Mióta hazaköltöztünk készülök nektek írni erről a témáról. Foglalkoztatott, már a hazaköltözés előtt is, hogy mennyire fog változni itthon élve magyarságtudatom, a magyar kultúra iránti szomjam és az a vágy, hogy gyermekeim tökéletesen beszéljék a nyelvet. Ez volt ugyanis hazaköltözésünk elsődleges oka.

Ezzel egyidőben az itthoni magyaroknak is szeretnék betekintést nyújtani abba, hogyan éreznek a kinti magyarok. A szózat soraira rendszeresen elérzékenyülök, külföldön jobban, mint itthon. Itthon csak az anyák napi műsorok hatnak meg, külföldön bármilyen műsor, amiben a gyerekeim magyarul szerepelnek. Egyszerűen azért, mert nekem nagyon fontos, hogy nekik legyen magyarságtudatuk és ismeretük. S amikor ezt megvalósulni látom, egy fontos érzelmi húr pendül meg bennem. Olyankor potyognak a könnyeim. 

Az “Itt élned, halnod kell!” nekem nem fizikai, hanem lelki értelemben érvényesül. Magyarságomat nem tudom és nem is akarom feladni. Gyerekeimnek is igyekszem ezt biztosítani, aminek a legjobb eszköze a nyelv. Mesét magyarul olvasok nekik, sőt, diafilmet is nézünk és magyarul nézzük a rajzfilmeket is. Lányomnak az 50 elszánt magyar nőből olvasok föl esténként egyet, vagy együtt olvassuk az általa választott könyvet. A rokonok is hatamas segítséget nyújtanak a magyar nyelv gyakorlásában. Itthon élve folyamatos a kapcsolat, külföldön élve is rendszeres. 

A legnagyobb meglepetés az volt számomra, ahogyan fél év elteltével és a kezdeti nehézségeken átlendülve is vágyódnak vissza és aktívan hiányoznak nekik kinti barátaik, élményeik. Rá kellett jönnöm, hogy a gyermekeim a szívük mélyén new yorkiak. Ezt azonban sikerült nem negatívan megélnem, hanem úgy, hogy jobb ez így, hiszen mi ott élünk. Ha magyarságtudatuk lenne erősebb, akkor kint az elvágyódás jellemezné neveltetésüket, ami nem biztos, hogy nem károsítja hosszú távon személyiségfejlődésüket. Ők kalandnak fogják fel az itt töltött időt, kihívásokkal teli kalandnak, ami erősíti, okosítja őket. Rengeteg lehetőséget tudunk kihasználni, amiket New Yorkban nem, így teli van ugyan a hetirendjük, de nagyon sok területen fejlődnek. Természetesen nem csak magyartudásuk, magyarságismeretük, de kapcsolatuk is erősödik az anyaországgal, az itt átélt élmények és megkötött barátságok hatására.

Magyarnak lenni gazdagság itthon és külföldön is egyaránt. Külföldön idővel hozzájön a befogadó országhoz tartozás élménye is és megvan az a luxus, hogy azt vehetjük át a kultúrából, ami nekünk szimpatikus, ami ránk szabott. Attól nem leszünk kevésbé magyarok. Kettős identitásunk nem vesz el az előzőből, hanem hozzáad ahhoz, akik vagyunk. Amiben hiányt élhetünk át, azok a kulturális programok. Ezen hiány betöltésére születőben van egy alulról jövő kezdeményezés, amiről hamarosan itt is olvashatsz. Segítenek a könyvek, könyvtárak, barátok, és a különböző magyar kulturális szervezetek. 

A kicsiknek pedig a SzóKiMondóka játékcsomagjaival tudsz külföldön átfogó magyar nyelvi élményt adni. A gyerekek az első pillanattól kezdve bevonódnak, rakosgatják a szókártyákat, kimondják a szavakat. Megmutatják magukon a szavak jelentését, eljátszák azokat, majd megtanulnak a filmből a szóhoz kapcsolódóan egy gyerekdalt, vagy mondókát. Látják, hallják, kimondják a szót, s mozgást is kapcsolnak hozzá. Mindezt veled együtt, így kapcsolatotok is fejlődik. 

A könyveinket lapozgatva gyermeked részt tud venni az olvasásban, mert a kiemelt szavak mellett lerajzoltuk jelentésüket, így ő tudja kimondani a mesében soron következő szót. Ezáltal megérti az olvasás logikáját és pozitív élmény lesz számára az első közös “olvasás” veled. 

Útmutatónkban pedig további játékötleteket olvashatsz kisebb-nagyobb gyermekeknek, az olvasás előkészítésére, szókincsfejlesztésre és nyelvi fejlesztésre. 

Mi segítünk biztos kezdetet adni a kicsiknek a magyar nyelv sokoldalú elsajátításában, a többi már rajtad múlik.

Kitartást és sok örömet az úton!  

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: