Az utóbbi időben annyira a játékcsomagokra koncentráltunk, hogy kívülről úgy tűnhet, el is felejtettük a mesekönyveinket. Pedig épp azért kezdtünk el könyveket kiadni, mert úgy tűnt, hogy míg a játékcsomagot nehezebben értik meg az emberek (hogy miért pont azok az elemek vannak benne, hogyan és mire kell használni), addig a könyveket hamarabb megveszik az érdeklődők, hiszen ismerik, nem egy teljesen új dolog szükségességéről kell őket meggyőzni, akinek gyermeke van, könyvre is költ. A játékcsomag elemei közül éppen ezért a könyv az, amit önállóan is piacra dobtunk. 

Nem szó szoros értelmében, hiszen a Zozó és a hajrengeteg Lackfi János mesekönyvet csak a Család csomagban lehet megvenni, mint ahogy az Eszkimók a lakásban is csak a Víz csomag részeként kapható. Nem így azonban a Milán és a sziázás, ami ugyan az Óvoda játékcsomag szerves része, mégis, önállóan rendelhető webáruházunkból. Sőt, közkívánatra, most az Óvoda csomag szókártyáit is hamarosan elérhetővé tesszük, mert kiderült, hogy maradt néhány kártyacsomag, ami már nem fért bele a dobozokba. És közben többen kértétek, hogy szeretnétek szókártyacsomagokat venni. 

Szóval: mitől mások a SzóKiMondóka könyvek? 

A legfontosabb jellemzőjük, hogy a fontosabb szavak visszatérően ki vannak emelve, azaz színes, nagyobb betűvel szedve. A kiemelt szavak mellé a jelentésüket is lerajzoltuk, valahogy így: 

 

Miért? 

Ha együtt nézitek olvasás közben a könyv lapjait, akkor gyermeked nem csak a rajzokat nézi meg, mint egy hagyományos mesekönyvben, hanem idővel a szóalakokat is észreveszi, így vizuális memóriája fejlődik. A tördelés következtében megkérheted, hogy ő mondja ki a rajz alapján a mesében soron következő szót, így az olvasás logikáját is megérti. A szavakat megfigyelve pedig közelebb kerül hozzá az írott szöveg, de mindez játékosan, nyomás nélkül, egy szeretetteli légkörben történik. Mindez persze akkor érvényesül a legjobban, ha gyermeked  az öledbe veszed, amit tegyél meg minél gyakrabban, még nagyobb gyermekeiddel is. Milyen jó lenne, ha minden gyermek így ismerkedhetne először az olvasással, természetes kíváncsiságát felkeltve és kielégítve – s nem csak az iskolában, főleg, ha az ottani elvárások nem tükrözik éppen aktuális állapotát, képességeit. 

Mi szeretnénk, ha a gyermekek játékosan készülnének az olvasásra, írásra, s ennek érdekében a szavakat, mint játékot adjuk a kezükbe. 

A másik különlegesség, hogy a nyelvi játékosság végig jelen van a könyvekben versek, rímek, dalok, mondókák formájában is. Részben ismert gyerekdalokat, mondókákat tettünk bele mesekönyveinkbe, amelyeket azonnal el tudtok mondani, énekelni (a kottákat a kötetek végén találjátok meg). Másrészt műremek versek születtek erre a célra – a kedvencem pl. a Gyógynövény-soroló című Lackfi vers az Orr és fül kötetből. Egy versszak egy-egy náthaűző gyógynövényt mutat be tulajdonságaival, felhasználási területeivel együtt, egyszerre hasznos tudást és nyelvi játékosságot demonstrálva. Az meg csak hab a tortán, hogy a verset a “Bóbita, bóbita játszik” dallamára még el is lehet énekelni!

A másik kedvenc fajta versem, amikor a főszereplő, Móna kezd rímfaragásba, mikor egy számára érdekes kérdéssel találkozik, vagy valami új ismeretre tesz szert. A Szem és száj kötetben apától megtudja például, hogy a pupillája szerepe, hogy fényt engedjen a szemébe, s így az sötétben nagy, világosban pedig kisebb lesz. Erről azonnal költ is egy verset: 

Ez a fajta spontán rímfaragás és nyelvi játékosság az olvasó kisgyerekeket arra sarkallja, hogy maguk is játszadozzanak a szavakkal, keressenek rímpárokat, stb. Persze, ez sem megy a szülő támogatása, jelenléte nélkül, mint ahogy szinte minden szókimondókás játékhoz kell a Te közreműködésed. Mi csak eszközöket adunk a kezetekbe, de Te kellesz azok életre keltéséhez. 

Reméljük, hogy sikerült olyan eszközöket készítenünk, amivel gyerekjáték a közös olvasás, fejlesztés, szórakoztatás! A SzóKiMondóka felhasználóknak létrejött zárt Facebook csoportunkban már elmondtuk: készül a sorozat folytatása, a Testrészek mesesorozat negyedik kötete!

Húsvéti ajánaltunkban a Testrészek mesesorozat eddig megjelent három kötetét most 30% kedvezménnyel kaphatjátok meg itt. 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg, ha véleményed van, mond el nekünk!