/Legyőztük a sárkányt – félelmeink megszelídítése

Legyőztük a sárkányt – félelmeink megszelídítése

A nehézségek nem azért vannak, hogy elkerüljük őket, hanem azért, hogy tanuljunk belőlük.

Gyermekeim sulijában a későn érkezők belépéskor egy “késő cetlit” kapnak (late pass), amit a tanárnak kell, hogy odaadjanak fent az osztályban. További következménye nincsen e cetlinek, de már ez is elég volt 5 éves fiamnak ahhoz, hogy kabátzsebe mélyére rejtse és közölje velem, hogy ezt nem adhatjuk oda a tanárnak. A szavakból keveset értenek ezekben a helyzetekben a gyerekek, főleg ő, aki az autizmus spektrumán van.

– De, oda kell adni.

– Nem kell odaadni! – így ment volna ez végig a folyosón.

Ehelyett megvártam, hogy az osztályba érjünk. Én mondtam a tanárnőnek, hogy Leander szeretne neki valamit odaadni, de nem meri, mert szégyelli magát. Ez már önmagában megpuhította a tanár szívét, de biztosan fiam égő vörös fülének és könnyeinek is volt szerepe abban, hogy megértéssel fogadja a cédulát.

– Nem tudom mi lesz a következménye ennek a késő cédulának, de annál biztos, hogy jobb, mintha hazudnánk – mondtam neki. – Semmi nem lehet olyan erős, hogy az igazságot elfedjük miatta. Nem nagy dolog egy papír, de ha eltitkolod, nagy ügyet csinálsz belőle.

Nem vagyok benne biztos, hogy 5 éves kisfiam teljesen megértette, amit mondtam. De annyit biztosan megértett, hogy amitől félt, bekövetkezett és mégsem dőlt össze a világ. S közben ott voltam mellette, támogattam a kiútkeresésben.

Hazafelé szökdécselt a lelkem, hogy megint tanultam és tanítottam valamit, és közösen megint legyőztünk egy sárkányt, a megszégyenülés sárkányát.

Legközelebbi késés során már tudta, mit kell tennie és kezében vitte végig a cetlit, az osztályban pedig betette a gyűjtőhelyre és visszanézett rám, hogy megtanulta a leckét.

Én azt jegyeztem meg ebből, hogy amitől a legjobban félek, be kell, hogy következzen ahhoz, hogy továbbléphessek a félelmemen. Gyermekeinket is végigvezethetjük így legnagyobb félelmeiken, kezüket fogva, támogatva közben őket. Mindketten tanulunk az így kialakult helyzetekből és közben kapcsolatunk is erősödik.

By | 2016-03-11T10:07:42+00:00 március 11th, 2016|gyermeknevelés|0 Komment

A szerzőről:

Szólj hozzá! Érdekel a véleményed!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Hallottátok? Láttátok? Készségfejlesztő kategóriában az Ország Játéka lett a SzóKiMondóka 2017-ben!

Ezt a versenyt a Játéknet találta ki eredetileg abból a célból, hogy a karácsony előtti vásárlási lázban segítsen a szülőknek eligazodni a hatalmas kínálatban. Több kategóriában lehetett szavazni és egy szakmai zsűri is bírálta a játékokat. Bíztunk ugyan magunkban, de minket is meglepett az első hely, amit elnyertünk a szakmai zsűri döntése alapján.

Az már csak hab a tortán, hogy a közönségszavazatok díját is elhoztuk, ezt nyilván neked is köszönhetjük, hiszen itt is többször hirdettük a versenyt és a linkeket, ahol leadhattad ránk a szavazatodat. Tovább: