Mikor még csak terveztük a gyerekeinkkel itthon töltendő nyarat, tudatosan kerestem olyan tábort, ahol a magyar nyelvi fejlesztés, esetleg akár írás és olvasás a programok közt előtérbe kerül. Első körben nem találtam ilyet, akkor jött a gondolat: mi lenne, ha mi szerveznénk hasonló tábort külföldről hazalátogató magyar gyerekeknek? 

El is indultunk ezen az úton és Joó Kata segítségével megtaláltuk táborhelyünket, egy Nagyvázsonyban évek óta működő, bevezetett helyszínt. Már csak a csapat hiányzott. Katát második gyermekem születése óta ismerem, akkor dolgoztunk együtt a SzóKiMondóka forgatókönyvein és gyerekeim nevelésében is örömmel részt vett és részt vesz azóta is. Tudtam, hogy remek táborvezető lesz belőle, ráadásul vállalta, hogy tanít a gyerekeknek íjászatot és kirándulást szervez a közeli lovas íjász törzshöz, Barnagra. Ennél többet is szervezett: a táborprogram, az uzsonnák és a logisztika gyakorlatilag teljes egészében az ő vállán nyugodott.

A csapat következő tagjának olyasvalakit kerestem, aki drámafoglalkozások keretében tudja a nyelvi kommunikációt elősegíteni. Patonay Anita személyében egy közel huszonöt éves tapasztalattal rendelkező drámapedagógus érkezett közénk a Káva Kulturális Műhelyből, aki a drámafoglalkozások mentén csapatot kovácsolt a résztvevőkből. Az elgondolás itt az volt, hogyha a gyerekek a vezetett foglalkozások keretében egymás közt magyarul beszélnek, magyarul fejezik ki gondolataikat, érzéseiket és fogalmazzák meg mondanivalójukat, akkor a szabadidőben is alapulhat az egymás közti nyelvhasználatuk ezen a mintán és a magyar is kommunikációs nyelvvé válhat közöttük. Ez a elgondolás meg is valósult, nagyon sok magyar szót hallottam a kötetlen társalgásokban.

Nagy Ildikót, a New York-i Magyar Ház igazgatónőjét pedig azért kértem fel negyedik csapattagnak, mert évek óta tanít néptáncot, népdalt és maga is külföldön élve neveli kétnyelvű gyermekét. Ildikó népi játékokkal és néptánccal egészítette ki a táborprogramot, de tojásírást is tartott, melynek során a gyerekek megismerkedtek ezen népi hagyomány lényegével. A tanult népdalokra máig emlékszem és remélem, hogy az ősszel elkészülő tábori videón is sikerül majd átadnom őket. 

Kata és az én feladatom volt a nyelvi fejlesztés magyar nyelvi játékok segítségével. Minden nap megbeszéltük a programok során előkerült új szavakat, sőt, fel is írtuk őket szókártyákra és feltettük őket a SZÓ-FÁ-ra, amit a tábor közös helyiségében raktunk ki. Néhány új szó bekerült a gyerekek naplójába is, főleg az olyan fontos szavak felírásához ragaszkodtunk, amik a tábori élet megkönnyítésében segítettek: kérem, köszönöm, bocsánat stb. Mondatokat alkottunk szókártyákból, szavakat válogattunk jelentés szerint, keresztrejtvényt fejtettünk és alkottunk szavakat betűkből is – ez utóbbit a nagyapám által kitalált játék alapján, amit betű röminek nevezett el. A tábori élményeket minden nap feljegyeztük a naplónkba, hol rajzzal, hol írással, festéssel – mikor mihez volt kedvünk. A zánkai strandon képeslapot festettünk a balatoni tájjal, amit meg is írtunk magyarul és feladtunk családjainknak. 

Arról, hogy ti otthon, hogyan tudjátok a magyar nyelvet megőrizni, írtunk már egy-két blogbejegyzést. Amit most ajánlok abban tippeket kaptok, hogy hogyan is sikerülhet ez a családban, játékos formában mihez nyúljatok mivel lehettek a leghatékonyabbak. Elolvashatjátok itt.

Volt még nagyvázsonyi várlátogatás és veszprémi állatkert is, a kézműves foglalkozásokból pedig a nemezelést, körmön fonást, pogácsasütést és tojásírást választottuk. Visszatérő program volt az esti két diafilm vetítése is, amit a hálószobában, fürdés után, pizsamában néztünk végig és Anita élvezetes előadása segítette a gyerekeknek a magyar népmesék nyelvezetének megértését is. 

Nagyon remélem, hogy lesz még folytatása a SzóKiMondóka táboroknak, mert úgy érzem, nagy szüksége van a külföldön nevelkedő magyar gyerekeknek arra, hogy a magyart, mint szórakoztató kommunikációs nyelvet megéljék és megtanulják érzéseiket, gondolataikat kifejezni ezen a nyelven is. Magam pedig szeretném a most szerzett tapasztalatokat beépíteni további táborprogramok kialakításába.

Nagyon köszönöm a táborvezetők önzetlen segítségét és áldozatos munkáját, a gyerekeknek a részvételt, a szülőknek pedig, hogy elküldték a gyerekeiket hozzánk, ezzel bizalmat szavazva nekünk. Remélem, hogy mindenki jól érezte magát és folytatjátok velünk a magyar nyelvtanulást ősszel induló anyanyelvmegőrző programunk keretében, amiről a hírlevelünkre feliratkozva nem maradtok le! Hírlevélre feliratkozni ide kattintva tudtok.

Figyelmetekbe ajánlom még a SzóKiMondóka külföldi magyarok csoportját a facebookon. Itt megoszthatjátok tapasztalataitokat egymással. Amennyiben neked fontos az, hogy gyermeked jól megtanuljon külföldön nevelkedve is magyarul, akkor ez egy remek platform, hogy feltedd kérdéseidet és hasonló helyzetben élő magyar szülőkkel ismerkedj meg és ápolj kapcsolatot.

További szép nyarat és zökkenőmentes iskolakezdést kívánok szeretettel a csapat nevében: 

Miller-Ferjentsik Viola