A nyarakat évek óta Magyarországon töltjük a gyerekekkel annak érdekében, hogy élő kapcsolatuk legyen Magyarországgal, a rokonokkal és gyakorolják a magyar nyelvet. Ennek érdekében különböző táborokba járnak, ahol magyar gyerekekkel barátkoznak. A nyár végére többnyire egymás közt is a magyart használják, átáll az agyuk a többségi nyelvi helyzet következtében.

Ez alatt azt értem, hogy a gyerekek ösztönösen az őket körülvevő nagy közösséghez igyekeznek tartozni. Ezért természetesnek mondható, ha külföldön egymás közt nem a magyart, hanem a befogadó ország nyelvét beszélik. Emiatt azt lehet tenni, hogy minél több alkalommal magyar nyelvű rendezvényekre vinni, magyar családokkal összejárni, hogy legyen egy mini közösség, aminek ő is a része, s a nyelve magyar. Ez esetben (vagy sűrű anyaországi látogatások során) ki tud alakulni a kettős identitás és nem csak a családban hallott nyelv lesz a magyar, hanem tudja közösséghez, élményekhez kötni.

Tudom, hogy ez sok külföldi család számára nem egyszerű, hiszen pont az elszigeteltség a legnagyobb problémájuk. Hogy nincsen a környékükön más magyar család, vagy ha van, elzárkóznak a kapcsolattartástól. Ezen is szeretnénk segíteni most indult weboldalunkkal, aminek mindjárt a főoldalán elhelyezhetitek magatokat a térképre. S ha csak az a 300 család, aki az USA-ban olvassa a SzóKiMondóka hírlevelet, felteszi magát a térképre, máris elindulhat a közösség szerveződése és fel tudjátok egymással venni a kapcsolatot. Lehet fizikai találkozókat szervezni, amit idővel egy videótelefonos összejövetel is kiegészíthet, életben tarthat. Ha használjátok az általunk készített eszközöket az anyanyelvmegőrzésre, és mondjuk rendszeresen szókimondókáztok, akkor már az ad egy témát a kezdeti beszélgetéseknek, eszmecserének. De lehet a Fórumban, vagy a Facebook csoportban könyveket, gyerekruhát csereberélni, recepteket megosztani, a lényeg, hogy elinduljon a párbeszéd köztetek magyarul, amibe előbb-utóbb a gyerekeket is sikerülni fog bevonni.

Onnan pedig már nincs messze annak lehetősége, hogy közös kulturális programokat szervezzünk. Ernyőszervezetek bevonásával magyarországi előadókat hívjunk meg, az összejövetelekhez útiköltségre pályázzunk, vagy más módon tegyük lehetővé a fizikai találkozást. Csak el kell kezdenünk ebben az irányban gondolkodni, felkutatni és használni a rendelkezésre álló eszközöket, elhatározni magunkat az anyanyelvmegőrzés mellett és kapcsolódásokat keresni, esténként magyarul olvasni, magyarul tanítani és nem tágítani szilárd elhatározásunk mellől.

Ebben is segít nektek a SzóKiMondóka és legfrissebb kezdeményezésünk ezen a téren az anyanyelvmegőrzés.hu

Tartsatok velünk!