Az elmúlt két hét során az óvodára való felkészülés jegyében írtuk le, hogy mire számíthattok, hogyan tudjátok segíteni gyereketek zökkenőmentes beilleszkedését az óvodába. ITT olvashatjátok el előző bejegyzéseinket.

 

Hogyan tudjátok elősegíteni az óvodai beilleszkedést? 

 

Rendszeres napi tevékenységekkel már otthon is segíthetitek a napi ritmus kialakítását, ami megkönnyíti majd a beszokást az óvodai mindennapokba.

 

Ehhez a SzóKiMondóka Óvoda játékcsomagját ajánljuk nektek, amit most rendkívüli 50%-os kedvezménnyel tudtok tőlünk megrendelni webáruházunkon keresztül.

A csomagban többféle tevékenységhez találtok eszközöket. A 17 perces kisfilm az óvoda életét mutatja be úgy, hogy közben az óvoda legfontosabb szavaival ismertet meg. Az Óvoda fejezet 12 szavát több száz óvodapedagógust megkérdezve állítottuk össze, az óvodai élet legfontosabb szavairól kérdezve őket. A szókártyákkal többféle szavas játék játszható, ezekről egy hosszú listát találtok a csomagban található Szülői útmutatóban. 

 

A szavakat a DVD-n gyerekdalok és mondókák tagolják, amelyeket énekeljetek, játszatok el közösen, hiszen a gyerekdalok és mondókák rendszeres részei lesznek az óvodai hétköznapoknak. Ha van otthon lufi és kartonpapír, a filmen szereplő Keljfeljancsit is elkészíthetitek közösen, miáltal erősödik kézügyessége és a fizika törvényeit is játékos módon érti meg gyermeked. A könyvet együtt olvasva pedig gyereked megmutathatja, vagy maga a kép alapján kimondhatja a mesében soron következő szót – így készülve játékosan az olvasásra. 

 

A Szülői útmutató a szókártyákkal játszható játékok mellett 44 oldalon sorol fel olyan tevékenységeket, amelyekkel kiegészítheted a SzóKiMondóka játékcsomagot. Az útmutató ugyanolyan szellemben készült, tehát játékos, fejlesztő feladatokat ajánl a SzóKiMondóka által érintett területek mindegyikére (beszédfejlesztés, mozgásfejlesztés, vizuális memória, olvasás előkészítés, tapasztalati tanulás, környezeti nevelés, zenei nevelés, időgazdálkodás, stb.) – de túlmutat a csomag keretein. 

 

A beszédkészség fejlesztése segíti a beilleszkedést 

 

A SzóKiMondóka egyik fontos célja a beszédfejlesztés, a kommunikáció javítása. Az a gyermek, aki tisztán és világosan ki tudja fejezni szükségleteit és igényeit, hamarabb találja meg a helyét az oviban. Ezért a beszoktatás sikere érdekében elengedhetetlen, hogy beszéltessük, érzései, igényei megfogalmazására vegyük rá a gyerekünket. Ehhez többféle játékot hívhatunk segítségül. A hangulatóra például az óra számlapján különféle érzelmeket jelenít meg, amit jó, ha megtanul megnevezni gyermeked. Így el tudja majd mondani, ha mérges, fáradt, vagy örül éppen, s nem az érzelmi kitöréseire hagyatkozhat csak hangulata kifejezéseképpen. 

 

Beszédfejlesztés témában egyébként több írásunk született már itt a blogon, de a játékcsomagban található útmutató is számos tippet és feladatot ír le, amivel segítheted gyermeked beszédét, önkifejezését. 

 

Végezetül néhány játékos feladat, amikkel segítheted az óvodára való felkészülést: 

 

  1. Ruhaválogatás 

Ha teregetsz, vagy éppen leszeded a száradó ruhákat, hívd oda gyermeked és kérd meg, hogy nevezze meg, melyik ruhadarab kié. Segíti majd a benti eligazodást, ha felismeri saját ruháit és meg tudja nevezni a ruhadarabokat is. 

 

  1. Rajzoljátok le többször az óvodai jelét

 

Általában már beiratkozáskor kiderül, hogy mi lesz gyermeked jele az óvodában. Fejleszti kézügyességét és készültök is az ovira, amikor ennek a jelnek a rajzolását gyakoroljátok. Rajzolhatjátok homokba, lefesthetitek, akár tollal, ceruzával vagy zsírkrétával is dolgozhattok egy rajzlapra. Hogy ne legyen unalmas, színezzétek is ki különféle színűre! 

 

  1. Vigasztárgyválasztás 

 

Melyik játékállatát, vigasztárgyát szeretné bevinni az oviba?

Mutassa be neked néhány szóban, mondja el, miért fontos neki.

 

A játék elbújhat az ovis zsákban, vagy a párna alatt és hideg-meleg irányítással keresse meg! (Ha távol jár tőle, azt mondod “hideg” majd melegedik, langyos, stb. jelzőkkel illeted, ahogy közelít a tárgyhoz és “tűz” kiáltasz fel, mikor megtalálja.) Ez a játék is fejleszti a szókincset, a kifejezéseink gazdagságát mutatja és lehet, hogy az oviban is meg kell majd keresnie a bevitt játékot. 

 

A beszoktatás érzelmileg megterhelő lehet mindenki számára, így legjobb, ha abban az időszakban nincs más változás az életetekben. Nyugodt, szeretetteli környezet, vidám, kipihent reggelek és időbeni indulások segítik számotokra, hogy minél zökkenőmentesebben menjen végbe.