Az év vége sokak számára szól a visszatekintésről, a számvetésről. Hova jutottunk el, mi valósult meg kitűzött céljaink közül, milyen nem várt fordulatokkal kellett szembenézni. Ennek megfelelően az év eleje pedig a tervezésről, az előrenézésről szól, a nagy tervek, elhatározások ideje. Azt azonban, hogy az elhatározást milyen tettek követik, már nem más szabja meg, mint az, hogy mennyire volt kidolgozott a terv.

Ha elhatározom, hogy elsejétől diétázom, de nem készítek tervet arról, hogy mit fogok enni, s mit teszek, ha jönnek a kísértések, nem valószínű, hogy a diéta eredményes lesz. Ugyanígy, ha eltökélem magam, hogy sportolni fogok, de nem járok utána, hogy pontosan hol, mikor és mit fogok csinálni, annak milyen költségei vannak és milyen kihívásai – könnyedén elbukhatok az első kanyarban. Még pontos terv mellett sem könnyű kitartani, de anélkül a vállalkozás olyan, mint iránytű nélkül nekivágni az óceánnak.

Nincs ez máshogy nálunk sem, gőzerővel folyik a tervezés-visszatekintés-tervezés a SzóKiMondóka háza táján is. Hamarosan ebbe titeket is bevonunk, mint tettük ezt tavalyi vásárlói kérdőívünkkel, aminek a kitöltéséért cserébe Húsvét szóról szóra foglalkoztatót és szülői útmutatót küldtünk. Aki azt kitöltötte, már majdnem biztos, hogy kapott tőlünk Boldog születésnapot! emailt gyermeke születésnapját megelőzően, egy ezer forintos kuponkóddal. A jelentkezést még nem zártuk le, tehát továbbra is ki lehet tölteni, ha érdekelnek a fenti ajándékok. Egész addig, amíg az új kérdőívet létre nem hozzuk. Az új kérdőívvel majd egy előfizetéses rendszer körvonalait tisztázzuk, ami előzetes felméréseink alapján videós tartalmakra és ahhoz kapcsolódó foglalkoztató oldalakra épül majd.

Ezektől függetlenül az idén is megjelentetünk néhány könyvet: a Testrészek mesesorozat utolsó kötetét, a Test címűt, ami lezárja a 2016-ban indított ötrészes sorozatot. Valamint folytatjuk a Móna és Marci kirándul mesesorozatot az öt érzékről, amiből eddig a Készülődés jelent meg (első szókártyás mesekönyvünk) reményeink szerint legalább két kötettel. Egy új sorozatot is indítunk ami szerintem nagy durranás lesz, de erről egyelőre még nem szeretnék mást elárulni azon túl, hogy minél szélesebb tömeg bevonására törekszünk. Játékcsomag sorozatunk következő része a Tűz lesz, reméljük, hogy nyárra meg is jelenik. Hogy ezen kívül még mit hoz számunkra az idei év, az attól is függ, hogy ti mennyire ajánljátok tovább termékeinket ismerőseiteknek. Hiszen tervezni csak abból tudunk, amit előzetesen megtermeltünk.

Ami pedig a kérdés személyes részét illeti, a cégen kívül is teli vagyok nagy tervekkel. Pl., hogy évek óta takarékon tartott szenvedélyemnek, a festésnek-rajzolásnak teret adok, és főleg időt az életemből. Sport és kizárólag egészséges ételek is szerepelnek a tervek közt, szerencsére pontosan tudom, és le is szerveztem, hogy ennek érdekében mit kell tennem. Ha ezeket mind énidőnek veszem, akkor nem is állok olyan rosszul azon a téren. Ugyanakkor még mindig meg kell küzdenem a semmittevés koncepciójával, hogy azt megengedjem magamnak, sőt, előre betervezzem, hogy lesznek napjaim, amikor nem csinálok semmit.

Kisgyermekes anyaként is csak az segített, hogy volt egy napirendünk, s ha valami újat akartam mindennapjaink részévé tenni, akkor annak a tevékenységnek helyet kellett keresnem benne, beírni és ragaszkodni hozzá. Néhány alkalom után úgyis láttam, hogy az jó-e nekem, jó-e gyermekemnek, kivitelezhető és fenntartható-e, megéri-e a befektetést. 4-5 alkalmat viszont rá kellett szánnom ahhoz, hogy lássam a folyamatot. Mostanában azon gondolkodom, hogyan próbálhatnák ki 4-5 alkalommal a kisgyermekes családok teljesen ingyen a SzóKiMondókát, mert biztos vagyok abban, hogy annyi idő elég ahhoz, hogy a gyermek fejlődését lássák, a lelkesedése előjöjjön, ami a szülőt is motiválja a további foglalkozásokra. Az igazi megoldás még várat magára (mert ahhoz ki kéne hozzád küldjük a szókártyákat, meg egy mesekönyvet is legalább), de addig is, íme egy 9 perces videó, amit gyermekeddel közösen megnézve, ingyenesen kipróbálhatod a SzóKiMondóka összes elemét: a szókártyákat, a mesekönyvet és a filmet, az abban szereplő szavakkal, dalokkal, mondókákkal.

Bízom benne, hogy az újévi fogadalmak akkor erősek, ha nem maradnak meg a fogadalmak szintjén, hanem tettekké formálódnak és kitartanak addig a pillanatig, amíg szokássá válnak. A fogadalmak helyett így inkább forradalmakról beszélnék, vagy angolul resolutions helyett revolutions, amik lassan, de biztosan formálják életünket és terelgetik azt egy jobb, hasznosabb, tudatosabb irányba.

Kalandra fel! Vár 2019. Neked milyen terveid vannak?