Ígértem, hogy a Kisgyermek intelme szüleihez blogsorozat és a kötelező havi egy magyarok külföldön visszatérő témája után rátérek a SzóKiMondóka játékcsomagok tervezett áremelésének témájára. Észrevehették a figyelmesek, hogy már jó ideje nem volt árakció a SzóKiMondóka játékcsomagokra, csak a könyvekre. Ez nem azért van, mert kezdünk kifogyni belőlük, vagy nem szeretnénk olcsóbban adni. Hanem egyszerűen újra kiszámoltuk, hogy mennyibe kerül nekünk egy csomag előállállítása. Eddig csak a sokszorosítás nyomdaköltségét számoltuk bele az ár kialakításakor, de valójában annál sokkal többe kerül nekünk egy-egy csomag. Nézzük át együtt, mennyi munka egy SzóKiMondóka játékcsomag előállítása. 

2015-ben leforgattuk a 6 részes játékcsomag sorozathoz szükséges nyers filmanyagot. A tíz napos forgatás büdzséje úgy, hogy mindenki több szerepet látott el, és nagyon nyomott áron béreltünk felszerelést – tízmillió forint volt. Nos, ez elsőre nagyon soknak tűnhet, de ugyanezekre a forgatókönyvekre 2-3 évvel korábban 25-35 millió forint közötti árajánlatokat kaptunk gyártásvezetőktől. Akkor úgy gondoltuk, hogy szponzor, vagy befektető nélkül nem is tudjuk megcsinálni, majd 3 évnyi hiábavaló szponzorkeresés után mégis úgy döntöttünk, hogy nekivágunk saját erőből. Akkor már az Óvoda csomag elkészült hitelből és a piaci visszajelzések arról szóltak, hogy a gyerekek imádják a játékcsomagot, ami elég motiváció volt nekünk a továbblépéshez. Megtérülésről akkor még szó sem volt, hiszen ismeretlenek voltunk, nagyon nehezen volt eladható a dobozba zárt könyv, szókártya, film és útmutató, amiről akkor szerintem senki nem értette, hogy miért kellene a gyerekének ez. 

A tízmillió forintot egy játékcsomagra visszaosztva (a még meg nem jelent fejezeteket is beleszámolva) 1200 Ft költség jut egy csomagra. Ehhez jön a grafikus díja, és a filmes utómunka (vágás, animáció, filmzene) költsége, ami együttesen további 840 Ft költséget oszt egyetlen csomagra (a vágás „ingyen” van, mert én csinálom). Mind olyan költség, amit eddig nem kalkuláltunk! Ehhez jönnek a nyomdai költségek, ami folyamatosan változik, jelenleg 1930 Ft. Máris 4000 Ft-nál tartunk, amihez ha hozzáteszed az áfát, 5040 Ft egy csomag – és ezen még egyetlen fillért sem kerestünk. Az adminisztrációt, a hirdetéseket, a megrendeléskor ajándékba kapott mondóka kockát, a szállítási költségekhez való hozzájárulást, (ami megrendelésenként most kb. 400 Ft) mind mi kell álljuk. És persze sokan nem tőlünk veszik a csomagot, hanem a partnereinktől, akiktől eleve csak a kifizetett ár egy részét kapjuk meg valahol 3100-3900 Ft között, forgalomtól függően. Nem kell nagy matektudással rendelkezni ahhoz, hogy lássuk: így nem tudunk több játékcsomagot előállítani. 

Emlékszik még valaki arra, hogy mennyi volt a SzóKiMondóka első játékcsomagjának, az Óvoda fejezetnek a megjelenéskori ára 2014-ben? 8990 Ft. Az reálisabban tükrözte kiadásainkat, csak épp nem vette be a piac, nem adtunk el belőle, csak kb. 20 db-ot az első 3 hónap alatt. Muszáj volt levinnünk az árat 2015-től 6490 Ft-ra és ott is hagytuk egészen mostanáig. Sőt, amikor a Család csomag kijött, nem tűnt teljesen reálisnak, hogy egy árban megy a két csomag, mivel a Zozó és a hajrengeteg, ami a Család csomagba került, egy sokkal vastagabb könyv lett, mint az Óvoda csomagba került Milán és a sziázás. Ennek következtében levittük az Óvoda csomag árát 4990 Ft-ra, és ott is tartottuk mostanáig. 

Közben az Óvoda csomag megjelentetésére felvett 4 millió forintos hitelt 3 év alatt visszafizettük az MVA-nak és lassan megváltunk munkatársainktól, idővel az irodától is. Ennek következtében nem kellett további tagi kölcsönnel támogatnunk a céget. Jelenleg ott tartunk, hogy már nem tudunk többet spórolni, szinte csak nyomdára költünk. De még így sem árulhatunk veszteséggel, ha szeretnénk folytatni a sorozatot. Márpedig igény van rá, az elmúlt pár hónap tapasztalatai is azt mutatják. Nagyon népszerű 2 csomagajánlatunk, amelyben a Víz és a Levegő játékcsomagot összesen 10.900 Ft-ért, vagy a 3 játékcsomagot (Család, Víz, Levegő) 15.900 Ft-ért lehet megvenni. Elkerülhetetlen tehát, ha életben akarunk maradni és fenntartani a kisgyermekek érdeklődését is, hogy nekiálljunk a Tűz fejezeten dolgozni. Ráfizetéssel azonban már nem árulhatunk. 

Ezért 2019. április elsejétől a SzóKiMondóka játékcsomagok árát 7770 Ft-ra emeljük (mesés szám, ugye?). Az Óvoda játékcsomag pedig (alig háromszáz van még belőle) 5990 Ft lesz. Így 1000-1280 Ft lesz az áremelés, amit elkötelezett híveink szerintem 4 év árstagnálás után meg tudnak emészteni. Az újak pedig inkább nézzék azt, hogy mit kapnak ezért az árért: 

– 2-3 hónapnyi elfoglaltságot akár napi 3×15 percre (pl. reggel film, délben szókártyák, este könyv, plusz az útmutatóban felsorolt játékok), 

– mialatt intenzív szórakozással egybekötött fejlesztés történik,

– a gyermek beszéde, mozgása, önkifejezése fejlődik,

– önbizalma javul és készül az olvasásra (vagy már olvasni is kezd), 

– mindezt veled, tőled, általad – tehát kapcsolatotok is épül,

– a kísérletek folytán tanul a természeti erőkről, 

– természeti ismeretei fejlődnek: megismeri az állatokat, évszakokat, színeket, testrészeket,

– dalokat tanul, amiket közösen is eljátszhattok, 

– szókincse fejlődik és kreatívabb, önérvényesítőbb lesz,

– készül az óvodára, iskolára, alig várja az olvasni tanulást, 

– megérti az olvasás logikáját, részt vesz az olvasásban. 

És persze ne gondold, hogy ezután csak 7770 Ft-ért juthatsz a játékcsomaghoz, továbbra is élnek majd kedvező csomagajánlataink, sőt, az emelés következtében jobban is tudjuk majd akciózni a játékcsomagokat. 

Lesz majd előfizetéses rendszer az év második felében videós tartalmakra és rengeteg kedvezményes ajánlat úgy, mint eddig. Csak lesz egy kis levegőnk lélegezni és tovább fejlődni, hogy minél hamarabb tudjunk nektek új dolgokkal segíteni. 

Régóta halogatom ezt a lépést és többször beszéltem le magam róla. Mert nem vagyok üzleti szemléletű, hanem elsősorban segíteni szeretnék. Aztán rájöttem, hogy így jobban fogok tudni segíteni. Mert esetleg nem egy évet kell várni egy új játékcsomag megjelenésére, mint eddig. Ideális esetben a várakozás 3-4 hónap. Annyi idő elteltével lenne ideális továbblépni a következő csomagra. Remélem, hogy ezzel az új árral sikerül ezt elérni. Te annyit tudsz tenni e cél érdekében kedves olvasó, hogy továbbküldöd 3 kisgyermekes ismerősödnek, saját személyes ajánlásoddal ezt a linket, ahol ingyen kipróbálhatják az érdeklődők a SzóKiMondókát. Hátha jön még néhány megrendelés a tavalyi áron, aminek a segítségével már most nekiállhatunk a következő fejezet elkészítésének. 

Köszönöm az ajánlásod, a szöveges értékelésed, további megrendeléseidet. Kitartó lelkesedésedet, amivel gyermeked felé fordulsz nap mint nap.

Remélem, hogy könnyebbé tesszük ezt neked! 

Miller Viola, alkotó