A blogtémáknak egy olyan szakaszába értünk, amikor az esettanulmányok kerülnek sorra. Legutóbb Mónáról szólt az esettanulmány, konkrétan arról, hogyan lett belőle környezetvédő és miért születik minden gyermek alapvetően a természettel összhangban élőnek. Most egy egész más oldalról közelítjük meg azokat az eseteket, amikor a SzóKiMondóka segített valamilyen módon – ezúttal a külföldön élő magyar anyanyelvű magyaroknak. 

Talán tudod már, hogy a SzóKiMondóka pilot anyaga saját gyermekeim számára született meg, akiket New Yorban élve neveltem magyar nyelven. Egyszerűen éreztem, hogy ha csak arra lesznek utalva, amit hallanak tőlem, nagyon nehéz dolguk lesz a magyar nyelv elsajátításában. Ezért hívtam vizuális segítségül a szókártyákat, amelyek hihetetlen sikert arattak a beszélni még nem tudó gyermekeimnél az első szavak elsajátításában. Most mégsem róluk szeretnék írni, mert ők a szókimondóka egy nagyon kezdetleges változatával tanulták a nyelvet, hanem azokról a családokról, akik a már megjelent játékcsomagokkal találkoztak. 

Hódi Ágota Kaliforniában élő divattervező, nem sokkal a megjelenése után vette meg az Óvoda játékcsomagot Zente fiának. Akkor még csak az a játékcsomagunk volt, de hónapokra lekötötte a családot. Az ő véleményéről ennek az oldalnak az aljára görgetve olvashatsz, illetve itt láthatod a róla készült videót. Fantasztikus, hogy egyetlen játékcsomag milyen hatással volt kisfia nyelvi fejlődésére illetve csodálatos, ahogyan kombinálta az online játékot a szókártyákkal, a kártyákat a filmmel, a könyvet a kártyákkal, stb. 

Balló Kamilla Svájcól rendelte meg a SzóKiMondóka akkor kapható 3 játékcsomagját és kitörő örömmel írt néhány nap múltán: 

“Sziasztok!

Csak el akartam mondani, hogy mennyire boldog vagyok…csak 3 napja foglalkozunk a Szókimondókával, (a szinte 3 éves fiam még csak szavakat mond, elég keveset, de nap mint nap egyre többet) szóval már ma 3 kártyát ismert fel az írott(!!!!) felével(valami fantasztikus érzés, milyen gyorsan tanul belőle) mindegyiket kimondja már, és nagyon élvezi a csomagot. Ő hozza mindig oda, hogy játszódjunk! Köszönöm Viola!

Szerintem nyárra már beszélni fogunk!” Balló Kamilla, Svájc

Ebből az esettanulmányból arra szeretnék rámutatni, hogy csodálatos a kitörő lelkesedés az első sikerek folytán, de még ennél is fontosabb, hogy hosszú távon megőrizzük a motivációnkat, mert minél hosszabb a tanulási szakasz egy-egy játékcsomaggal, annál mélyrehatóbb az élmény és maradandóbb a tudás. Ezért gondolom, hogy óriási létjogosultsága van annak a 2 éves programnak, ami a SzóKiMondóka 6 játékcsomagját másfél évre nyújtja ki és még további fél éven keresztül a könyvekre viszi át a játékos napi foglalkozásokat. Az a gyermek, akivel naponta 10-15 percet szókimondókázik a szülő 2 éven át, felkészül nem csak az óvodára, de az iskolára, az olvasásra és az életre is. Megerősödött önbizalommal várja a megmérettetést és képes lesz sokoldalú ismeretek befogadására is.  

Bendi-Kiss Barbara Olaszországból rendelte meg legnagyobb csomagajánlatunkat, mert gyermeke nem, vagy alig beszélt magyarul. Hamarosan nem csak mondta, de olvasta is a magyar szavakat a gyermek és olyan kötődése lett a sikerélményein keresztül a magyar nyelvhez a kisfiának, hogy összetett mondatokban kezdett el beszélni az addig csak szavakat mondó gyermek. 

Bánfi Mariann Ausztráliából rendelt kisfiának SzóKiMondókát, a játékcsomag sorozaton kívül a Testrészek mesesorozat köteteivel együtt. Ő nyelvész, aki tanulmányai során az anyanyelvmegőrzés kihívásairól is kutatott. Akadémikus módjára beosztotta a sorozat fejezeteit, gyakorlatilag magától megalkotta a 24 hónapos programot a megkapott anyagokból. Nekünk is tanított valamit: a Magyar Posta M-zsák szolgáltatásával rendelt, ami olyan, mint az USA-ban a media mail: könyvek és DVDk küldésére egy kb. féláron lévő szállítási lehetőség. Mostantól más, nem európai országokba is küldhetünk így csomagot. 

Összefoglalva: mind a négy esettanulmányból látszik, hogy a SzóKiMondóka remekül használható a magyar nyelv tanítására idegenben, mert játékosan és sokoldalúan tanítja a nyelvet. Az is látható belőlük, hogy a saját kreativitásodon is sok múlik, azaz, hogy mennyit tudsz kihozni az eszközökből az a ráfordított idő és energia függvénye. Épp azért hoztuk létre a Napi játékok szolgáltatást, amit már akár havi 1000 Ft-ért megrendelhetsz, hogy ne legyen sok az egyszerre megérkező 6 játékcsomag és segítségével be tudjátok osztani, hogy mikor mit vesztek elő és még fél év múlva is van újdonság a küldeményben. 

További véleményeket itt olvashatsz. Most már csak az a kérdés, hogyan jut el az információ a külföldön élő magyarokhoz a világ minden tájára, hogy léteznek ezek a játékos eszközök a magyar nyelv megtanítására idegenben. 

Van kedved ebben segíteni? 

Nézd meg a bejegyzés videóváltozatát, ahogyan elhangzott a SzóKiMondóka Facebook oldalán: