A következő 6 hét során blogbejegyzéseinken és videó bejegyzéseinken keresztül próbálunk segítséget nyújtani, és tippeket adni az óvodakezdéshez. Az első héten a beszoktatással kapcsolatban tettünk fel kérdéseket illetve sorba vettük a beszoktatást megkönnyítő tevékenységeket is.

 

Először is: Hogyan tudjunk gyermekünket felkészíteni az intézménybe való beszoktatásra? 

Az óvodára való felkészülésben a legjobb, ha gyermekeinkben egy pozitív várakozást alakítunk ki. Akár mi szülők saját élményeinknek, emlékeinknek elbeszélésével, akár szomszéd, családtag ovis gyerekek élménybeszámolóival. Nem baj, ha az ilyenkor megfestett kép nem csak rózsaszín. Segíti a felkészülést, ha nem csak ezek uralják az élménybeszámolókat. Jó, hogy ha gyermekünk előre tudja, hogy nehézségekkel is szembe kell esetleg néznie, Ha az összhang pozitív, az már elég, hogy felkeltse érdeklődését, kíváncsiságát, és már akarja megismerni az új helyzetet

Milyen készségekkel jó, ha rendelkezik gyermekünk, és hogyan fejleszthetjük ezeket? 

Fontos, hogy képes legyen szükségleteinek kifejezésére. Legyen rá szava, ki tudja azokat érthetően mondani. A másik fontos képesség, hogy tudjon segítséget kérni. Ha megtehetjük, hagyjuk gyermekünket időnként másra, hiszen a megszokott környezetében megjelenő új emberrel való kapcsolat az első lépés lesz a leválás útján. Ha a segítség kérése nehezen megy gyermekünknek, akkor ezt gyakorolhatjuk akár a boltban, vagy fagyi vásárláskor. Ha valamit például szeretne elérni, előbb-utóbb ki fogja mondani a várt varázsszavakat. De otthoni étkezések során is jól gyakorolható, hogy elkérje azt, amit szeretne. 

Milyen tevékenységekkel tudjuk a beszoktatást megkönnyíteni? 

Játszunk ovisat! Szerepjáték során játsszuk el, hogy az oviban vagyunk, mi vagyunk az óvó néni és gyermekünket bizonyos tevékenységek elvégzésére kérjük. Aztán persze, cseréljünk szerepet.

A napi rutin kialakítása is nagyon nagy segítség a beszokásban, ha már ismeri gyermekünk otthonról a kézmosás menetét, az étkezések lefolyását, akkor csak minimálisan kell új szokásokat felvennie az oviban.

Bevonhatjuk ilyenkor a feladatokba is: a terítés, a szalvétahajtogatás, vagy a terítékek megszámolása már lehet olyan feladat, amit örömmel és sikerrel végez el és ismerősként vállalja el ezeket a feladatokat az oviban is.

Az ovis zsák birtokba vétele már nagyon szorosan összefügg a közelgő óvodakezdéssel, és ez is biztonságot adhat gyermekünknek a beszokás első napjaiban. 

Végül az esti mesék során előtérbe kerülhetnek az óvodára felkészítő mesekönyvek is. Csak néhány ezek közül: 

  • Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok!
  • Szepes Mária: Pöttyös Panni az óvodában
  • Bartos Erika: Anna és Peti – Irány az óvoda!
  • Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?
  • Finny Petra: Az ovi-ügy 

Kövessetek továbbra is minket Facebookon vagy iratkozzatok fel hírlevelünkre, mert mostantól kezdve 6 hétig a beszoktatás témájával foglalkozunk, és szeretnénk minél több titeket érintő kérdésekre is kitérni. Tegyétek fel nekünk és szakértőinknek ezzel a témával kapcsolatos kérdéseiteket facebook oldalunkon vagy emailben (szia@szokimondoka.hu)!