Az utóbbi időben sok szó esett arról, hogy mit ajánlunk, mit javaslunk nektek karácsonyra. Hogyan töltsétek együtt az időt, mit tegyetek, hogy az ünnep valódi ünnep legyen, hogy értékes időtöltés legyen az együttlétből – SzóKiMondókával és anélkül is. Most arról írnék inkább, hogy milyen kihívásokra érdemes felkészülni, milyen nehézségekkel lehet szembenézni az ünnepek alatt.

Mindjárt itt van az ajándékok jelentette kihívás, mit vegyél, hogy a gyerek is örüljön és te is úgy érezd, hogy jót tesz vele az ajándék. 3 évvel ezelőtti cikkünk a témában ma is aktuális: 17 plusz egy ajándékötlet, amivel segíted gyermeked önállóvá válását is. 

Ha megvan a megfelelő ajándék: hogyan csomagold be, hogy is ki tudja nyitni, és ne lepjen el mindent a szemét Szenteste. Ha van otthon kendőd, vagy olyan anyagdarabod, amiben belefér az ajándék, itt meglesheted a módját.

Milyen fát vegyél, hogy a gyermeked is elkápráztasd, de ne érezd úgy, hogy rajtad is múlik a légszennyezés. Sokat vitatkoznak erről még a környezetvédők is, hogy melyik megoldás a legjobb. Ha kertes házad van, érdemes cserépben tartani egy fenyőfát erre a célra, amit aztán néhány napra fokozatosan beszoktathatsz a melegbe, a megfelelő körülmények közt, ahogyan teszi ezt Móna és Marci nagyija a Móna karácsonya című mesekönyvben. A kis fenyőről való gondoskodásba vond be gyermeked annak érdekében, hogy tanuljon arról, hogyan kell a természettel felelősen bánni. Ha nincs lehetőséged gyökeres fával ünnepelni, a műfenyő is jó megoldás, csak olyat vegyél, ami hosszú évekig kiszolgálja a családot és nem lesz belőle rögtön karácsony után szemét. A fenyőillatot gallyakkal is be tudod hozni a szobába, azokat akár ingyen is összeszedhetsz fenyőárusoknál.

Időgazdálkodás: az ünnepek alatt is fontos, hogy legyen ritmusa minden napnak. Persze más ilyenkor a ritmus, mint a hétköznapokban, reggel tovább lehet aludni, nem kell sietni, lehet közösen, együtt reggelizni, van idő kiadósabb reggelit csinálni, beszélgetni. De nem árt, ha tudod, utána mi következik, ha előre eltervezitek a napot. A gyermeknek segíthet az eligazodásban egy vizuális segédlet is, napirend, amit akár reggel közösen megbeszéltek és megrajzoltok. Ha ebben segítségre van szükséged, itt tudsz magadnak rendelni. A napirend az önállósodásban is segít, ehhez innen tudod letölteni a segédletet. Ilyenkor több idő van kivárni, míg gyermeked maga veszi fel a ruháját, megküzd a gombokkal, segíts neki biztatással, bátorítással.

A karácsonyi étkek is jelenthetnek kihívást, nem csak neked, de gyermekednek is. Ha nem figyelsz, gyerkőd teleeszi magát szaloncukorral a fáról a vacsora előtt, vagy süteményt eszik majd főétel helyett. Te ismered, hogy mire képes: légy előrelátó és előzd meg a bajt azzal, hogy nem adsz neki erre lehetőséget. Az ételt, ha nem szereti, nincs értelme erőltetni, én ahhoz szoktam ragaszkodni, megkóstolja, mielőtt nemet mondana rá. Ha többféle főétel közt sem talál kedvére valót, akkor nem ehet desszertet sem – ettől általában ráveszi magát az evésre. Ha néhány kanál után feladja, annyi kanalat kell még ennie, ahány éves ahhoz, hogy desszertet ehessen. Lehet, hogy ezeket a praktikákat ti is ismeritek, nálunk ezek működnek, de tedd hozzá megjegyzésben, ami nálatok segít.

A rokonok látogatása is elengedhetetlen kelléke a karácsonynak. Használd fel arra, hogy gyermeked érezze: a családon kívül is van élet és ott is szeretik őt. Engedd el a füled mellett azokat a megjegyzéseket, amik arra vonatkoznak, hogyan neveled őt – mi magyarok szeretjük a véleményünket hangoztatni és beleszólni mások dolgába. Kritikusak is vagyunk, de a karácsony nem arról szól, hogy egymás életét rendbe tegyük, hanem arról, hogy összejöjjünk és beszélgessünk, kapcsolódjunk egymáshoz politikát, életfilozófiát és aktuális problémákat félretéve. Minél jobban sikerül ezt szem előtt tartanod, annál élvezetesebb lehet számotokra is a karácsony.

Az utazások során pedig beszélgessetek: mutass meg minden utatokba kerülő tárgyat, nevezd meg a dolgokat, mondd el mi mire van, mire használjuk – így gazdagíthatod az utazás során szerzett élményeket gyermeked számára. Játékmappánk pedig méretéből kifolyólag is alkalmas arra, hogy a hosszabb-rövidebb utakra magatokkal vidd, és nem fogjátok megunni, mert annyi játéklehetőséget rejt magában, amelyek még tovább variálhatók, ha egymásra hangolódtok.

Végezetül ne feledd a karácsony nem az ajándékokról szól, hanem a szeretet és a csodavárás ünnepe, ehhez pedig fontos, hogy magadban is engedd felszínre törni a gyermeket.

Áldott karácsonyt nektek!

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: