Néhány napja feladtam egy érdeklődőkereső hirdetést a Facebookon, amire ha jelentkeztél, már valószínű, hogy hívtalak azzal kapcsolatban, hogyan tud neked segíteni a SzóKiMondóka. Ilyenkor mielőtt bármit is mondanék, először is az érdekel, hogy hol tartotok a beszédfejlődésben, miket csináltok, hogyan tanítod gyermeked, milyen eszközöket használsz, hogyan reagál a könyvre, mondókákra, stb. Mert ezek a meglévő szokások és eredmények azok, amikre támaszkodhatsz a továbblépésben, de az új eszközök alkalmazásában is. Hiszen a te kitartásod és figyelmed lesz a záloga minden további sikernek, azok lesznek legnagyobb belső erőforrásaid. És akkor most nézzük az általunk kínált erőforrásokat. 

Mondókák

Ingyenes tárházunkban már nagyon sok dalt, mondókát találsz akár a SzóKiMondóka weboldalán, akár YouTube csatornánkon. Ha belépsz nyilvános csoportunkba, a SzóKiMondóka: Foglalkozz velem! klubtagok és felhasználók csoportjába, ott is rendszeresen teszek közé olyan mondókákat, amiket kiadványainkban megtalálsz. A mondókák jótékony hatásairól sok cikk született már, itt legyen elég annyi, hogy segítik a zenei és a beszédfejlődést, mialatt kapcsolatotok is erősödik, épül. Ha még nem mondókáztok, ebben a cikkben 5 lépésben mutatom meg, hogyan állj neki, hogy biztos legyen a siker. 

A Foglalkozz velem! klub online tárházában már 25 mondókát találsz letölthető szókártyákkal kiegészítve és akár elő tudsz fizetni csak a mondókás modulra is. Ha más modulok is érdekelnek, akkor a következők közül választhatsz még: mesék, dalok, foglalkoztatók, színezők, játékok, filmek. 

Könyvek

Legutóbbi blogcikkünk arról szólt, hogy mikor érdemes elkezdeni a közös olvasást és hogyan szerettesd meg a könyvet, ha úgy érzed, hogy elutasítja azt gyermeked. Mindenképp javasoljuk, hogy használd a könyvet minél hamarabb, elsősorban gyermeked szórakoztatására, legyen öröme a könyvek képeiben, meséiben, a könyv általi, veled közös élményekben. Ha most örömforrás a könyv, később maga vágyik már az olvasásra, s hogy megfejtse mi van a könyv lapjain. Ebben is segíthetsz neki: a SzóKiMondóka könyvei mind képes tördeléssel készültek, ami azt jelenti, hogy a mese legfontosabb szavait kiemeltük, mellette a jelentésüket lerajzoltuk, így a képek alapján tudja kimondani a mesében soron következő szót gyermeked. Ezáltal megérti az olvasás logikáját és részt is vesz benne, sikerélménye lesz a közös olvasással még jóval azelőtt, hogy a betűkkel ismerkedne. 

Könyveinket országosan megtalálhatod a Líra bolthálózatában, helybe kérheted azt is, ami épp nincs nekik készleten. Házhozszállítással közvetlenül webáruházunkból rendelhetsz, de ingyenesen is hozzájuthatsz könyveinkhez a helyi könyvtáron keresztül. 

Szókártyák 

A szókártyák szerepe sokrétű. Első számú eszközei a szótanításnak, a szavak kimondatásának, a szavakkal való játéknak. Hozzáköthető egy-egy mondóka, dal, amivel könnyebben tanulható a szó és jelentése is árnyalható, érezhető. Szókártyákat magad is készíthetsz otthon, a mi tematikus szókártyáink is hasonló, manuális módszerrel készültek: nyomtatás után lettek laminálva, így a még mindent a szájába vevő gyermek is nyugodtan kézbe veheti őket. A játékcsomagokba már igazi vastag karton kártyák kerültek, amik egyrészt elnyűhetetlenek, másrészt kézreállóak így a gyermekek imádják rakosgatni őket. Neked pedig minden szókártyás játék alapeszközévé válik, meglátod majd, ha elkezditek használni, hogy mennyire jól lehet velük haladni. Innen tudsz letölteni ingyenesen szókártyákat, de ha jelentkezel hamarosan induló 28 napos kihívásunkra, akkor annak keretében majd minden nap kaptok új, letölthető szókártyát.  

Filmek 

Játékcsomagjainkba került filmeken a szavakat látják, hallják a gyermekek, majd maguk is kimondják őket, végül pedig megmutatják a jelentésüket. Néhány szó után egy mondókát is kötünk a szavakhoz, ezzel erősítve meg jelentésüket és szórakoztatva a gyermekeket. Nekik ez egy újabb alkalom, hogy a film nézése közben felálljanak, elővegyék a babájukat vagy a macit és őt táncoltassák, vagy veled újra mondókázzanak egyet. Filmjeinkből találsz ízelítőt YouTube csatornánkon, de a Foglalkozz velem! klubban is van csak filmes modul, amire akár havi 1000 Ft-ért előfizethetsz. 

Filmjeinkbe, sőt mesekönyveinkbe, szókártyáink használatába ad bepillantást ez a videó, amihez bátran vedd öledbe a gyermeked és nézzétek együtt, hogyan lehet szókimondókázni: 

Foglalkozások 

A közös foglalkozások a legnagyobb erőforrásod, ha fejleszteni akarod gyermeked, ha szívesen tanítanád, ha szeretnéd, hogy megcsinálja, amire kéred. Csak rád van szükség ezen foglalkozások létrejöttéhez, és nem árt, ha vannak hozzá eszközeid is. A SzóKiMondóka közös foglalkozásai a sikerélményre építenek: olyat kérdezel tőle, amire tudja a választ, pl. “Hol a kezed?” – ehhez egy kéz szókártyát is felmutathatsz. (Töltsd le, nyomtasd ki, vágd körbe, hajtsd félbe és máris megvan az első szókártyátok!) Ha mondja, vagy mutatja a választ, jön a dícséret, taps ujjongás. A szülő öröme, dícsérete, pozitív megerősítése a legnagyobb jutalom gyermekednek, ennél nincs is szükség többre a jutalmazáshoz. A te örömed motiválja őt tovább a következő feladatra, de máris jobban bízik magában, okosabbnak érzi magát, önbecsülése, önbizalma erősödik. Márpedig ezek nélkül nem is tud boldogulni a mai világban, annyira fontos neki, hogy érezze, hogy ő jó, ügyes, s tőled mindig megkapja a dícséretet, ha megteszi, amire kéred. A közös foglalkozások így nem csak az öröm forrásaivá válhatnak, de a személyiségfejlődés fontos elemévé is válnak az önbizalom erősítése és kapcsolatotok elmélyítése által. 

Kihívás 

Mindezek ingyenes kipróbálására ismét elindítjuk a tavaly oly nagy sikert aratott Foglalkozz velem! kihívást amelynek a feladatait a Foglalkozz velem! csoportban fogjátok megkapni, de az esménynél tudtok rá jelentkezni. A február nálunk már évek óta a játékcsomagok hónapja, amikor is akciósan vehetitek meg a játékcsomagokat, de most ennek kiegészítésére, hogy megkönnyítsük a vásárláshoz a döntést, ingyenesen ki is próbálhatjátok eszközeinket a Foglalkozz velem! kihívás kapcsán. S ha annyira megtetszene nektek a SzóKiMondóka módszertana, hogy előfizetéses programunk is érdekessé válhat számotokra, arra is jó gyakorlóterep a kihívás, mert amint véget ér, rögtön nyitja kapuit 24 hónapos programunk, amelynek során minden hónapban új kiadványt küldünk, mellé pedig minden napra lebontotott kidolgozott foglalkozástervet kapsz. Az előfizetés havidíja 4980 Ft és három havonta lehet lemondani. Fizethetsz havonta bankkártyával, vagy 3 havonta utalással is. 

Jelentkezz február 1-én induló kihívásunkra, próbáld ki a SzóKiMondóka tárházát ingyen és döntsd el az egy hónap alatt, hogy milyen szinten akarsz tovább foglalkozni vele gyermedek otthoni fejlesztésének, foglalkoztatásának céljából. 

Hajrá! 

Nézd meg a bejegyzést a SzóKiMondóka Facebook oldaláról: