt, mondókát a mesébe ágyazva. Interaktív táblácskák is segítik a mese megértését és saját éltükre vonatkoztatását a gyermekek számára. A másik teljes sorozat a Móna Manó mesék Döbrentey Ildikó tollából, ezek voltak első mesekönyveink 2015-ben és lassan elfogy mindkét kötet a polcainkról. 

A sort eddig egyetlen önálló mesekönyvünk zárja: Móna karácsonya címmel – ebből is úgy tűnik, már csak idén karácsonykor gazdálkodhatunk. 

Szókártyás játékok

A harmadik menüpontban (Még több játék a szavakkal) mutatjuk be szókártyás játékainkat. Első helyen a SzóKiMondóka Játékmappa szerepel, amit egy videóval mutatunk be. A mappában legalább 6 féle társasjáték van a szavakkal, de ezeket különféle variációkban is játszhatjátok, a gyermekek életkorától, tudásszintjétől függően. A Játékmappa célja, hogy alacsonyabb áron tegye elérhetővé a szókártyás játékokat, mint egy játékcsomag, de sokrétű élményt nyújtson. Költségkímélő megoldásként azt választottuk, hogy nem vágtuk fel a szavakat, hanem azokat lapokra szedve találjátok meg a mappában, a videóban azt is megmutatom, hogyan érdemes a szókártyákat felvágás után tárolni, hogy a szavak játékra készen kerüljenek vissza a mappába. 

Utána egy másik videót láttok a szókártyákkal játék közben és egy játékleírást is, amit bármilyen szókártyához lehet alkalmazni. Ezután a további szókártyás kiadványok bemutatása következik: játékcsomagok, szókártyás mesekönyvek, amelyekről már szó volt, valamint 2 új kiadvány a Ki beszél? szókártyás mesefüzet és a Szókártyás foglalkoztató. Végül pedig önálló, tematikus szókártyacsomagjaink jönnek, amelyeket szintén a webáruházból rendelhetsz meg 6 témában: állatok, ételek, kertben, lakásban, zöldségek, gyümölcsök, valamint az Óvoda játékcsomag szókártyái, amelyet akár önállóan, akár a mesekönyvvel együtt tudsz megrendelni webáruházunkban. 

Tartalmak 

Az Eszköztár második sorában a kiadványainkban szereplő tartalmakat érheted el: mondókák, amelyek sokoldalú fejlesztő szerepéről már sokat írtunk a blogban, dalok, amely menüpont alatt megtalálod a Soundcloudra feltöltött dalainkat játékcsomagjainkból. Végül pedig a napirendet találod meg, ami önálló menüpont volt korábban (csakúgy, mint a mondókák). A napirend szerepe, hogy mind, az itt felsorolt fejlesztő tevékenység beleférjen a mindennapokba, rendszeresen, valamint segítségével önállóságra is nevelheted gyermeked. Itt tudsz feliratkozni mini hírlevélsorozatunkra az önállóságról, amelyben megkapod azt az útmutatót, hogyan alakítsatok ki saját napirendet és milyen lépései vannak az önállóságra nevelésnek. 

Foglalkozz velem! klub 

Az Eszköztár alsó sorába kerültek a SzóKiMondóka várva várt Foglalkozz velem! klubjának építőelemei. Az első menüpont: Napi tevékenységek. Itt tudod megnézni, hogy milyen összeállításban van lehetőséged megrendelni a játékcsomagokra kidolgozott Napi tevékenységeket. Ennek a szolgáltatásnak a szerepe, hogy ne neked kelljen kitalálnod mikor, melyik elemét vedd elő játékcsomagjainknak, milyen sorrendben foglalkozz az egyes elemekkel, hogyan oszd be a doboz tartalmát, hogy hosszú időre tudjon még nektek fejlesztő tevékenységeket tartogatni. 3 időbeosztás közül választhatsz: napi 1, napi 2 és napi 3 tevékenység. 

A második menüpontban tudod megnézni a Foglalkozz velem! klub második elemét, a SzóKiMondóka online tartalmait. Az összes eddig megjelent dal és mondóka, amelyeket a játékcsomagjainkban találsz meg, interaktív kisfilmjeinkhez hasonló rövidfilmek, dalok és mondókák, amelyeket nem találasz meg ingyenes fórumainkon, a Móndókák menüpontban, YouTube csatornánkon, vagy a Soundcloudon, de továbbra is készülnek a SzóKiMondóka kreatív alkotói által. Letölthető játékokat, meséket, foglalkoztatókat, színezőket is készítünk nektek ide, kiegészítve könyveinket, játékcsomagjainkat.  Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesíthessünk, amikor elkészül ez az oldal, de ha szeretnél beleszólni, hogy milyen tartalmakat tegyünk bele, akkor töltsd ki erről szóló kérdőívünket itt! 

A harmadik menüpontba kerülnek, (azaz itt tudod őket majd megnézni és megrendelni) a Foglalkozz velem! klub szülőknek szóló anyagai: videók, podcastok, letölthető anyagok és személyes tanácsadás a SzóKiMondókát érintő témákban: beszédindítás, beszédfejlesztés, olvasóvánevelés, anyanyelvmegőrzés, felkészítés óvodára, iskolára, önbizalomerősítés, kommunikáció, érzelmi intelligencia, stb, stb. 

A Foglalkozz velem! klub tehát 3 részből áll össze:

  • napi tevékenységek a játékcsomagok elemeivel
  • fejlesztő és szórakoztató online tartalmak és letölthető játékok 
  • szülői tréning és tanácsadás 

ezekete azonban egyenként tudod megrendelni és lemondani, ahogyan épp szükséged van rá. Mindhárom tartalom folyamatosan frissül és hetente töltünk fel újabb anyagokat, biztosítva számotokra, hogy ne kelljen sokat várni egy-egy újabb filmre, dalra, mondókára. 

A tagok ezen túl rendszeresen kapnak kedvező ajánlatokat termékeinkre és elsőként értesülnek akcióinkról is. 

Számodra melyik az Eszköztár menü legérdekesebb része? És a Foglalkozz velem! klub melyik része keltette fel leginkább az érdeklődésed? 

Szólj hozzá itt, vagy küldd el nekünk válaszodat emailben: szia(kukac)szokimondoka.hu

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: