Tavaly november 30-án látott napvilágot a játékcsomag sorozat negyedik része, s hát valljuk be: nehéz szülés volt. Nem csak a vírus miatt kellett elhalasszuk a nyárra tervezett megjelenést, de a mi lehetőségeinkhez (bevételeinkhez) képest egy játékcsomag megjelentetése nem kis feladat. Eddig mindig valamilyen “csoda” következtében tudott csak új játékcsomag megjelenni, ha szeretnéd tudni, hogy mikor mi volt ez a csoda, olvasd el ezt a blogbejegyzést. 

Ha arról szeretnél olvasni, hogy hányan vettek részt a Tűz játékcsomag kialakításában, ki mivel járult hozzá a fejezet sikeréhez és milyen munkafolyamatok húzódnak meg a háttérben, akkor olvasd el ezt a bejegyzést. Még olyan rajongóinkat is meglepte ez a felsorolás, akinek minden eddig megjelent kiadványunk megvan, lánya első számú kedvence – egyetlen mindennapos játéka – a SzóKiMondóka és személyes kapcsolatban is állunk. Biztos vagyok benne, hogy neked is tudunk újat mondani, ha kíváncsi vagy a produkciós folyamatra. 

Legutóbbi bejegyzésünk a témában pedig arról szólt, hogy mire tanított meg engem a Tűz fejezet, hogyan segített visszatalálni önmagamhoz, újraéleszteni a bennem lakozó tüzet. Ezt mindenképp ajánlom neked, ha úgy érzed, inspirációra van szükséged a saját életeddel kapcsolatban. Arról írok, hogy milyen fontos szerepet játszott az életemben a SzóKiMondóka megjelenése előtt a környezetvédelem, hogyan jelenik meg kiadványainkban és miként tervezek visszatérni a témába. De talán a saját életedre is tudod vonatkoztatni az olvasottakat, függetlenül attól, hogy mi az, ami téged lázba hoz. 

Februárban elindult a játékcsomagok hónapja, minden héten más-más fejezet volt fókuszban, s a blogbejegyzések is erről szóltak. A hónap utolsó hetére elérkeztünk a Tűz fejezethez. Mi újat mondhatnék még róla? Nagyon bátor témaválasztás néhány éves gyermekeknek a tűzről tanítani. A tűzoltó minden kisfiú álma, de a háztüzek, erdőtüzek nem az a téma, amivel minden nap találkoznának. Sőt, felmerülhet a szülőben a kérdés, hogy nem akar-e majd játszani a tűzzel gyermeke a játékcsomag hatására? A könyv előszavában leírjuk, hogy a játékcsomag alkalmat ad neked arra, hogy beszélgess a tűzről gyermekeddel. Mi is elmondjuk a veszélyeit, de nem félni kell a tűztől, hanem ismerni, tisztelni és vigyázni vele. Ehhez fontosak a tűzről szerzett ismeretek. “A tűz veszélyes, de jóbarát is, mert megfőzi ételünket és meleget ad.” – mondja anya a bevezetőben.

Ami pedig ennél is fontosabb, az a rendszeres foglalkozás, amire a játékcsomag sorozat alkalmat ad. A 4 elemről szóló játékcsomag sorozat bemutatja a kicsiknek a család témája utána a vizet, majd a levegőt és most, a tüzet. Amelyik család eljutott a sorozatban a Tűz játékcsomag használatáig, már tudja, hogy miről beszélek. Biztosra vehető, hogy szeretnek szókimondókázni, a gyermek örömmel játszik a szókártyákkal, aktívan nézi a filmet, eljátsza az abban szereplő mondókákat, dalokat és közösen olvassátok a mesekönyvet is. Az a gyermek, akivel rendszeresen szókimondókáznak, kap elég törődést és figyelmet a szüleitől, aminek következtében érzelmi és értelmi képességei gyors ütemben fejlődnek. És ez a lényeg. Hogy te, mint szülő megadd neki a maximumot, amit nyújtani tudsz. Mi ebben próbálunk neked segíteni a nem kis erőfeszítéssel megjelentett játékcsomagokkal, hogy ez a közös foglalkozás ne nyűg és kötelesség legyen, hanem felszabadult, közös játék, mialatt mégis tanul és fejlődik gyermeked, s a szemed láttára okosodik. 

A mi fizetségünk a te pozitív élményed játékainkkal. Ezért nem árt, ha ezt megosztod velünk és tudunk róla. A jövőben meg fogjuk kérni, hogy értékeld a megvásárolt termékeket, így segítve szülőtársaidat a választásban. 

Köszönjük előre is a segítséget! 

Az alábbi videóban összefoglaltam a bejegyzés lényegét a SzóKiMondóka Facebook oldalán: