Több bejegyzés született már anyanyelvmegőrzés témában, de az az érdekes, hogy mindig van új ötlet, másoktól hallott tipp, tanulság, amiről újra érdemes írni, olyan, amit szívesen osztok meg veletek is. S szülőként is folyamatosan szükség van segítségre, támogatásra, motivációra, mert a kitartás az, ami meghozza a gyümölcsét és bizony az út nem mindig egyszerű. Január 22. a magyar kultúra napja annak okán, hogy ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a Himnusz megírását. Mi ennek kapcsán anyanyelvmegőrző tanácsokkal készültünk. 

Az anyanyelvmegőrzés ráadásul egy olyan téma, mint a gyermeknevelés, hogy soha nem lehet a végére érni. Ha végre felneveltük gyermekeinket, akik szépen beszélnek, írnak és olvasnak magyarul, – hamarosan jönnek az unokák is, akiknél elölről kezdhetünk mindent. 

A többnyelvűen nevelkedő gyermekeknél a nyelvek egyensúlya olyan, mint a libikóka, vagy mérleghinta: az egyik mindig ’’előrébb’’ van. S ezért fontos, hogy a nyelvet rendszerben kezeljük, egymással ne keverjük. Amikor a gyermek “előveszi” az egyik nyelvet, akkor annak minden hozzávalójával együtt kell a felszínre kerülnie. Azért nem jó, ha keverjük a szavakat, vagy a nyelvtant, mert nem tudnak a szabályok rögződni és a nyelv, mint önálló rendszer érvényesülni. Végtére is nem szavakat igyekszünk gyermekeinknek megtanítani, hanem egy komplex nyelvet szeretnénk átadni. 

Az mondjuk természetes, hogy a kicsi gyerekek még így beszélnek: Can you make my reggeli? De ezt ne tükrözzük vissza, ne erősítsük. Legjobb, ha a válaszunkkal kedvesen helyretesszük: Persze, szívesen megcsinálom a reggelidet. Arra gondoltál?

Ha mi magunk nem keverjük a nyelveket, akkor jó példát mutatva a legjobb úton járunk afelé, hogy gyermekünk is elkülönítse azokat. Hiszen tudjuk, hogy a különböző nyelvek valamennyire más helyen tárolódnak az agyban, ezért a nyelvek közt is rendnek kell lennie. 

 

S akkor jöjjön néhány tipp, miként segíthetjük a gyermek anyanyelvének megőrzését: 

Érdemes például megkérdezni gyermekünket az iskolából hazatérve, hogy mi volt az iskolában. Ragaszkodjunk ilyenkor hozzá, hogy magyarul mondja el, mi történt és mi a házi feladat. Ezzel lefordítja a történteket és magyarul is meglesz a szókincse az iskolai anyagra. Ez persze nem fog azonnal sikerülni, de ha kitartóak vagyunk, 1-2 hét alatt kialakulhat ez a jó szokás. 

Mi csak magyarul beszéljünk hozzá. Biztassuk, hogy kérdezzen vissza, ha olyan szót hall, amit nem ért. Ezzel passzív szókincsét erősítjük, ha mindent megért magyarul, az már fél siker. 

Legyenek szavai magyarul az érzelmeire, a nap történéseire, kedvenc ételeire, a hét napjaira, az időjárásra, a hobbijára, stb. 

Ha a szavak megvannak, tegye őket mondatba. Ez kicsit olyan, mint felnőtt fejjel nyelvet tanulni, hiszen valószínű, hogy a befogadó ország nyelve lesz előrébb a fejében. Viszont egy helyes mondat épp olyan sikerélmény, mintha most tanulná a nyelvet. Beszéltessük magyarul, amennyit csak tudjuk. 

Rendszeres foglalkozás nélkül nem lesz eredmény, de ha rászánjuk az időt, a siker sem marad el. Reméljük, hogy sikerült néhány hasznos gondolatot megosszunk veletek és írjatok, ha elakadtok, hátha tudunk segíteni.