Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Hosszan írhatnék róla, hogy nekem mit jelent a magyar kultúra. Ez volt az oka annak, hogy a SzóKiMondókát kikísérleteztem és megvalósítottam. Ezért járok rendszeresen haza, töltök néha éveket itthon akkor is, ha a párom nem tud ilyenkor velünk lenni. Nyüstölöm a gyerekeimet, hogy ne csak beszéljenek, de írjanak, olvassanak magyarul. Úgy érzem, hogy sokat írtam már a magyar kultúra fontosságáról számomra, de ez egy nagyon személyes dolog. Személyes ügy és személyes döntés, hogy külföldön élve mennyire és hogyan akarod megőrizni a kultúrát, hogyan és mit akarsz átadni gyermekeidnek és mit vagy hajlandó tenni ennek érdekében. 

A Magyar könyvesboltot üzemeltető Zsédely Timivel együtt megcsináltuk az Anyanyelvmegőrzés oldalt is, ahol sok olyan eszközt találhatsz, ami segíti gyermeked két-, vagy többnyelvű nevelését idegenben. 

Ezért most inkább arra vagyok kíváncsi, hogy TE hogyan gondolkodsz erről? Összeírtam pár kérdést, amiket átgondolva tisztázhatod magad számára, hogy mennyire fontos neked a magyar kultúra. Megtisztelsz vele minket, ha válaszaidat megosztod velünk kommentben, a bejegyzés végén.

De ha ezt nem akarod, akkor is tedd meg kérlek, hogy hozzászólásban megírod, hogy hány kérdésre válaszoltál magadnak. Ha pedig segítségre van szükséged, azt jelezd felénk! 

1. Mit jelent neked a magyar kultúra? 

2. Mit szeretnél átadni gyermekednek/párodnak a magyar kultúrából? 

3. Mennyire kihívás számodra megőrizni a magyar kultúrát? 

4. Tartasz-e attól, hogy elveszhet számodra a magyar kultúra? 

5. Tartasz-e attól, hogy gyermekeid/unokáid nem beszélik majd a magyar nyelvet? 

6. Azt gondolod, hogy része tudsz lenni egy másik kultúrának is? 

7. Ez mennyire befolyásolja a magyar kultúrához való viszonyodat?

8. Milyen a kultúrák egymáshoz való viszonya számodra? 

9. Mit teszel annak érdekében, hogy ápold magadban a magyar kultúrát? 

10. Hogyan éled meg a magyar kultúrát? 

Köszönjük!

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzést a Facebook oldalunkon: