Screenshot 2014-08-28 09.53.153 gyermekem kellett átessen az elmúlt évek során többféle beszoktatáson. A rendszer – egy kivétellel – mindenhol hasonló volt. Egy rövid, kezdeti időszak után, mialatt ottmaradtam az intézményben, mindenáron el kellett váljunk még az ajtóban, ha sírt, ha nem, akárhogy hisztizett. A dadusok, óvónénik, elvárták tőlem, hogy dobjam csak be a gyereket, majd ők gondoskodnak róla, hisz úgyis abbahagyja ilyenkor, ha már nem lát, ha már elmentem – mondták.

De ez számomra nem volt járható út. Már tapasztalt anyukaként, legutóbb kipróbáltam valami mást:

 

Megvártam, míg kisfiam dönt úgy, hogy már nincs szüksége rám. Leültem az ajtó mellé a földre, beljebb nem mentem, nem vettem részt a játékban, ha hívott azt mondtam: anyukák nem járnak ide, én nem játszhatom a játékokkal. Első alkalommal jó egy óra telt el így, mire elengedett. Aztán egyre hamarabb eljött a pillanat, hogy kinyissa nekem az ajtót: mehetek. Végül nem volt rá szüksége már, hogy ottmaradjak. Szerencsém volt, áprilisi kezdéssel ő volt az egyetlen beszokó.Mit lehet tenni, hogy megelőzzük a drámai elválást okozó beszoktatást?

  • Már kiskorától adjuk időnként idegenek kezébe. Ha nem tudjuk ezt nyugodtan megtenni, akkor inkább ne erőltessük, gyermekünk megérzi, ha idegesek vagyunk és ő is kényelmetlenül érzi magát az idegen kezekben.
  • Beszélgessünk az utcán idegenekkel, legyünk barátságosak mindenkihez. Ezzel megtanulja, hogy mások is kedvesek, jó élmény új embereket megismerni.
  • Ne avatkozzunk be a játszótéri konfliktusok során. Tanulja meg, hogyan kezelje frusztrációját, csalódottságát maga – ha szüksége van segítségre, úgyis jelezni fogja. Ha már a játszótéren hamar otthagy és órákat képes játszani idegen gyerekekkel, vagy egyedül, tudni fogod, hogy kész a közösségre, nem lesz nagy gond a beszokás sem.
  • Nem árt felkészíteni mesékkel, könyvekkel, történetekkel a bölcsire, ovira, – ha előre várja már, könnyebben átesik a kezdeti csalódásokon.

És ne lepődj meg, ha egy erős kezdet után visszaesés jön és egy hét után közli, hogy kijárta az óvodát. 1-2 hónap, mire rutinná válik, addig az ott történtek feldolgozása, átbeszélése segít neki az alkalmazkodásban. Tapasztalataim szerint a “közös beszoktatás”, az otthoni közös felkészülés és az anyai jelenlét a háttérből egyfajta biztonságot ad az új környezetével ismerkedő kicsinek, aki így könnyebben éli meg ezt a nagy változást.

Az otthoni felkészülésben pedig szeretnénk nektek segíteni az Óvoda játékcsomaggal, amit most akciós áron kaphatsz meg itt.