Óvodáskorból származó szabadtéri emlékeim meghatározták egész életemet. Még ma is emlékszem arra az egri parkra, ahova kijártunk az oviból gesztenyét gyűjteni és mindig a szabad játék adta a legizgalmasabb keretet őszi felfedezéseinknek. Az őszi természet tárháza meglepetésekkel teli és olyan szín és formagazdag, hogy mindenki talál benne kedvére valót. 

őszNem egyszerűen levetkőzik ilyenkor a természet, hanem lefekvéshez készülődve utoljára kivirul, izzik, és egészen csodálatos formációkban mutatja meg magát. Nagyon nem is kell ilyenkor mást tennünk, mint kivinni csemeténket és rácsodálkozni a természet csodáira. Összegyűjthetjük, amit a természet elengedett: terméseket, ágakat, színes leveleket, hogy bent, a szobában is gyönyörködhessünk még bennük. Ha alkotni van kedvünk, csináljunk a színes falevelekből képet, vagy gesztenyefigurákat hurkapálcikával. Ezek az alkotások aztán egész télen emlékeztetnek minket az ősz ízére, illatára. De egy vázába állítható csipkebogyó ág is megteszi ugyanezt a hatást. 

Kint pedig hagyjuk, hogy gyermekeink a falevelekben fürödjenek, s magukba szívják a föld szagát. Töltődjenek fel ők is a hosszú tél előtt a természet szeretetével.  Megfigyelhetjük közben, hogy a levelek hogyan bomlanak le, először a hajszálerek közötti rész tűnik el, majd a vastag erek maradnak csak a száron…

Móna Manó mesék Őszi Móna Manó mesénk is hasonlóképpen mutatja be a természet gazdagságát. A földön élő állatok (béka, csiga, tyúk, giliszta, ló) sokaságán túl megismerkedünk sokféle virággal és terméssel, amelyeket Móna Manó a hosszú útra készülődő gólya apónak fűz fel ajándékba.  Egy hosszú őszi séta után remek olvasmány.

,,Móna Manó a má-szó-ka tetejére má-szik. Onnan válaszol:

-Nem nektek fűztem, barátaim, mert ti velem maradtok. Annak adom, akinek el kell menni, mert vándormadár.

-Gólya barátom, neked adom a kert és a rét minden kincsét. Járj szerencsével, s mindig tudd, hogy visszavárunk!’’

(Részlet a Móna Manó mesék – Móna Manó barátai című mesekönyvből)

Ha tetszett ez a bejegyzés és szívesen olvasnál hasonló cikkeket a témában, esetleg érdekelnek további ötleteink, híreink a készségfejlesztés, olvasás előkészítés, a magyar kultúra megőrzése, a közös játék során témákban ITT feliratkozhatsz a hírlevelünkre.