Anyanyelvmegőrzés a SzóKiMondókával

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Külföldön élve tanítanád gyermekednek a magyar nyelvet?

Néhány pontban összefoglaltuk a tudnivalókat: 


1. A nyelv a világhoz fűződő kapcsolat eszköze
, így babánkhoz már magzati korban az anyanyelvünkön, a hozzá való rendszeres beszéden keresztül kapcsolódhatunk. Kapcsolatunkat a beszéden keresztül alakítjuk ki, azon keresztül fejlesztjük, ápoljuk, érzelmileg mélyítjük, hogy mire világra jön, már teljesen természetes legyen a hozzá való beszéd.

A rendszeres beszéd fejleszti a babákat, tágítja értelmüket, többet ért meg az őt körülvevő világból és hamarabb tud ahhoz kapcsolódni is. Azok a gyermekek, akikhez rendszeresen, szemkontaktust tartva beszéltek, ezáltal bevonták őt a családi történésekbe, többnyire hamarabb kezdenek el beszélni, s gyorsabb lehet önkifejezésük fejlődésének ritmusa is. Ez pedig azért fontos, mert jobb tudni, hogy a gyermek épp mit szeretne, mint az ordításából megpróbálni kikövetkeztetni az akaratát.

2. A beszédfejlesztés további eszközei:

– mondókák

Ritmusosságuk révén fejlesztik a zenei érzéket, a beszédkészséget és új szavakat is taníthatnak közben. Ráadásul, mivel közösen mondókázunk, kapcsolatunk is fejlődik, közelebb kerülünk egymáshoz, érzelmi életünk gazdagodik. Itt találod meg mondókagyűjteményünket.

– énekek

Ugyanúgy, mint a mondókák, a nyelv zeneiségét erősítik, amellett, hogy a zenei nevelés remek eszközei. Érzelmi szempontból is fontosak, hiszen erősítik az önkifejezést, feloldhatják a félelmet és más, negatív gyermeki érzelmeket, s egy olyan meghitt pillanatot teremtenek a szülővel, amely egy életre elkíséri gyermekünket. Itt találod meg dalgyűjteményünket. 

– meseolvasás

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a mesék szerepét a gyermekek életében. A mesékben teljesedik ki lelki világuk, fantáziájuk, azok során tudják megélni és feldolgozni kimondhatatlan érzelmeiket, félelmeiket. A mesék valódi tanításairól sokat lehetne írni, de most megpróbáljuk csak a nyelvi nevelés szempontjából említeni jótékony hatásaikat.

A mesék fejlesztik a szókincset, tágítják a gyermekek értelmét és érzelmi világát. A szülő megnyugtató hangján megszólaló mese annál jobb, minél inkább hasonlít az élő beszédre. A befogadás pedig annál teljesebb, minél jobban sikerült gyermekeinket bevonni a mese fonalába. Ezt visszakérdezéssel és olyan kérdésekkel érhetjük el, hogy pl.:

táblácska– Te mit tettél volna a szereplő helyében?

– Neked is volt már hasonló élményben részed?

– Mit éreztél?

– Mit gondoltál?

– Mit tanultál belőle?

Olvasd el itt, miben mások a SzóKiMondóka mesekönyvei!

Miért fontos a külföldre költözött családok számára, hogy a gyermekek megőrizzék a magyar nyelvet?

A nyelv a kulturális identitás alapköve.

Attól függően, hogy hány éves a gyermek a külföldre költözés idején, akár alapvető fontosságú is lehet pszichológiai szempontból, hogy megmaradjon számára gyermekkora nyelve, ami az anyanyelve is egyben.

Ha a gyermek külföldön született, és első éveiben az édesanyja magyarul beszélt hozzá, akkor már kialakult benne egy olyan tudattalan nyelvi kötődés, aminek a megszűnése akár problémákat is okozhat lelki fejlődésében a későbbiek során. Ha tehát valamilyen módon jelen van/volt a gyermek életében a magyar nyelv, és általa szeretett személyek közvetítették felé a nyelvet, akkor minden okunk megvan rá, hogy elkövessünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy a gyermek két, vagy akár többnyelvűen nőjön fel, s a nyelvek között a magyar előkelő helyen szerepeljen.

Ebben a nehéz, fáradságos és rengeteg kitartást igénylő, ugyanakkor  számos jótékony hatást ígérő

és rendkívüli eredményekkel kecsegtető tevékenységben szeretnénk neked segíteni.

Nem vagy egyedül!

Néhány gyors tipp a siker érdekében:

Sokaknak sikerült már külföldön magyarul jól beszélő, író és olvasó, értő és értelmes gyermekeket nevelni. Ehhez nem kellett óriási befektetés, különórák és magántanárok tömkelege. Ami kellett hozzá első sorban, az a szülői elhatározás. Ha a szülői elhatározás szilárd, akkor a következő lépés, hogy beszélj hozzá magyarul. Hiszen a nélkül elég nehéz lesz magyarul megtanítanod. Ha nem tudod magadat rávenni, hogy magyarul szólj hozzá, hogyan akarod gyermeked rávenni, hogy magyarul válaszoljon? 

Ha a párod nem magyar, a közös vacsorák, családi összejövetelek nyelve a befogadó ország nyelve lesz. Nem árt, ha közben szólsz hozzá egyszer-egyszer magyarul, főleg, ha az könnyebben nyelvedre jön. A magyar nyelv gazdagsága segítségedre lehet ilyenkor, esetleg akad olyan helyzet, amikor szeretnéd, hogy csak gyermeked értse, amit mondasz neki. Mondjuk, egy rokont szeretnél elkápráztatni, de szeretnéd, ha a meglepetés erejével hatna a kicsid, akkor kérd meg magyarul, hogy mutassa meg rajzát, tudását, stb. Máris egy kis titkos milliőt teremtettél magatok köré, olyat, amire csak a közös nyelv képes.

A házi feladat nyelve is lehet a befogadó ország nyelve, hiszen fontos számodra, hogy gyermeked megértse, hogy mi történik az iskolában, mi a tőle elvárt feladat. Ugyanakkor ez egy fontos területe az anyanyelvmegőrzésnek is. Az alapvető cél, hogy a gyereked ugyanolyan szinten legyen magyarból, mint az iskolában a többségi nyelvből, s erre a házi feladat remek alkalmat ad. Annak elvégzése során ugyanis sorra veheted a témakörök szavait magyarul, biztosíthatod, hogy hallja és megtanulja az iskolában most megismert fogalmak magyar neveit.

Ez nem könnyű, de nem is kivitelezhetetlen feladat. Osztás, szorzás, trapéz, állampolgárság, kétéltűek – bármi legyen, amiről tanulnak, vedd magadnak a fáradtságot, hogy utánanézz a magyar megfelelőjének. A cél az, hogy ugyanazokról a témákról, amiket az iskolában tanulnak, tudjon magyarul is egy-két mondatot megfogalmazni. Ha egyedül nem tudja elmondani mi volt az iskolában, vagy összefoglalni a tanultakat magyarul, segíts neki! Amit megfogalmaz magának angolul, hallja magyarul is, akkor is, ha éppen nincsen rá lehetősége, hogy azt a mondatot ő maga fogalmazza meg magyarul.

További cikkeket a témában itt olvashatsz! 

MIBEN SEGÍTÜNK: 

  • Használd a SzóKiMondóka kiadványokat:

Játékcsomagjaink világszerte már rengeteg kisgyermeknek segítettek a magyar nyelv játékos tanulásában. Olyanoknak is, ahol nincs magyar anyanyelvű szülő. A te gyermeked sokkal jobb helyzetben van, hiszen te minden nap tudsz vele játszani, új szavakat tanítani. Játékcsomag sorozatunkkal komplex fejlesztő eszközöket adunk a kezedbe, egyszerű, átlátható, egymásra épülő elemekkel. Ha nem tudod, hogy mikor mit vegyél elő a csomag elemei közül, Napi játékok szolgáltatásunkkal 1-2-vagy 3 hónapra bontunk le egyetlen játékcsomagot, amiről hetente kapsz nyomtatható pdf-ben értesítőt. 

 

  • Használd szépen és kreatívan a magyar nyelvet, olvassatok sokat, keressetek rímpárokat, alkossatok verseket, játsszatok a nyelvvel, éljétek meg a nyelvi kreativitást! Ebben segítenek nektek kiadványaink, hiszen Móna is mindig verselget a Testrészek mesesorozatban. 

 

SzóKiMondóka játékcsomagok és mesekönyvek

 

Elsőként a SzóKiMondóka játékcsomagokat ajánljuk nektek, amelyek segítségével játékosan fejlesztheted gyermeked szókincsét, magyar tudását, úgy hogy garantáltan élvezni fogja a közös foglalkozásokat és hamar épít ki magában motivációt a közös tanulásra.

Mi a SzóKiMondókánál célul tűztük ki, hogy a legkisebbek számára is egy biztos kezdetet nyújtsunk az anyanyelvi fejlesztés területén éppen ezért a SzóKiMondóka játékcsomagjaiban megtaláljátok a mondókákat, a gyerekdalokat, a meséket és a szavakat is. A közös olvasás és a rendszeres, visszatérő, közös játék során nem csak a gyermek nyelvi készsége, de kapcsolatotok is fejlődik. Minden fejezetnek más a témája, így a  hozzátartozó szókészlet aszerint változik.

Egy témához tartozó szókészlettel játszunk a játékcsomag különböző elemeinek segítségével:

  1. Mesekönyv Lackfi János meséi a gyermekeknek az őket körülvevő világot mutatják be szóról szóra. A SzóKiMondóka  könyvek abban mások, hogy a mese legfontosabb szavait kiemeltük, mellette a jelentésüket lerajzoltuk, így a gyermek a képről mondhatja ki a mesében soron következő szót, miáltal megérti az olvasás logikáját és sikerélménye lesz azzal kapcsolatban. Ugyanakkor a szóalakot is megfigyeli a tekintete, aminek következtében vizuális memóriája fejlődik, így előkészítjük a terepet az olvasásra.
  1. Kisfilm, amelyben ugyanazokat a szavakat mutatjuk be többféle szövegkörnyezetben a gyerekeknek, amelyek szóalakját már a mesekönyvből megismerték. A filmben a gyerekek látják, hallják, majd kimondják a szót, megmutatják, eljátsszák a jelentését, közben újra megfigyelik a szóalakot. A szavak jelentését dalokkal és mondókákkal is illusztráljuk, amelyek amellett, hogy szórakoztatnak, a nyelvi és zenei nevelés területén is segítenek.
  1. Színes, illusztrált szókártyák, amelyek önmagukban is rengeteg játéklehetőséget rejtenek. Segítik a szavakkal való ismerkedést, azok kimondását, felismerését, a nyelvvel való játékos találkozást.
  1. Szülői útmutató, amely a felsorolt elemekkel való játékok bemutatásán túl további tippeket, ötletek tartalmaz arra vonatkozólag, hogyan tudjuk gyermekeink nyelvi fejlesztését és olvasóvá nevelését elősegíteni, támogatni már 1 éves kortól 6 éves korig, de azon túl is.SzóKiMondóka játékmappa

A csomag felhasználóit szakértőink iránymutatása, tanácsadása segíti emailes megkeresés útján közvetlenül, vagy pedig zárt Facebook csoportunkon keresztül.

Játékcsomag sorozatunk 6 részből áll: a Család játékcsomag nyitja a sort, majd a 4 elem bemutatása következik: Víz, Levegő, Tűz és Föld játékcsomagok, végül pedig ez Ember zárja a sorozatot. Egy-egy játékcsomag elemeit hónapokon keresztül használhatjátok. Ha szeretnél segítséget abban, hogy mikor mit vegyél elő a csomagból, itt tudod megrendelni a Napi játékok szolgáltatásunkat. 

 

Ha érdekelnek a már megjelent SzóKiMondóka játékcsomagok:

>> Kattints ide <<

Webáruházunkban Európa összes országába és az USA-ba is rendelhetsz. Ha máshova rendelnél, vedd fel velünk a kapcsolatot a szia kukac szokimondoka.hu emailcímen, írd meg mit rendelnél, és kiszámoljuk neked a postaköltséget. Ahova a Magyar Posta szállít, oda el tudjuk küldeni a SzóKiMondóka kiadványokat. 

Ha úgy érzed, nem vagy még eléggé elkötelezett a játékcsomagok használatára, mert nem tudnál napi húsz percet rendszeresen erre áldozni, semmi gond. Nézz bele bármelyik mesekönyvünkbe! Ugyanazzal az olvasóvá nevelő módszertannal készültek, a kiemelt szavak segítik az olvasással való játékos ismerkedést, az interaktív kérdések segítik a gyermekek bevonását a történetbe. Segítségnek pedig a könyv végén lekottáztuk az abban szereplő gyerekdalokat, hogy megkönnyítsük a dalok közös eléneklését.

A könyvekben is játszunk a szavakkal, kreatívan bánunk a nyelvvel. A főszereplő Móna farag versikéket, ezzel is példát adva a gyerekeknek arra, hogy maguk is nyugodtan kisérletezzenek a nyelvvel, használják játékosan, önkifejezésre, saját örömükre.  

Ha érdekelnek a már megjelent SzóKiMondóka mesekönyvek:

> Kattints ide <<

Ha még mindig nem találtad meg azt a támogató közösséget, amit keresel, kattintsd ide és nézz szét az Anyanyelvmegőrzés.hu oldalon, ahol biztosan találsz ingyenes erőforrásokat, motiváló történeteket és működő magyar szervezeteket, rendezvényeket!


Külföldön élsz? – SzóKiMondóka lelőhelyek a világban

SzóKiMondóka az USA-ban

10 Thousand Steps A Hungarian Bookstore – Tízezer lépés magyar könyvesbolt
Call: 212-920-7623
E-mail: info(kukac)hunbookstore.com
www.hunbookstore.com
Magyar Marketing.com
Clevelandi Magyar Múzeum
Amazon

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]