Olyan sokat írunk gyereknevelésről, mindennapos foglalkozások kialakításáról, olvasóvá nevelésről, beszédfejlesztésről stb., ami mind a szülőség egy-egy aspektusa. Ehhez képest, viszonylag keveset foglalkozunk a szülőség általános témájával, ami ugyanakkor mindenkit érint, akkor is, ha gyermeke már beszélve jött a világra. A szülők világnapja kapcsán most pótoljuk ezt. 

Szülőnek lenni a legnagyobb kihívás – szerintem. Onnan kezdve, hogy megfelelj az első napok igényeinek – amivel egy korábbi írásunkban foglalkoztunk – egészen az önállóvá válás kihívásáig, ami talán minden szülő legnagyobb feladata, hogy felkészítse gyermekét az önálló életre. S mindezt még élvezd is? Nos, egy ez teljesen új fejezet lesz az életünkben, ha egyszer férjem és én megírjuk azt a könyvet, amit épp erről fog szólni. Addig azonban legfontosabb tapasztalatainkat olvashatod el itt. 

Az első, hogy tisztázd magadban gyerekvállalás előtt, hogy miért szeretnél gyermeket. Ha azért, mert mindenki más is vállal – áss mélyebbre. Ez ugyanis még nem elég ahhoz a motivációhoz, amire szükséged lesz az út során. Ha annyira szereted a párodat, hogy úgy érzed, ez kapcsolatotok kiteljesítése – nos, ezzel már érdemes elindulni, de akkor is ki kell deríteni, hogy mi az konkrétan, ami belőled a szülői érzéseket kihozza. Babára mindenki vágyik, de nem árt belegondolni gyerekvállalás előtt abba sem, hogy húsz évre kötelezed el magad. Nézz meg az utcán kis-, és nagygyermekkel küszködő szülőket is, olvass szülői portálokat, s ha úgy gondolod, ezek után, hogy neked ez menne, tudnád csinálni, akkor köteleződj el. Persze megjöhet a kedved közben is és lehet, hogy napról napra fogsz majd felnőni a feladathoz, mint én tettem, de ha nem szereted a kihívásokat, nem árt, ha előre szembenézel azzal, ami rád várhat a gyerekvállalás során. Készülj fel arra is, hogy egészen más lesz, mint ahogy azt most elképzeled. 

Derü és lelkesedés az, amire végig szükséged lesz. A jó hírem az, hogy ezt be lehet szerezni tőlük is! Ha rendszeresen foglalkozol gyermekeddel, biztosan elkápráztat majd azzal, hogy milyen gyorsan tanul és mennyire ügyes – mindegy, hogy szókártyáztok, beszélni, vagy épp sakkozni tanítod. A kulcs a folyamatos foglalkozás, egymásra épülő tevékenységekkel. Ha rendszeres a törődés, nem marad el a siker sem. Derüre leginkább a hisztik és kudarcok tűrése miatt lesz szükséged, hogy néha kívülről tudd látni magatokat és nevetni a helyzeten, tudva, hogy úgyis elmúlik és semmi nem olyan fontos, hogy amiatt a napod hátralévő része el lehessen rontva. 

Tudd, hogy gyermeked tőled szerzi az infót arról, hogy milyen a világ és milyenek az emberek. Amilyen világot te teremtesz a családi körben, olyannak fogja képzelni a tágabb környezetet is. A szabályok, határok, keretek elengedhetetlenek a gyermeknek, ezek adnak számára biztonságot, teret a növekedésre. A stabil érzelmi kapcsolatok pedig azt az érzelmi biztonságot nyújtják, ami minden további emberi kapcsolatuk alapja lesz. 

Ezeken túl már csak elegendő alvást kell számára biztosítsál, rendszeres meseolvasást, kiegyensúlyozott táplálkozást, rendszeres mozgást, empátiát, szeretetet, figyelmet, törődést és szintjének megfelelő kihívásokat, hozzá bátorítást, támogatást és dícséretet – eredménytől függetlenül. 

Segítünk neked a rendszeres foglalkoztatásban és a gyermek szintjének megfelelő kihívások biztosításában a SzóKiMondóka játékcsomagokkal, könyveinkkel pediga a rendszeres meseolvasásban. Az empátia és a figyelem is adott lesz, ha az eszközeinket használod, a mozgást is majdnem kipipálhatod, maradt a táplálkozás és a kielégítő alvás. Bár ez utóbbiban a napirendünk segít nektek, ha minden nap nagyjából ugyanakkor következik be az esti rutin, azzal meg tudod oldani ezt a feltételt is. 

Már csak szeretned kell őt, azt pedig nem nehéz. Ugye? 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: