Ígéretünk szerint havonta egy alkalommal a külföldi magyarokhoz szólunk anyanyelvmegőrzés témában. Most sajnos hosszabb idő is eltelt, mióta utoljára külföldi témát boncolgattunk, annyi minden fontos történt velünk az októberi, Sarasotai fesztivál óta, amiről a legutolsó blogbejegyzés született a témában. 

Ha még nem olvastad el minden anyanyelvmegőrzésről szóló cikkünket, csak írd be a keresőbe a blogunkban, hogy kétnyelvű és máris hozzáférsz a témában született összes írásunkhoz. Az anyanyelv is egy jó kereső kulcsszó, picit más témák jönnek fel. De hamarosan rendszerezem az összes cikket az anyanyelvmegőrzés menüpontban, témák szerint. 

A keresés eredményeit itt is megtalálod.

Már régóta tervezzük, hogy valami egészen különleges programot dolgozzunk ki számotokra. Egy olyan honlapot, ahol egy helyen találsz információt minden téged érdeklő kérdésről: külföldi magyar szervezetekről, kulturális programokról, pályázati lehetőségekről, magyar iskolákról, működő közösségekről és nem utolsósorban a magyar nyelvtanulás kérdéseiről. A kétnyelvűség témájában végzett kutatásokról, azok eredményeiről, amelyet segíthetik döntésedet, hogy kétnyelvűen neveld-e gyermekedet. Ha megvan az elhatározásod, akkor pedig a megvalósításban is igyekszünk segítséget nyújtani. Nos ezzel a programmal végre elindultunk a megvalósítás útján. Nem lesz még holnap elérhető a honlap, de beadtunk a new yorki Arany János Magyar Iskolával egy közös pályázatot a témában és reméljük, hogy a bírálók is legalább olyan fontosnak tartják célkitűzéseinket, mint mi magunk. 

A tananyag, amit 4 szinten dolgozunk ki (kezdő, olvasni tanuló, írni, tanuló, haladó) abban segít majd a szülőknek, hogy hétről hétre legyen mivel foglalkozzanak a gyermekükkel otthon. Minden anyag úgy kerül kidolgozásra, hogy akár heti 6 alkalommal is elő lehet venni, de lehet hetente csak egyszer, intenzíven 1-2 órát foglalkozni a magyar nyelvvel. A résztvevő szülőket igyeszünk egy online közösségen belül összekötni és a gyerekeknek is biztosítani összekapcsolódási lehetőséget. Pályázatokat írunk majd ki, értékes nyereményekkel, és találkozókat, táborokat is szeretnénk szervezni. 

Válaszlevélben írd meg nekünk, hogy ezek közül neked mi lenne a legfontosabb segítség, illetve, hogy mi az, amit kihagytunk a tervezésből, de fontos lenne, hogy foglalkozzunk vele! 

Addig is ha nincsenek még meg neked termékeink, tudjad, hogy a SzóKiMondóka játékcsomagok kifejezetten a nyelvi fejlesztés céljából jöttek létre, és remek eszközt biztosítanak a külföldön magyarul nevelt kisgyermekek anyanyelvi nevelésére. Mindhárom játékcsomagunk szavakra és mondókákra épül, segítségükkel játékosan ismerkedik a gyermek a magyar nyelvvel. A SzóKiMondóka mesekönyvei pedig az olvasásra való felkészítést segítik az interaktív olvasással, kiemelt szavakkal és a rajzos tördeléssel – a kiemelt szavakat lerajzoltuk a szavak mellé. Nézz szét webáruházunkban és rendeld meg, ami még nincs meg neked!