Néhány hete a SzóKiMondóka Testrészek mesesorozatában megjelent legújabb mesekönyvhöz kapcsolódóan a szem és a szájhoz köthető játékokkal, dalokkal, mondókákkal és szólásokkal jelentkeztünk egy sor olyan tevékenységet felsorolva, amelyekkel tovább bővíthetitek ismereteiteket és tapasztalataitokat ezekről a testrészekről.

A nagy sikerre való tekintettel ezúttal a sorozat első kötetére, a Láb és kéz mesékhez is összegyűjtöttünk játékos feladatokat, érdekességeket Nektek. A héten a láb, a jövő héten pedig a kéz szerepét járjuk körbe.

De miért ez a két testrész került sorozatunk bevezető kötetébe? E két fontos végtag biztosítja, hogy eljussunk egyik helyről a másikra, hogy megreggelizzünk és megebédeljünk közben és játszunk, alkossunk, mozogjunk. Nehéz lenne az életet elképzelni kéz és láb nélkül. 

A láb feladata, hogy eljuttassa a testünket az ágytól a fürdőszobáig és végig az egész napunkon keresztül este újra az ágyig. Közben futunk, egyensúlyozunk, sétálunk, ugrálunk rajta – a lábunknak köszönhetően nem lesz vizes a cipőnk, ha az utcán egy pocsolya állja utunkat. Ha ügyesek vagyunk, át tudunk ugrani rajta. Míg ha mondjuk, kerekeken közlekednénk, akkor muszáj lenne belegázolnunk a vízbe. 

Annál ügyesebben közlekedünk, minél többet gyakorolunk és minél nehezebb helyzetekkel kell megbirkózzunk. Van játszótér, ahol gerendákon kell végigmenni, s ha azok közel vannak a földhöz, remek alkalmat biztosítanak az egyensúlyunk gyakorlására. A gyerekek szeretik a padló mintáit is erre felhasználni. Kiránduláson, jó időben nyugodtan vegyük le a cipőjüket és egy fatörzsön gyakoroljuk oda-vissza az egyensúlyozást – a talpat is masszírozza közben a fatörzs és közvetlen kapcsolatot létesítünk így a természethez. Jó időben mi is javasoljuk a mezítlábas sétát, ha biztosak lehetünk felőle, hogy nem lép törött üvegbe gyermekünk. 

Fejlesszük lábaink ügyességét!

A lábunk ügyességét a következő feladattal fejleszthetjük: szedjük fel meztelen talppal otthon a földről a lego darabokat, ceruzákat, vagy egy apró fecnikre tépett zsebkendőt. Ez erősíti a talp boltozatát, ügyesíti a lábfejet, segítségével megelőzhető, vagy csökkenthető a lúdtalp. A vádli izmaira is jótékony hatással van ez a feladat, s a felnőtt lábának is jót tesz! Nyugodtan csináljuk hát közösen és erre is, mint minden fejlesztő tevékenységre igaz, hogy a rendszeresség hozza meg a gyakorlat gyümölcsét – egy alkalomtól maximum izomlázat, meg persze némi jókedvet várhatunk. 

Hogy mennyire fejleszthető egy-egy testrész, például a láb is, arra nagyon jó példa a szájjal-lábbal festő emberek egyesülete. Biztos láttál már olyan festményt, amit lábbal festettek. Kattints ide, és nézzetek meg néhányat

Próbáljátok ki ti is a lábbal festést! Bármilyen kép is sikerül a végén ez egy nagyszerű, és egyben szórakoztató közös időtöltés.

Gyakorlatok a lábbal, a lábról (Csináljátok közösen!)

– Rajzoljátok körbe a talpatokat. Mérjétek meg közösen, hány cm hosszú a lábatok! 

– Rajzoljatok le egy lábat és nevezzétek meg közösen a részeit! 

–  Hol van a comb, térd, térdkalács, térdhajlat, lábszár, vádli, boka, Achillesz-ín?

Meséld el neki, hogy miért hívjuk így: A görög mitológia szerint Akhilleuszt anyja a Sztüx folyó vizébe mártotta, hogy sebezhetetlenné tegye. De a sarkánál fogta meg, így ott továbbra is sebezhető maradt fia. 

– Mutassa meg gyermeked a lábujját, talpát, sarkát, körmeit! 

– Álljatok lábujjhegyre és járjátok úgy körbe a szobát! 

– Majd sarkon járva is! Ezek a gyakorlatok is erősítik a lábat és fejlesztik az egyensúlyt. Csináljátok őket minél gyakrabban! 

Beszéljétek meg, mit jelentenek ezek a szólások: 

– Bal lábbal kelt fel. 

– Nagy lábon él. 

– Megáll a lábán. 

– Kilóg a lóláb. 

– Megfogta az Isten lábát. 

Mondókák a lábbal, lábról:

Van 2 fürge kicsi szem, (mutatjuk szemeinket)

Szétnézeget idebenn. (forgatjuk szemeinket)

Van 2 fürge kicsi láb, (rácsapunk combunkra)

Végig lépi a szobát. (ritmusra lépegetünk)


Jár a róka lába, (egyik lábat előre-hátra lengetjük)

előre meg hátra,

tipeg-topog a talpa, (topogás ritmusra)

libeg-lobog a farka. (tapsolás ritmusra)


Sétálunk, sétálunk, (séta)

egy kis dombra lecsücsülünk,

csüccs! (csüccs)

 

Figyelem!

Most szombaton van Föld napja, menjetek ki a természetbe, ha az időjárás engedi! Az alkalomból pedig egy SzóKiMondóka rádióadást is készítettünk, amely hamarosan felkerül youtube csatornánkra is. Iratkozzatok fel, hogy ne maradjatok le róla!

Vasárnap pedig a könyv és a szerzői jogok nemzetközi napja van, ami remek alkalom egy új könyv beszerzésére. Mi a nap alkalmából játszunk! Kattints ide, és vegyél részt nyereményjátékunkon, ahol megnyerheted legújabb mesekönyvünket.